Solnedgång över Östra Vätterbranterna
Östra Vätterbranterna. © Patrik Svedberg

Städer

Jönköping

– Huskvarna, Gränna och Visingsö

Storstadspuls, strandliv, skogsnymfer och sushi. Jönköping, Huskvarna, Gränna och Visingsö är en kombination av storslagen natur, spännande historia och gudomligt god mat.

Miljö

Med stadspulsen blandas naturens harmoniska lugn. Sjön Vättern följer troget stadens sida och naturupplevelsen som sjön bidrar med, ger en enastående kontrast till det stadsliv som utspelar sig några meter upp på land. Här ligger stora butikskedjor vägg i vägg med små, lokala förmågor. Runt städerna består miljön av skog, sjöar och berg. Här finns flera spektakulära platser att besöka för den som vill ha en extraordinär naturupplevelse.

Historia & kultur

Jönköping är inte bara en naturskön del av Småland – det är också en plats som vittnar om en svunnen tid. Till exempel satte Jönköping sitt namn på världskartan när deras tidiga industriverksamhet skapade säkerhetständstickan, och John Bauers berömda sagofigur Tuvstarr återgavs i miljöer hämtade från regionen. Var i Jönköping du än sätter din fot, befinner du dig i en historisk miljö.

Mat

Jönköping erbjuder dig en kulinarisk resa av valmöjligheter. Med restauranger från alla delar av världen är utbudet stort. Delikatessbutiker, kaféer och gårdsbutiker ger en känsla såväl av lyx som av dåtid och gediget. Intresset för mat och smak har ökat explosionsartat under de senaste åren, vilket stadens utbud vittnar om. Här kan du uppleva smaken av Småland, gröna skogar och vackra vyer - alltid nära staden.

Jönköping

En vackert belägen stad som följer Vätterns södra kant. Mysiga gränder, härliga restauranger och spännande utflykter erbjuds i den levande, stämningsfulla staden!

Gränna

Idylliska, pittoreska Gränna med dess röda trähus och kullerstensgator ligger intill Vätterns sydöstra strand. Här bakas polkagrisar och knäckebröd!

Visingsö

Historia, konst, berättelser och legender lever vidare på kungarnas Visingsö. Upplev den unika ön, belägen i Vättern, och dess spektakulära natur. Ta dig runt med cykel, buss eller häst och vagn!

Läs mer om Jönköping, Gränna och Visingsö

Läs mer om Jönköpings besöksmål

Destination Jönköping

Fler städer i Småland