Sjö i närheten av Älghult i Kronobergs län
Skog, sjö & idyll i Kronoberg. © Alexander Hall

Län

Kronoberg

Varmt välkommen till sydvästra Småland! Här möts du av trolsk skog och vackra sjöar som bjuder in till natursköna, oförglömliga upplevelser. Glasblåsning, stadspuls, vandring, cykling, kanoting, zipline, bad, fiske, gastronomi av världsklass, kultur och historia, älgar, Sagobygd, Utvandrarleden – och allt där emellan.

Växjö - sjön där vägarna möts

Växjö är hjärtat i Småland och Kronobergs residensstad. En liten världsstad som definieras av kontraster. Å ena sidan puls, shopping och nöjesliv, å andra sidan mysiga sidogator, stadsodlingar, kullerstenar och kultur. Det sägs att namnet ”Växjö” uppstod då staden ligger på en gammal marknadsplats vid sjön där många vägar möttes, ”Vägsjö”, som sedermera blev Växjö. Flera större marknader och årligen återkommande event som MAT, Karl-Oskardagarna och Scensommar bjuder in såväl Växjöbor som besökare att ta del av härlig feststämning och gemenskap.

Naturnära

Närheten till naturen från stadens stadskärna är omedelbar och bara ett stenkast från Stortorget och shoppinggator ligger Växjösjön, en naturlig mötesplats om man så vill hänga vid bryggan för en fika med vänner eller motionera. För att upptäcka ännu mer av staden kan man cykla (eller gå!) den drygt 4 mil långa leden Växjö Runt som binder samman Växjös naturmiljöer, sex sjöar och bostadsområden.

Spegelboll i Växjösjön

City-puls och matstad

I Växjö finns en av Sveriges kanske längsta gågator med sina 700 meter. I anslutning finns flera andra gågator och här hittar du en blandning av små, unika butiker, kedjor, second hand, specialbutiker och glaskonst – ett riktigt varierat utbud. Affärerna är öppna alla dagar i veckan och varje onsdag och lördag är det dessutom traditionell torghandel på Stortorget. Domkyrkan med sina två spiror och klara färg är ett tydligt landmärke för staden som man ofta skymtar över takåsarna i city och som är öppen att besöka. Inuti kyrkan finns vacker glaskonst att beskåda.

Det är tätt med matställen av alla sorter – allt från restauranger med i Guide Michelin och White Guide till indiskt, mexikanskt och husmanskost. Naturligtvis hittar du något småländskt också! Det finns något för alla smaker. Restauranggruppen PM & Vänner med tillhörande gastrohotell visar upp regionen på ett smakfullt sätt genom sin filosofi baserad på de tre hörnstenarna ”skog, äng och sjö”. Restaurangen är belönad med en stjärna i Guide Michelin och vinutbudet med en Grand Award från Wine Spectator.

Kulturstaden

Inte att förglömma – Växjö är också en riktig kulturstad med gallerier, museer, teater och konserthus. Smålands Museum är Sveriges äldsta landsortsmuseum och öppnande i egen byggnad redan 1885. I de permanenta utställningarna hittar du godbitar ur museets stora samling som växt genom åren. I anslutning ligger Sveriges Glasmuseum där ett urval av Sveriges största samling av konst- och bruksglas visas, samt Utvandrarnas hus som porträtterar 1800- och 1900-talens stora emigrationsvåg till Amerika. Dessutom kan du åka med Sveriges äldsta vedeldade ångare; Ångaren Thor. Båten trafikerar Helgasjön utanför Växjö, med Kronobergs slottsruin som hemmahamn.

Sagobygden

I sydvästra Smålands trolska och fantasieggande skogar ligger Sagobygden. Utspritt över tre kommuner finns omkring 60 sägenomspunna platser och 43 sägenskåp att besöka – lika intressant, äventyrligt och fängslade för såväl gammal som ung! På Sagomuseet i Ljungby finns en Sägenkarta att hämta eller ladda ned. Det finns också en app; Sagobygden, där man kan lyssna till en berättelse om vad som hänt på just den plats man befinner sig på.

Några av Sveriges mest inflytelserika berättare har levt i Sagobygden och människor har fört vidare legender om trollberg, offerkällor, Näcken, drakskatter, magiska träd, platser för hemska mord och hemsökta herrgårdar. Dessa fantastiska berättelser och legender har roat och skrämt människor i generationer och detta fortsätter än idag. I den UNESCO-listade Sagobygden lever traditionen av muntligt berättande vidare än idag.

Upptäck mer hos VisitLjungby.

Glasriket

Hand- och munblåst glas är utan tvekan en av de viktigaste och internationellt mest välkända hantverkstraditionerna i regionen känd som Glasriket.

