Micke och Sune, Skullaryd Älgpark
Micke och Sune, Skullaryd Älgpark. © Jenna Lindstedt

Barn & Familj

Älgparker i Småland

I Smålands skogar är det älgen som bär den största kronan och alla som stött på honom vet att han klär bra i rollen som regent. Ungefär 30 000 älgar beräknas ströva runt i de småländska skogarna och i älgparkerna kan du både se och röra de majestätiska djuren.

Småland är en av de mest älgtäta regionerna i Sverige, och i våra djupa skogar finns det omkring 30.000 älgar. Kanske är det därför vi har så många älgparker. Eller kanske är det för att vi har så många besökare från Tyskland, Danmark och Nederländerna som inte har några vilda älgar i sina länder. Hur som helst - älgparker är både ett säkert och roligt sätt att komma nära skogens skygge konung.

I någon park kan du till och med köra runt i egen bil medan andra erbjuder älgsafari i öppna vagnar eller en promenad utanför en inhägnad. Det är inte ovanligt att man kommer tillräckligt nära för att röra de stora djuren. Man ska veta att älgarna har stora områden att röra sig på i Smålands älgparker och att de lever ett förhållandevis naturligt liv. Det är i stort sett älggaranti men det händer också att de inte kommer fram. T.ex. väntar älgkorna med att visa upp sina kalvar på våren.

Ett besök hos Erik Öster
Erik Öster driver Skullaryds Älgpark. Han står bland djuren när vi besöker honom. Djuren matas två gånger per dag - en rutin Erik kallar ”personalmöte”.

”Det tar ungefär en timme att utfodra alla djur. Det är viktigt att det får ta sin tid. Dels för att det blir en väldigt personlig kontakt mellan oss och djuren och dels ger det oss möjligheten att avgöra om alla mår bra. Det är trots allt det viktigaste för oss – att djuren mår bra. Älgarna har precis börjat äta igen. Under högbrunst i mitten av september äter tjurarna ingenting. Då tänker de bara på en sak – och det är inte mat”.

Erik drömde om att äga en älgpark redan vid ung ålder. För ett par år sedan förverkligande han sin dröm och blev den yngsta älgparksägaren i Sverige.

Eriks passion för dessa majestätiska djur är tydlig och varje djur har ett eget namn. Den yngsta älgen Karl, till exempel, har många följt via sociala medier. Han blev bortstött av sin mor och fick växa upp hemma hos Erik. Hur mår Karl idag? ”Han mår toppen”, säger Erik och ler. ”Hemma hos mig drack han i flaska var tredje timme. Jag matade honom totalt med 660 liter komjölk i flaska. När han föddes i maj vägde han 11 kg och efter 5 månader 150 kg! Idag är han ca. 2 år och 250 kg tung”. Karl känner igen Erik direkt. ”Ja, vi har ett speciellt band. Jag är ju trots allt hans ”mamma”.

Älgparker finns över hela Småland

Skullaryd Älgpark
Besök älgar och hjortar när de strövar fritt i stora häng i deras naturliga miljö. En safarivagn kör dig runt och du får se djuren nära när de matas. På gården finns ett café som serverar fikabröd och smörgåsar. I samma byggnad befinner sig också gårdsbutiken med souvenirer i gammaldags miljö.

Smålandet Markaryds Älgsafari
Smålandets älgpark är den enda i Sverige som är byggd så att du ska kunna uppleva älgen i sin naturliga miljö med din egen bil, eller med safaritåget. Längst den tre kilometer slingrande skogsvägen får du upptäcka skogens konung och de amerikanska bisonoxarna. På safarit finns också andra gårdsdjur, ett café och en souvenirbutik.

Virum Älgpark
Upplev älgar och dovhjortar i deras egen miljö. Åk med på vår guidade safaritur in i parken och ha möjlighet att klappa och mata älgarna. På ”Älglogen” kan ni ta en fika och handla älgsouvenirer i gammaldags mysig miljö, före eller efter turen.

Glasrikets Älgpark Nybro
Här kommer du skogens konung nära. I natursköna miljöer ser du älgarna. Entréhuset har souvenirförsäljning med massor av älgprylar. I parken finns även en damm med inplanterad laxforell, där du kan prova fiskelyckan! Här finns det också grillplatser. I anslutning till parken finns det möjlighet att utnyttja elplatser, för övernattning i egen husvagn/husbil.

Målilla Älgpark
En vuxen älg är cirka två meter hög och väger 400 kilo. Älgar är vänliga djur som gärna badar och simmar, eller kopplar av med sin familj. Om du låter dem äta ur din hand och klappa dem märker ni hur vänlig och älskvärd skogens konung är. Här finns också getter, höns och kaniner i parken som ni kan mata och klappa. Grillplats och souvenirbutik finns tillgängligt.

Elinge Älgpark
Älgar i vilthägn där du kommer riktigt nära. Ta en promenad i älgparken och mata älgarna! Här finns 8 vuxna älgar och flera kalvar (på våren) att titta på. Här finns också en lekplats till barnen, souvenirshop och café. Även försäljning av troféer från älg, hjort och rådjur. Café i parken har öppet 10-18 (sommartid).

Laganland Älgpark
Här möter du ståtliga älgar och har chansen att komma riktigt nära älgarna. Flera fototorn utmed publikområdet som är handikappanpassat. Kom gärna vid morgonmatningen kl. 10.00. Då är älgarna speciellt aktiva.

Grönåsens älg- & lantdjurspark
En promenad på 1 300 m tar dig runt älgarnas inhägnad. Njut av den vackra naturen och stanna till vid dammen. Har du tur så träffar du på en älg som tar en simtur eller dricker. Längs promenaden finns bänkar och utsiktstorn. På gården finns också andra djur, shop, café och övernattningsmöjligheter.

Kosta Safaripark
Safaritur med bilen genom den 200 hektar stora parken och se skogens konung ströva fritt i sin naturliga miljö. Förutom älgen kan man möta vildsvin, dovhjortar, visenter, mufflonfår och kronhjort. Ett äventyr för hela familjen.

Bo på något mysigt ställe under resan

Unikt boende

Bo på ett slott, vid en fyr eller kanske bland trädtopparna. Hitta ett lite mer annorlunda boende i Småland.

Vandrarhem

Säkra tips på några fina vandrarhem i unika miljöer - naturnära, i kulturmiljöer och med trevliga smålänningar som tar emot.

Designhotell

Med Glasriket och Möbelriket i hjärtat av Småland, finner ni såklart även en rad design hotell.