Trädgårdar och parker
Att strosa i Smålands trädgårdar och parker är något speciellt. Här finns många vackra grönområden att upptäcka.
Rosenlunds Rosarium
Rosariet, med omkring 500 sorters rosor, ligger naturskönt i gammal kulturmiljö nära Vätternstranden. Bland rosor och vackra blommor finns också exotiska träd och planteringar med perenner. Trädgår…
Läs mer +
Rosariet, med omkring 500 sorters rosor, ligger naturskönt i gammal kulturmiljö nära Vätternstranden. Bland rosor och vackra blommor finns också exotiska träd och planteringar med perenner. Trädgården har haft många syften genom åren, bland annat fanns en skolträdgård runt 1950-talet.
Läs mindre –
Trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs
Trädgårdarna är som en saga utan slut. Det är en plats som bjuder på kunskap blandat med lek, kultur, skönhet och förundran. De gröna miljöerna har växt fram ur teman som varit viktiga för Astrid L…
Läs mer +
Trädgårdarna är som en saga utan slut. Det är en plats som bjuder på kunskap blandat med lek, kultur, skönhet och förundran. De gröna miljöerna har växt fram ur teman som varit viktiga för Astrid Lindgren genom hela hennes författarskap, teman som till exempel frihet, mod, melankoli och livsglädje. Strosa runt och njut i en härlig miljö.
Läs mindre –
Linnéparken i Växjö
Linnéparken är en del av Växjö stadspark med vackra blomsterplanteringar, centralt belägen vid domkyrkan. I parken finns Karolinerhuset från 1715 som var skola fram till 1850. En av skolans elever …
Läs mer +
Linnéparken är en del av Växjö stadspark med vackra blomsterplanteringar, centralt belägen vid domkyrkan. I parken finns Karolinerhuset från 1715 som var skola fram till 1850. En av skolans elever var Carl von Linné som fått ge namn åt parken. En plantering enligt Linnés indelning av växtriket i 24 klasser finns här, liksom kaktusplanteringar, blomstergata, perenn- och buskplanteringar.
Läs mindre –
Solliden
När Victoria avled 1930 hade hon testamenterat Solliden till sin make, Gustaf V. Trots att han inte hade besökt Öland många gånger tidigare, tog han nu med livligt intresse ansvaret för Sollidens f…
Läs mer +
När Victoria avled 1930 hade hon testamenterat Solliden till sin make, Gustaf V. Trots att han inte hade besökt Öland många gånger tidigare, tog han nu med livligt intresse ansvaret för Sollidens förvaltning. Han anställde en slottsfogde och såg till att parken fick en långsiktig skötselplan. Med slottet Mainau vid Bodensjön som förebild lät Gustaf V öppna parken för allmänheten. Med tiden kom han att hålla av Öland och ölänningarna. Han engagerade sig i Borgholmstennisen, bedrev jakt och höll dessutom sommarkonserter på Öland.
Gustaf V testamenterade Solliden till arvprins Carl Gustaf, vår nuvarande kung. Kronprinsens mor, Prinsessan Sibylla, fick disponera villan och kom varje sommar till Öland med Kronprinsen och hans systrar. Kung Carl Gustaf och hans familj har både tagit till sig Solliden som sitt privata sommarparadis och utvecklat den publika delen av slottsparken. Drottning Silvia besökte Solliden första gången redan 1973 och har under åren tillfört nya växter och planteringar i parken.
Läs mindre –
Huseby Bruk
Parken på Huseby Bruk är som ett broderi. Och det är ingen överdrift, man har hittat ritningar från sent 1800-tal och återskapat ”broderirabatter” liksom köksträdgård. Den har varit brukad hela tid…
Läs mer +
Parken på Huseby Bruk är som ett broderi. Och det är ingen överdrift, man har hittat ritningar från sent 1800-tal och återskapat ”broderirabatter” liksom köksträdgård. Den har varit brukad hela tiden och aldrig varit övergiven. Påfåglars skrik och hönors kacklande hör också till upplevelsen. Nu kan du besöka parken, liksom slottet och andra intressanta byggnader som masugnen, kvarnen och statarbostaden.
Läs mindre –
Krusenstiernska trädgården i Kalmar
Krusenstiernska gårdens trädgårdar anlades på 1870-talet och överensstämmer i stora drag med dagens utseende. Den östra delen innehöll då köksväxtland med olika grönsaker, däribland sparris. Odling…
Läs mer +
Krusenstiernska gårdens trädgårdar anlades på 1870-talet och överensstämmer i stora drag med dagens utseende. Den östra delen innehöll då köksväxtland med olika grönsaker, däribland sparris. Odlingsytorna kantades av raka gångar med fruktträd och bärbusk- och blomsterlister. Den västra delen är anlagd enligt det stilideal som var vanligt andra hälften av 1800-talet och som i Sverige kom att kallas den tyska stilen.
Läs mindre –
Caféer i Whiteguide
Småländska caféer och konditorier av bra klass som är med i White Guide
Caféer i Småland
Vi tipsar här om några mysiga caféer i Småland. Hemtrevliga miljöer, hembakt och gott kaffe gör att pausen på roadtrippen blir värd en resa.
Gårdsbutiker
Smålands gårdsbutiker som säljer grönsaker, kött, ägg, must, sylt, honung och andra lokala och ekologiska produkter. Passa på och fyll korgen.