Dykning och skeppsvrak

Småland är mycket röda stugor och gröna skogar men också väldigt mycket blått som döljer en otrolig skatt. Det vore synd att missa allt det vackra som bokstavligen gömmer sig under den Småländska ytan.


Med snorkel och våtdräkt

Fynd av helt annat slag kan du göra om du följer med på Rogers lugna äventyr under ytan i vattendrag utanför Habo. Iklädd lånad snorkel och våtdräkt följer du bäckens porlande ström och upptäcker djuphålor, musslor och annat som lurar under ytan. Innan du ger dig iväg i vattnet tillsammans med guiden Roger är det genomgång av utrustning och säkerhet. Aktiviteten bokas via Sjöhaga Pensionat.

Regalskeppet Kronan

Kalmar läns museum kan du beskåda det fynd som gjordes av dykare för ca 30 år sedan. Regalskeppet Kronan kantrade, exploderade och sjönk den 1 juni 1676 under en drabbning mellan den svenska och den förenade dansk-holländska flottan.

Mars Makalös

Ett av vår tids kanske mest makalösa marinarkeologiska fynd påträffades 2011 på 75 meters djup öster om Öland. Vraket identifierades så småningom som Mars. Krigsfartyget Mars, handelsfartyget Ringaren och örlogsskeppet Elefanten utgör tillsammans ett unikt material som visar 1500-talets marina historia i utställningen Mars Makalös på Västerviks Museum.

Skärgård

I nordöstra Småland utanför Västervik hittar du Tjust skärgård – en magisk värld av vackra öar och skär, alla utspridda längs Östersjökusten.

Ridning

Ridturer och och körning med häst och vagn. Ett harmoniskt sätt att färdas genom Smålands skogar och ängar.

Paddla

Smålands stora variation av vattendrag, naturen och lugnet upplevs kanske allra bäst i en kanot eller kajak som tyst glider fram genom landskapet.

O-Ringen

Välkommen till O-Ringen Smålandskusten 2024. Längs med rundade berghällar och sagolika skogar hittar ni en vacker plats som kallas Smålandskusten.