Smålandet Markaryds Älgpark
Smålandet. © Christer Ekstrand

Barn & Familj

Älgparker

I Smålands skogar är det älgen som bär den största kronan och alla som stött på honom vet att han klär bra i rollen som regent. Ungefär 30 000 älgar beräknas ströva runt i de småländska skogarna och i älgparkerna kan du både se och röra de majestätiska djuren.

Småland är en av de mest älgtäta regionerna i Sverige, och i våra djupa skogar finns det omkring 30.000 älgar. Kanske är det därför vi har så många älgparker. Eller kansk eär det för att vi har så många besökare från Tyskland, Danmark och Nederländerna som inte har några vilda älgar i sina länder. Hursomhelst - det är roligt att komma de stora djuren så nära som man gör i en älgpark. Det är ett säkert och roligt sätt att komma nära skogens skygge konung.

I någon park kan du till och med köra runt i egen bil medan andra erbjuder älgsafari i öppna vagnar eller en promenad utanför en inhägnad. Det är inte ovanligt att man kommer tillräckligt nära för att röra de stora djuren. Man ska veta att älgarna har stora områden att röra sig på i Smålands älgparker och att de lever ett förhållandevis naturligt liv. Det är i stort sett älggaranti men det händer också att de inte kommer fram. T.ex. väntar älgkorna med att visa upp sina kalvar på våren.

Älgparker finns över hela Småland

Skullaryd Älgpark
Besök älgar och hjortar när de strövar fritt i stora häng i deras naturliga miljö. En safarivagn kör dig runt och du får se djuren nära när de matas. På gården finns ett café som serverar fikabröd och smörgåsar. I samma byggnad befinner sig också gårdsbutiken med souvenirer i gammaldags miljö.

Smålandet Markaryds Älgsafari
Smålandets älgpark är den enda i Sverige som är byggd så att du ska kunna uppleva älgen i sin naturliga miljö med din egen bil, eller med safaritåget. Längst den tre kilometer slingrande skogsvägen får du upptäcka skogens konung och de amerikanska bisonoxarna. På safarit finns också andra gårdsdjur, ett café och en souvenirbutik.

Virum Älgpark
Upplev älgar och dovhjortar i deras egen miljö. Åk med på vår guidade safaritur in i parken och ha möjlighet att klappa och mata älgarna. På ”Älglogen” kan ni ta en fika och handla älgsouvenirer i gammaldags mysig miljö, före eller efter turen.

Glasrikets Älgpark Nybro
Här kommer du skogens konung nära. I natursköna miljöer ser du älgarna. Entréhuset har souvenirförsäljning med massor av älgprylar. I parken finns även en damm med inplanterad laxforell, där du kan prova fiskelyckan! Här finns det också grillplatser. I anslutning till parken finns det möjlighet att utnyttja elplatser, för övernattning i egen husvagn/husbil.

Målilla Älgpark
En vuxen älg är cirka två meter hög och väger 400 kilo. Älgar är vänliga djur som gärna badar och simmar, eller kopplar av med sin familj. Om du låter dem äta ur din hand och klappa dem märker ni hur vänlig och älskvärd skogens konung är. Här finns också getter, höns och kaniner i parken som ni kan mata och klappa. Grillplats och souvenirbutik finns tillgängligt.

Elinge Älgpark
Älgar i vilthägn där du kommer riktigt nära. Ta en promenad i älgparken och mata älgarna! Här finns 8 vuxna älgar och flera kalvar (på våren) att titta på. Här finns också en lekplats till barnen, souvenirshop och café. Även försäljning av troféer från älg, hjort och rådjur. Café i parken har öppet 10-18 (sommartid).

Laganland Älgpark
Här möter du ståtliga älgar och har chansen att komma riktigt nära älgarna. Flera fototorn utmed publikområdet som är handikappanpassat. Kom gärna vid morgonmatningen kl. 10.00. Då är älgarna speciellt aktiva.

Grönåsens Älg- & lantdjurspark
En promenad på 1 300 m tar dig runt älgarnas inhägnad. Njut av den vackra naturen och stanna till vid dammen. Har du tur så träffar du på en älg som tar en simtur eller dricker. Längs promenaden finns bänkar och utsiktstorn. På gården finns också andra djur, shop, café och övernattningsmöjligheter.

Bo på något mysigt ställe under resan

Unikt boende

Bo på ett slott, vid en fyr eller kanske bland trädtopparna. Hitta ett lite mer annorlunda boende i Småland.

Vandrarhem

Säkra tips på några fina vandrarhem i unika miljöer - naturnära, i kulturmiljöer och med trevliga smålänningar som tar emot.

Designhotell

Med Glasriket och Möbelriket i hjärtat av Småland, finner ni såklart även en rad design hotell.