Möbelriket - design

Bruno Mathsson, Norrgavel, Svenssons i Lammhult och mycket mer. I Möbelriket hittar du unik design och möbelhistoria med rötter i de småländska skogarna. Unga formgivare och innovativa tillverkare som exempelvis Källemo och Bruno Mathsson visar upp sig för världen. Här finns ursprunget. En prisbelönt tillverkare av belysning finns också här – Belysningsbolaget Bsweden i Herråkra.


Möbelriket Lammhult

Färden går norr ut till Lammhult där butikerna finns. Norrgavel med sin nordiska, naturliga design har både butik och tillverkning här. Svenssons i Lammhult är en unik möbelbutik med försäljning och utställning av i stort sett alla svenska designmöbler. 

Möbelriket Värnamo

Vidare till Värnamo. Här finns klassiska tillverkare som Bruno Mathsson och Källemo. Bruno Mathsson är en av de klarast lysande begåvningarna när det gäller svensk möbelformgivning på 1900-talet. Hans hem och första glashus är beläget mitt i Värnamo och i huset finns nu en utställning med Mathssons möbler genom tiderna. Här kan man även se kontoret där Bruno Mathsson arbetade samt hans ateljé.  Guidade visningar erbjuds för grupper under hela året.
På Källemo kan du se Bohlins stålbetongstol Concrete som fick betraktarna att häpna. Var detta konst eller möbelformgivning? Eller gummistolen Non som uppmärksammades då den låg upp och nedvänd i ett akvarium.

För att se designklassiker i bruk övernattar du på Scandic Värnamo, känt som designhotellet. Utanför Värnamo ligger det nyöppnade konst- och designmuseet Vandalorum. NYHET -kl icka på länken så kan du lyssna på en berättelse om designhotellet. Länken tar dig till Trip Tale som utvecklat en app som går att ladda ned i app store.
Till Trip Tales webbsida

 IKEAs vagga finns söderut, i Älmhult, där det också finns ett museum - IKEA genom tiderna. Strax norr om, i Diö finns Sveriges äldsta möbelfabrik - Gemlamöbler. Här tämjs bok och ask till tidlösa möbler av yrkesskickliga hantverkare som behärskar konsten att böja trä.