Flugfiske i skymning
Flugfiske i skymning

Fiska

Strömmande fiske

Flugfiske i strömmande vatten är en utmaning som många vill ta sig an. Det krävs en hel del tålamod och envishet för att överlista fisken som lurar i det grunda strömmande vattnet. När miljön runt omkring är härligt grön och lugnande blir utmaningen ännu bättre.

Strömfiske Alsterån

I Alsterån kan du hitta den riktiga vildmarkskänslan, med ett naturskönt öringsfiske i strömmande vatten, som till stora delar går genom obebyggd vildmark. Unikt är att det finns en ursprunglig stam av öring som förstärks genom utsättning av utvalda stammar av god kvalitet. Åsträckan är cirka 15 kilometer lång med ett fiskevatten som är mångskiftande och varierar från klart, strömmande vatten till lugnare partier med mader och dammar. Här är det fiskesäsong från slutet av mars till slutet av september. Strömfiske Alsterån har ambitionen att vara ett av Sveriges bästa öringsfiskevatten.
Mer info finns på Alsterån

Vidinge Gård fungerar som fiskecenter och erbjuder boende i form av rum eller lägenhet samt mat och dryck som kan avnjutas på gården eller tas med på fisketuren.

Strömmande fiske i Nissan

I Norra Unnaryd erbjuds fiske med vildmarkskänsla i strömmande vatten. Öring och regnbåge är vanliga fiskarter här. Tillsammans med biflöden Svanån och Radan, bildar Nissan ett över tre mil sammanhängande strömvattenområde med tidvis unika möjligheter till ett varierat flugfiske. Handikappvänlig Put&Take-sjö med regnbåge ger möjligheter till bland annat flytringsfiske. Guide och utrustning finns att hyra. Läs mer
Fly fish professionals

Flugfiske i Emån

Med sina närmare 35 olika fiskarter är Emån det artrikaste vattendraget i Sverige. Faktum är att Emån anses vara ett av Europas bästa fiskevatten. Förutom lax och havsöring hör gädd- abborrfiske och färnafiske till det vanligaste fisket. Den mytomspunna malen, som är Sveriges största sötvattenfisk är fridlyst, men har här ett av sina kärnområden. Emån är 220 km lång och rinner genom 8 småländska kommuner. Det gör Emåntill en väldigt vacker men också ett varierande fiskeparadis.

Vid Näsets fina strömmande partier  erbjuds flugfiskare chansen att fånga regnbågslax eller öring. Visst vore det spännande att slå någon av rekordvikterna som har uppnåtts på fisken från Emån. För den fiskesugna finns en fiskeguide.

Gustavsfors Helge Å

Gustavsfors är ett välskött och vackert fiskevårdsområde med strömmande vatten i Helge å strax utanför Älmhult. Det är känt för sitt exklusiva flugfiske och spinnfiske efter regnbåge. Nu finns också ett spännande mete på två sträckor med stabila bestånd av braxen, gädda och färna. Braxen går i stim där dagsfångsten kan bli 20-50 kg. Metet ger också möjlighet att fånga björkna, faren och ål.
Sammantaget finns ett 20-tal fisksorter i den 2 km långa sträckan av Helge å. Här finns även den fridlysta malen som är Smålands landskapsfisk och den största sötvattensfisken i våra vatten. Fiskeperioden är från 1 april till 30 november. Sträckan är indelad i fyra zoner där olika fångstredskap får användas. De känsliga arterna öring och harr finns åter i ån, men de är fredade och får inte tas upp

Föreda Kvarndammsfiske

Föreda Kvarndammsfiske erbjuder guider och instruktörer som passar både erfarna fiskare och nybörjare. Likaså kan praktiska fiskevårdskurser arrangeras vid intresse. Fiskekurser och anpassade fiskepaket för ett antal vatten i Småland, med utgångspunkt Vetlanda. Öring och regnbåge är områdets vanligaste fiskar.

På ifiske.se kan man läsa om fiskeregler i olika områden, beställa kartor och köpa digitala fiskekort och andra relaterade produkter. Fiskekorten levereras direkt via mail eller SMS. På hemsidan finns information om vatten, fiskarter, metoder och mycket mer.

Ifiske.se

Fler Småländska fiskeäventyr