Fisketur med barnen
Fisketur med barnen på Getnö Gård. © Alexander Hall

Fiska

Fiske med variation

Få områden i Sverige bjuder på en sådan mångfald när det kommer till fiskemöjligheter som Småland. Här finns fiske för alla, oavsett metod eller vilken art man vill dra upp. I Småland finns sjöar och vattendrag i varierande storlek, med enastående artrikedom och välmående fiskbestånd.

Tips på några fiskevatten

Tack vare mångfalden på fiskarter och miljön de lever i så skiljer sig även fisket åt. Beroende på vilken fisk du önskar fånga eller vilken upplevelse du söker så erbjuder Småland hela bredden av olika fiskemetoder. Forsande åar och strömmar med steniga grund perfekta för flugfisket. Stora, djupa sjöar där fisken lurar på djupet och där trolling med båt är bästa metoden. Spegelblanka skogsjöar som ger en lugn stund i den stressiga tillvaron, perfekt för att plocka fram kastspö eller att meta. För den som vill njuta av den salta havsbrisen och det mer gungande vågorna passar skärgården och havsfisket.

Ett av alla de ställen i Småland där du kan hitta bra insjöfiske är Högsby kommun. Drömmer du om att få en rejäl gädda på kroken kan du ta en tur till sjön Allgunnen, en vildmarkspärla med gäddgaranti. Med turistfiskekort får du tillgång till 29 sjöar och rinnande vattendrag indelade i tio fiskevårdsområden inom Högsby kommun.

Stora Hammarsjöns fiskeområde består av 400 hektar vatten. Här simmar inplanterad öring och regnbåge tillsammans med abborre och gädda. Du kan välja en ny fiskesjö varje dag och bestämma dig för vilken fångst du vill ha. Eller vad sägs om att fiska efter benlöja och lake i Hulingen, sutare och ål i Gnötteln eller sarv och karp i Ånglegöl?

Sjön Åsnen har vad man kan kalla en insjöskärgård med cirka 1000 öar och en flikig strandlinje. Den sammanlagda strandlinjen, öarna inräknade, är över 700 kilometer lång och det finns mycket att upptäcka. Sjön är grund med bara tre meters medeldjup och gammelgäddan väntar tålmodigt på sitt byte väl gömd mellan vassruggarna - gäddfisket är särskilt bra här.

Sjön Vättern är Sveriges näst största sjö, sitt kristallklara vatten och sina många fiskarter. Vad sägs om 31 fiskarter, ett siktdjup på 17 meter och 516 km strand där höga klippor på många platser ger oslagbar utsikt över sjön? Att fisket dessutom är av världsklass för flera arter som t ex röding, insjölax och gädda gör ju inte saken sämre.

I Mönsterås kommun kan du hitta ditt eget ”fiskeställe” längs kusten. Den moränskärgård som dominerar området runt Mönsterås är unik för Kalmarsund. I Mönsterås skärgård (Mönsterås, Timmernabben och Pataholm) finns fint fiske efter gädda och abborre.

Några fiskarter

Den mest mytomspunna rovfisken av dem alla, gäddan, finns inte bara i riklig mängd i Småland, utan växer sig dessutom ofta riktigt stor. Detsamma gäller abborren. I Småland finns den randiga rovfisken i de flesta vatten och är en härlig utmaning. För den som vågar trotsa gösens nyckfullhet finns alla chanser att lyckas. Några av Sveriges absolut bästa gösvatten ligger i Småland och de levererar årligen flera av de största sportfiskefångade exemplaren i vårt land.
Utöver ovan nämnda rovfiskar, som man framförallt spinnfiskar, kan man uppleva fantastiskt mete efter våra vanligaste vitfiskar. Lägg därtill fina möjligheter till ett varierande fiske efter öring eller regnbågslax i både strömmande och stilla vatten.

Gäddfiske av världsklass

Västervik med alla sina kobbar och skär är en av Sveriges bästa platser för sportfiske och lockar sportfiskare från hela Europa. Här finns inte bara gäddfiske av världsklass utan även bra havsöring- och abborrfiske. Prova Vätterns vidsträckta vattenvidder och försöka fånga en Grand Slam: storröding, öring och insjölax. Variationen är alltså stor och passar allt ifrån nybörjaren och familjen till den mest inbitne sportfiskaren. Och att en ljummen sommarkväll sitta på en solvarm brygga och meta - det är avkoppling och stillhet...

Fiskeskola på Getnö
Fiskeskola på Getnö. © Hans Runesson

Fiskeskola för barnen

På Getnö Lake Åsnen Resort ordnas det fiskeskola för barn sommartid. Här får man lära sig om fiskarna som finns i sjön, hur du hanterar fiskeutrustningen och vilket bete som funkar bra.

getno.se

På ifiske.se kan man läsa om fiskeregler i olika områden, beställa kartor och köpa digitala fiskekort och andra relaterade produkter. Fiskekorten levereras direkt via mail eller SMS. På hemsidan finns information om vatten, fiskarter, metoder och mycket mer.

ifiske.se

Passa på att uppleva naturen på land också