Här har det tillverkats glas sedan 1742 och än idag är flera av glasbruken aktiva med produktion av olika typer av glas – såväl konst- som bruksglas – och du är välkommen att kliva fram till de heta ugnarna för att se hur det skapas! Tillsammans med glasblåsarna tänjer formgivarna kontinuerligt på glasets möjligheter och många glasblåsningstekniker har utvecklats genom experiment i de småländska glashyttorna. Varje glashytta och glaskonstnär har sin egen, unika stil vilket gör besök i de olika hyttorna speciella och spännande. Det som alla har gemensamt är att de gärna visar dig sitt arbete på nära håll och berättar mer om det. Ofta har glasbruken utställningar eller butiker i anslutning till hyttorna där du kan köpa med dig vackra skapelser hem.

Mycket mer än glas

Att se den glödheta glasmassan förvandlas till vackra kristallglas eller härdiga skålar är en föreställning man aldrig tröttnar på. Men bortom värmen i glashyttorna i Glasriket finns mycket annat att uppleva också! Ta del av värdefull kulturhistoria, en rikedom av naturaktiviteter och ett stort utbud av shoppingmöjligheter. Varför inte testa att cykla dressin, prova på glasblåsning själv, fiska i någon av de vackra sjöarna eller spana efter älgar i en älgpark. För den shoppingsugne finns både outlets och bruksbutiker.

Efter en dag full av spännande aktiviteter kan det vara skönt att varva ned igen. Kosta Boda Art Hotel är ett prisbelönt hotell, spa och restaurang där mycket av inredningen består delvis eller helt av glas. Njut av en uppfriskande dryck i glasbaren efter en smakfull måltid i Linnea Art Restaurant, för att sedan beskåda glaskonsten i botten på poolen under ett besök i hotellets spa.

Upptäck mer hos Glasriket.se och destinationkosta.se.

Utvandrarbygden

Genom skogar och ängar, längs sjöar och stenmurar, förbi stugor och gärdsgårdar – det är här du får uppleva det riktiga Småland. Ge dig ut på äventyret till fots, på cykel eller i kanot, eller som vi rekommenderar – kombinera de tre!

Utvandrarleden är en 105–110 km lång rundtur som låter dig förena utomhusaktiviteter med kulturupplevelser. Under turen passerar du flera besöksmål som glasbruk, historiska byggnader och små lanthandlar. Eftersom du här befinner dig i författaren Vilhelm Mobergs hembygd kommer du känna historiens vingslag när du passerar berömda byar och platser som omnämns i Mobergs ”Utvandrarna”-serie, till exempel Moshultamåla gamla skola, Ljuders kyrka, Klasatorpet, m.m.

När det kommer till övernattning och måltider är två självklara stopp Grimsnäs Herrgård B&B och Korrö hantverksby. Grimsnäs Herrgård ligger naturskönt omgiven av vacker ekskog och erbjuder bed & breakfast med god standard. Matsalen serverar ekologisk frukost och KRAV-märkt mat lagad med omtanke och från grunden. Korrö är en historisk hantverksby som ligger precis där den strömmande Ronnebyån delar sig och har hotell med vildmarksspa, restaurang och sommartid även café. I restaurangen med vy över ån serveras småländska och svenska klassiker på lokala råvaror. Uthyrning av kanoter och cyklar erbjuds också.

För den som önskar en komplett upplevelse, utan att behöva klura ut detaljer, finns det paketlösningar och turpaket med varierat innehåll och pris. Läs mer på utvandrarleden.se.

Utvandrarnas hus i Växjö skildras 1800- och 1900-talens stora emigrationsvåg till Amerika i en utställning. Här finns också Nordens största forskningsinstitut med fokus på emigrationen till Nordamerika.

Åsnen och Åsnens nationalpark

Åsnen är vildmark, vatten, öar och tystnad. Smålands tredje största sjö och ett ostört naturparadis med en insjöskärgård med mer än 1000 öar och 700 km kustlinje. I området finns även Sveriges nyaste nationalpark, 17 naturreservat, en av Europas värdefullaste ädellövskogar, fruktträdsodlingar och starka kulturhistoriska värden.

Åsnens nationalpark består till största del av vatten. Öarna är urskogslika och orörda, andra delar har skimrande lövträd, djupa barrskogar och trolska myrmarker. Mångfalden av miljöer gör Åsnen till en mix av hela Sveriges natur. De två nationalparksentréerna bjuder på fantastiska vyer, vackra promenadslingor, trevliga grillplatser och spännande upptäckter.

Ett utmärkt sätt att uppleva Åsnen och Åsnens nationalpark är att glida fram mellan öarna i en kajak. Området har stor artrikedom och ett rikt fågel- och djurliv. Med lite tur kan du få syn på en fiskgjuse eller höra en storlom i skymningen. Från land kanske du lyckas skymta ett lodjur eller en älg i skogen. Närmare naturen är det svårt att komma.

På cykelsadeln kan du också uppleva Åsnens insjöskärgård på riktigt nära håll. Cykelleden som går runt hela Åsnen är 140 km lång och kan delas upp i så många delar som du väljer – med kortare pauser utmed vägen eller med övernattningar på lagom avstånd.

Fler platser i Småland