Solnedgång över Östra Vätterbranterna
Östra Vätterbranterna. © Patrik Svedberg

Län

Jönköping

I norra delen av Småland hittar du allt från pittoreska byar med unika hantverk till landskapets huvudstad Jönköping som bjuder på stadspuls strandliv, skogsnymfer och minnesvärda upplevelser. Flyg luftballong, testa en hembakad ostkaka, baka dina egna polkagrisar, cykla på sköna stigar, bada i kristallklart vatten, res till vilda västern eller spaa i vackra miljöer. Här finns mycket att uppleva, både för dig som upptäcker vår plats för första gången till dig som har rötter från platsen. Välkommen hit!

Jönköping

Välkommen till Smålands huvudstad; Jönköping! En vackert belägen stad som följer Vätterns södra kant. Mysiga gränder, härliga restauranger och spännande utflykter erbjuds i den levande, stämningsfulla staden! Här ligger stora butikskedjor vägg i vägg med små, lokala förmågor. Runt staden består miljön av skog, sjöar och berg. Här finns flera spektakulära platser att besöka för den som vill ha en extraordinär naturupplevelse.

Historia & kultur

Jönköping är inte bara en naturskön del av Småland – det är också en plats som vittnar om en svunnen tid. Till exempel satte Jönköping sitt namn på världskartan när deras tidiga industriverksamhet skapade säkerhetständstickan, och John Bauers berömda sagofigur Tuvstarr återgavs i miljöer hämtade från regionen. Var i Jönköping du än sätter din fot, befinner du dig i en historisk miljö.

Mat

Jönköping erbjuder dig en kulinarisk resa av valmöjligheter. Med restauranger från alla delar av världen är utbudet stort. Delikatessbutiker, kaféer och gårdsbutiker ger en känsla såväl av lyx som av dåtid och gediget. Intresset för mat och smak har ökat explosionsartat under de senaste åren, vilket stadens utbud vittnar om. Här kan du uppleva smaken av Småland, gröna skogar och vackra vyer - alltid nära staden.

Eksjö

Eksjö är en av Sveriges bäst bevarade trästäder, med arkitektur och minnen från mer än fyra sekler.

Historia

Eksjö som stad har funnits sedan 1400-talet men brändes ner i mitten av 1500-talet. De flesta av byggnaderna som nu finns i den pittoreska stadskärnan, Gamla stan, uppfördes efter att staden brandhärjats och Eksjö har sedan varit förhållandevis förskonad från stora bränder. Många av de nuvarande husen är alltså byggda under 16-, 17- och 1800-talet.

Natur

Cykla ut med natursköna områden eller följ med ut på vandring! I Eksjö hittar du unika Skurugata och Skuruhatt, en förkastningsspricka som ofta beskrivs som södra Sveriges mest egendomliga naturfenomen. Utsiktspunkten Skuruhatt som är en av Smålands högsta punkter med sina 337 meter över havet. ”Hatten” bjuder på en fantastisk utsikt.

Gränna

Idylliska, pittoreska Gränna med dess röda trähus och kullerstensgator ligger intill Vätterns sydöstra strand. Här bakas polkagrisar och knäckebröd!

Historia

I Gränna finns mängder av minnen från tidigare glansperioder, slottsruiner och borgar i trakten som vittnar om den forna stormaktstiden. Gränna är födelseort för upptäcktsresanden Salomon August Andrée (1854-97), berömd för sin uppmärksammade och misslyckade ballongexpedition till Nordpolen. På Gränna Museum kan man lära sig allt om Andrées mödosamma resa och dess mystiska slut.

Hantverk

Idag är Gränna kanske mest känt för sina rödvitrandiga polkagrisar som uppkom på mitten av 1800-talet tack vare Amalia Erikson. I den pittoreska staden finns idag ett dussintal polkagriskokerier där flera av dem håller öppet året om. Här kan du testa på att baka det traditionella bakverket själv eller köpa med dig hem, välj mellan en uppsjö smaker och former! Föruom polkagrisar tillverkas här även knäckebröd och glass.

Visingsö

Historia, konst, berättelser och legender lever vidare på kungarnas Visingsö. Upplev den unika ön, belägen mitt i Vättern, och dess spektakulära natur. Ta dig runt med cykel, buss eller häst och vagn!

Upplevelser

Visingsö bjuder på många upplevelser; som att åka den berömda remmalagen (häst och vagn) och uppleva flera platser på ön, beskåda de pampiga ruinerna som vittnar om den forna stormaktstiden eller känna in lugnet i den unika ekskogen. Året om, genom alla årstider, är detta en harmoniskt och vacker plats att uppleva.

Historia

Enligt legenden skapades Visingsö när Jätten Vist slängde ut en grästuva i sjön Vättern för att hans gumma skulle ha något att kliva på. Liksom för tusen år sedan, sjuder tuvan än idag av liv! Visingsö borg i Näs omnämns ofta som nuvarande Sveriges äldsta kungaborg och uppfördes av kung Sverker den äldre på 1150-talet. Till borgen reste kungen och hans följe och där anordnandes jakt, festligheter och viktiga möten. År 1318 intogs borgen av smålänningar i ett uppror mot kung Birger och brändes ner. Idag finns delar av ruinen vid udden kvar för beskådan. Man kan nästan känna av all historia som ekar mellan väggarna.

Natur

Strax söder om hamnläget hittar du ekskogen som innehar Sveriges rakaste ekskog. Här finns underbar natur att gå eller cykla genom under din vistelse på ön. Här finns dessutom Sveriges vackraste grusvägar (framröstat Svenska Turistföreningen 2019) som leder dig genom skogen. Att uppleva ön på cykel är en fantastisk upplevelse, stanna till vid gårdsbutiker, badstopp, alpackafarmen, unika kyrkor eller varför inte åka upp till Erstad och testa på fågelskådning?

Värnamo

Välkommen till en plats full av konst, kultur och möbler. En plats som andas design och kreativitet ända ut i lillfingret. Här finns dessutom en av landets största nationalparker – Store mosse.

Store mosse

På västra sidan av det småländska höglandet ligger nationalparken Store Mosse. Den är störst i sitt slag söder om Lappland och består av orörd myrmark på 7 740 hektar, en yta motsvarande 10 840 fotbollsplaner. Naturen på Store Mosse påminner om den norrländska och präglas av en stor mångfald inom både djur- och växtriket, med allt från sjöar och kärr till tranor, älgar och örnar. Upptäck växt- och djurlivet längs med någon av vandringslederna eller följ med på en guidad tur ut på mossen.

Konst och design

I utkanten av Värnamo hittar du Vandalorum, ett museum där vår tids mest tongivande konst och design visas. Vandalorum är ett levande museum med utställningar som presenterar framstående nutida formgivare och konstnärer, såväl svenska som internationella.

Möbelriket

Bruno Mathsson, Norrgavel, Svenssons i Lammhult och mycket mer. I Möbelriket hittar du unik design och möbelhistoria med rötter i de småländska skogarna. Unga formgivare och innovativa tillverkare som exempelvis Källemo och Bruno Mathsson visar upp sig för världen. Här finns ursprunget.

Fler platser i Småland