Ångaren Thor i sin hemmahamn vid Kronobergs Slottsruin
Ångaren Thor i sin hemmahamn vid Kronobergs Slottsruin. © Alexander Hall

Hav & Sjöar

På köl i småländska vatten

Med 5000 sjöar, flertalet åar och 27 mil kust bjuder Småland på många möjligheter till utflykter på vatten. Ibland är det själva resan som är målet. Vi guidar dig på köl i våra Småländska vattendrag.

Boxholm II
Boxholm II. © Tranås United

Urstark ångkraft

Sedan 1904 trafikeras sjön Sommen av fina gamla S/S Boxholm II, ett av Sveriges sista vedeldade ångfartyg fortfarande i drift. Följ med på kryssning, temaresa eller berättartur inramat i vacker grönska.

boxholm2.com

Sightseeingbåten Flundran
Sightseeingbåten Flundran. © Sofia Sköld

Gör en flundra

Göteborg har den klassiska Paddan-båten. I Kalmar är det Flundran som tar dig med på en spännande tur runt den historiska staden. Ta del av historiska händelser och anekdoter.

kalmar.com

Hasselö
Hasselö

Med M/S Freden till Hasselö

Sommartid avgår reguljära turer med M/S Freden från Västervik till Hasselö. 
Hasselö ligger i Tjust skärgård, mitt emellan Västervik och Loftahammar i norra Småland – utan fast förbindelse till fastlandet. Ön är tillsammans med grannön och naturreservatet Sladö två av skärgårdens mest levande öar. Förbundna med en liten bro sträcker de sig nio km genom omväxlande natur – från lummig lövskog och karg tallskog till ängsmark och kala klippor mot öppen horisont.

hasselo.com

Blå Jungfrun
Blå Jungfrun

Med M/S Solkust till Blå Jungfrun

Besök mytomspunna och mystiska Blå Jungfrun, en av Smålands tre nationalparker. . Denna säregna ö är belägen mitt i Kalmarsund mellan Öland och fastlandet. Sedan urminnes tider har det funnits massor med historier och sägner om ön. Mest kända är väl den om Blåkulla därt häxorna samlas vid påsk. Men nästan lika känt är också "att den som tar med sig någon av öns vackra stenar bringas av olycka"! M/S Solkust gör fasta turer med utgångspunkt från Oskarshamn.

solkustturer.se

Ångaren Thor i sin hemmahamn vid Kronobergs Slottsruin
Ångaren Thor i sin hemmahamn vid Kronobergs Slottsruin. © Alexander Hall

Ett kulturarv till sjöss

Thor, hittar du i Helgasjön utanför Växjö med en hemmahamn värdig Sveriges äldsta vedeldade ångare, Kronobergs slottsruin. Att slussa med Thor från Helgasjön hela vägen upp till Sveriges sydligaste sluss i Åby är ett minne för livet. Under sommaren gör Thor olika turer enligt tidtabell, men också längre turer med middag och övernattning.

kulturparkensmaland.se

Båt som färdas i mitten av en å med natur runtomkring dem, ca 8 passagerare i båten, dagtid
En magisk tur med trolska båtturer. © Day fotografi

Trolska turer

I den trolska miljön vid sjöarna Bunn och Ören hämtade konstnären John Bauer inspiration till sina målningar av troll och prinsessor. Idag kör här skepparen Sigge Trolska båtturer i John Bauers fotspår. Under turen berättar skepparen allehanda historier och kuriosa. Räkna med underhållning!

trolska.se

Mer aktiviteter att göra i det blå!