Kleva gruva
Kleva gruva. © Henryk Hörner

Skog & land

Gruvor

Gruvdrift i Småland har en lång historia och här öppnades några av de första i Sverige. Man bröt både mineraler och olika stentyper. Idag kan du besöka flera, få guidade visningar och lyssna till musik.

Gladhammars gruvor
Gladhammars gruvor. © Västervik

Gladhammars gruvor

I Gladhammarsgruvorna har det brytits järnmalm och kopparmalm. Gruvorna tillhör de äldsta i landet, vid arkeologiska undersökningar har man funnit att någon form av brytning och metallhantering har funnits så tidigt som på 1100-talet. På plats finns information om gruvornas historia, fikaplats och en kortare vandringsled. Området kring gruvorna bjuder på en fantastisk utsikt över vatten och den småländska naturen.

gladhammars.se

Kleva gruva
Kleva gruva. © Henryk Hörner

Kleva Gruva

I Kleva gruva bröts förr i tiden kopparmalm. Här kan gruvan utforskas på egen hand eller med guide. Med en ficklampa och en hjälm på huvudet tar du dig runt för att upptäcka de olika platserna; en sjö, schakt och gångar. För den som vill göra mer än att upptäcka gruvans gångar finns aktiviteter så som guldvaskning, skattjakter, klättring och möjlighet att förtära medtagen mat. Rekommenderad klädsel är oömma, vattentäta kläder då det kan vara kallt och blött i gruvan.

klevagruva.se

Berget i Taberg
Berget i Taberg. © Smålandsbilder

Gruvan i Taberg

I Taberg bröts tidigare järnmalm, senast gruvan var i drift var under andra världskriget när efterfrågan på järnmalm var stor. Följ med in i gruvan på Taberg. Under en timme kan du få en guidad visning och lyssna på spännande historier om vad som hänt med berget genom århundraden. Vem vet, du kanske till och med får höra Bergsfrun. Hon har bott i berget sedan 1400-talet när man började bryta malm i berget.

taberg.info

Musik i Hörnebo skiffergruva
Musik i Hörnebo skiffergruva. © Destination Vetlanda

Hörnebo Skiffergruva

I Hörnebo ligger ett av Sveriges vackraste dagbrott, Hörnebo Skiffergruva. Skiffer, som framför allt användes till taktäckling under mitten av 1800-talet, bröts här för många år sedan. Sommartid brukar gruvan bland annat användas för att hålla konserter, eller som besöksmål där du på egen hand kan vandra omkring och upptäcka den vackra gruvan. Guidning går att få vid överenskommelse.

ramkvilla.com

Stenebo
Stenebo

Stenebo gruva i Ukna

I ett berg utanför Ukna hittar du Stenebo storgruva, ett fascinerade och spännande besöksmål där det tidigare grävdes efter järnmalm. Tänk på att packa med oömma kläder och bra, vattentäta skor samt ficklampa inför besöket.
Gruvans historia går tillbaka till mitten av 1600-talet. Natten den 17 juni 1875 inträffade ett ras. Då hade gruvan drivits hårt under några år och säkerheten satts åt sidan och raset blev slutet för gruvan.

vastervik.com

Det finns mer att upptäcka i Småland!