© Jörgen Tannerstedt

Län

Kalmar

I den östra delen av Småland hittar du Kalmar län som bjuder in till äventyr både på havet och längs med kusten. Besök den älskade barnförfattaren Astrid Lindgrens hembygd, förtrollas av den vackra skärgården, upplev historiska platser, ta del av kultur och design, njut av naturen och ta bron eller någon av färjorna över till Öland. Här finns äventyr runt varje knut.

Kalmar – den historiska staden vid havet

Kalmar är en stad full av kontraster. Det är en mötesplats som förenar historiens vingslag med nutid. Kullerstensgator, gamla byggnader och vackra parker ger staden charm och karaktär. Samtidigt finns det ett brett utbud av restauranger, barer, butiker och gallerior. Det finns multinationella företag, ett modernt universitet och en flygplats bara en kvarts bussresa från stadens centrum. Konst, kultur, design, mat, underhållning evenemang och shopping är de saker som symboliserar Kalmar.

KUSTSTAD

Var du än är i Kalmar kommer du att känna dig nära havet. Här kan du bada i anslutning till centrum. Eller bo på gästhamnen mitt i stan. Kalmar är omgivet av vatten. Själva stadskärnan, Kvarnholmen, ligger till och med på en egen ö.

EN SMAK AV KALMAR

Sport, musik, teater och utställningar - vilka intressen du än har så finns det gott om aktiviteter att välja på i Kalmar.

SEVÄRDHETER

I Kalmar finns det mängder av sevärdheter och upplevelser på gångavstånd. Ett riktigt slott, en utställning om ett krigsskepp som sjönk på 1600-talet och ett spektakulärt konstmuseum - bara för att nämna några. Var du än är kan du känna närheten till havet och historiens närvaro.

Astrid Lindgrens Vimmerby

Den charmiga staden Vimmerby i norra Småland är ett riktigt lekfullt resmål. Astrid Lindgren, en av världens mest älskade barnförfattare, föddes här. Astrid har berört människor världen över med sina böcker och det var just här, i den lilla staden Vimmerby, som hon lade grunden till sitt fantastiska författarskap.
Det finns mycket att se och göra i Astrid Lindgrens fotspår. Vad sägs om att uppleva berättelserna på riktigt? Att besöka platsen där allt började, barndomshemmet Astrid Lindgrens Näs? Eller se husen och gårdarna som blivit världsberömda genom filmerna? Ja, allt finns här tillsammans med så mycket mer.

VIMMERBY CENTRUM

Vimmerby är staden där Astrid Lindgren växte upp. Det är också där hon är begravd. Mycket är kvar som det var när Astrid Lindgren bodde här. Njut av en promenad i centrum och upplev miljön som inspirerat berättelserna. Kalle Blomkvists gränder, Emil i Lönnebergas marknad och huset med godisbutiken från historierna om Pippi Långstrump är bara några av de platser man kan besöka.

BESÖKSMÅL

Självklart får du inte missa att besöka Astrid Lindgrens Värld eller Filmbyn Småland i Mariannelund. Du kan också besöka riktiga Bullerbyn, Katthult och bli ännu mer inspirerad av Astrid Lindgrens litterära omgivningar.

Västervik – skärgårdsstaden i Småland

Njut av den svenska kustens läckerheter när den är som vackrast. Västervik ligger i nordöstra hörnet av Småland. Med det karaktäristiska småländska landskapet i sitt stora inland, en pittoresk gammal timmerstad och en stor skärgård som består av 5 000 öar, klippor och skär representerar Västervik det bästa av allt som Sverige har att erbjuda.

Slottsholmen

I centrum hittar du gamla timmerkvarter varvat med slingrande kustpromenader som leder till Björn Ulvaeus (Ja, ABBA Björn) Slottsholmen med restaurang, lägenhetssviter och flytande hotell.
I närheten ligger skärgårdsbåtarna redo för att ta dig på en förtrollande resa genom den inre skärgården av öar, naturliga vikar och djurliv. Skärgårdsbåtarna går hela sommaren!

Öarna

De mest besökta öarna är Hasselö, Idö och Rågö. Hasselö är den största ön och har gästhamn, en populär strand, café, restaurang och cykeluthyrning. Idö ligger i den södra delen av skärgården och har en bedårande restaurang högt upp med utsikt över farleden. Rågö ligger i norra skärgården och har också en populär restaurang.

Glasriket

I Glasriket har man tillverkat handblåst glas sedan 1742. Tillsammans med glasblåsarna tänjer formgivarna kontinuerligt på glasets möjligheter och många glasblåsningstekniker har utvecklats genom experiment i de småländska hyttorna. Som besökare kommer du idag att möta både vardagsglas och glaskonst av världsklass.

Se hur glas skapas

Hit kommer varje år besökare till ett litet område i Kronobergs län och Kalmar län i Småland som omfattar kommunerna Emmaboda, Lessebo, Nybro och Uppvidinge. Många återkommer gång på gång. Det är lätt att förstå varför. Att se glödhett smält glasmassa förvandlas till ömtåliga kristaller eller robusta skålar är ett spektakel som man aldrig tröttnar på.

13 GLASBRUK ÄR ÖPPNA FÖR BESÖK

På Glasbruken kan du se glasblåsning och extrodinära glaskonstutställningar. Du kan även handla handgjort glas till riktigt bra priser och på vissa glasbruk får du till och med chansen att prova på glasblåsning själv.

Fler upplevelser

Här i Glasriket finns självklart kulturhistoria, ett överflöd av naturaktiviteter samt ett stort utbud av shopping och andra aktiviteter. Varför inte fiska i några av de många sjöarna, åka dressin på någon av de gamla järnvägsspåren eller gå en kurs för att lära dig själv grunderna i glasblåsning?

Öland

Kan en ö i Östersjön vara destinationen du letar efter? Oavsett om du vill ha en fartfylld eller lugn semester är Öland ett perfekt resmål. En bro från Kalmar förbinder den långa vackra Ön med fastlandet. Under sommartid går det även två färjor till ön, en från Oskarshamn och en från Kalmar. Låt axlarna sjunka ner, fyll lungorna med den speciella öländlska luften och känn dig varmt välkommen till solens och vindarnas ö.

Avkoppling

Hyr en stuga vid havet och njut av solnedgången. Ta en promenad i en liten by eller varför inte räkna väderkvarnarna. Se på horisonten och ta ett uppfriskande dopp. Här kan du uppleva världsarvet till fots eller njuta av god lokal mat på en restaurang i närmaste hamn.

Äventyr och spänning

Längtar du efter äventyr och spänning? Öland är en populär cykeldestination! Med de välkända vindarna är det även en perfekt plats att flyga drake på. Hoppa upp på hästryggen och rid på en guidad tur längs med kusten. Vad du än väljer att göra på ön kan vi lova dig minnen för livet.

Fler platser i Småland