Solnedgång över Kalmar Slott
© Jörgen Tannerstedt

Städer

Kalmar

– historisk stad vid havet

Kalmar är historia, konst och kultur. Här dyker du ner i historiens vågor med ett besök hos Regalskeppet Kronan som efter 300 år på havets botten nu vilar på Kalmar läns museum. Här njuter du av närheten till havet och tar kanske ett bad vid badplatsen i slutet av Storgatan. Du shoppar och äter gott, men du slipper storstadens hets. I småländska Kalmar råder lugnet.

Kalmar ger dig ständiga påminnelser om gångna tider. Vallgravsomgärdade Kalmar Slott har anor från 1100- talet och skryter med att vara stadens mest omoderna sevärdhet: här har inget ändrats sedan 1592. Gamla Stan strax intill bjuder till långsamma vandringar på slingrande kullerstensgator genom Kalmars medeltida stadskärna. Titta in på Krusenstiernska gården för en fika med hembakat innan du närmar dig den nya stadens centrum på Kvarnholmen.

Shopping samsas med historia

Innanför resterna av den gamla stadsmuren rymmer Kvarnholmen en blandning av gammalt och nytt. Här samsas modern shopping med historiska byggnader och härliga uteserveringar inom behagligt gångavstånd. Domkyrkan från 1682 vid sitt vackra torg med torghandel är omgivet av klassiska hus i trä och sten. Bara tre kvarter bort utmed Storgatan doppar du tån i Kalmarsund. På andra sidan Kvarnholmen finns en välutrustad gästhamn för dig som kommer till Kalmar från havet.

Museer och konst

Sommaren igenom bjuder Kalmar på aktiviteter och evenemang. Konserter, utställningar, teaterföreställningar och idrottsevenemang avlöser varandra. Museerna lockar med Regalskeppet Kronan, Jenny Nyström, konst från nordöstra Europa och saltstänkta historier om livet till sjöss. När du är färdig med stadsvandringen väntar Öland. Låt fötterna vädra i en örtrik lund eller säg hej till ett får på Ölands Alvar innan du slår dig ner på en kullerstensstrand för att se solen gå ner över Kalmarsund.

Läs mer om besöksmål i Kalmar

Destination Kalmar

Fler städer i Småland