Cykla MTB i Småland med Elna Dahlstrand

Cykellycka, mjölksyra & äventyr – cykla MTB i Småland

Välkommen till min arena och min arbetsplats. Här finns makalöst mycket cykellycka, mjölksyra och äventyr att uppleva oavsett om du kommer hit över dagen eller om du vill sy ihop en minisemester med flera dagars fantastisk och varierande MTB-cykling. Jag arbetar som inspiratör, cykelguide och teknikcoach över hela Sverige, men förstås allra helst hemma i Småland.


Cykla MTB i Småland Gränna

Äventyret på min hemmaarena går från berg till berg på mountainbike i vackra Vätterbranterna mellan Huskvarna och Gränna. Naturen är spektakulär och bjuder på fantastisk variation, vackra utsikter och härliga möjligheter att ha upptäcka och ha roligt på stigcykel.

Här finns allt en cyklist kan önska sig. Från trolsk bauerskog där stigarna snällt smyger sig fram genom djupa skogar, ängar, hagar och skira lövskogar till flowig cykling såväl som utmaningar för alla sorters cyklister. Vätterbranterna erbjuder mängder av utsiktsplatser att pausa vid och ett äventyr som liksom aldrig tar slut.

På några ställen finns uppmärkta MTB-banor som ger utmaning och upplevelser för alla sorters cyklister, och jag dem jag har valt ut är tre av de platser som ligger mig allra varmast om hjärtat. IKHP på Huskvarnaberget, GBOK MTB Arena på Grännaberget och så klassikern Vista MTB i Smålands Toscana.

Följ med Elna genom trolsk skog

Huskvarnaberget, IKHP

På IKHP finns MTB-banor i världsklass med många vackra höjdmetrar med utsikt över Huskvarna, Vättern och Jönköping.

Här finns utmaningar med backar och terräng som bygger starka, tuffa och coola mtb-cyklister och många som tränar här har tävlingsfokus. Utbudet av uppmärkta MTB-leder sträcker sig från en relativt platt men rotig grön slinga, vidare i svårighetsgrad via en blå, en röd och en svart till EM-banan från 2016 som är skyltad i lila. Just nu uppdateras IKHP MTB Arena för att banorna ska passa ungdoms-EM som kommer till Huskvarna sommaren 2024.

Grönskande blommor vid IKHP-stugan i Huskvarna

Vi vanliga dödliga behöver ju inte kasta oss ut för de värsta branterna direkt – värm upp med gröna slingan, avancera till blå, fortsätt utmana dig med röda och fortsätt vidare med röd och om du är av den modigare sorten tar du dig vidare nedför svarta banans stenkista, tuffa dropp och branta raviner. Pusta ut i toppen av Strutsabacken med milsvid utsikt och MTB-upplevelsen blir total.

Elna Dalhstrand blickar ut över Vättern från IKHP-stugen i Huskvarna

Vill du köra pumptrack och fila på tekniken finns fina möjligheter att göra just det och på IKHP kan alla ha kul, från minsta minicyklist på springcykel till teknikkräsna elitcyklister och alla däremellan.

Sätt guldkant på IKHP – här är tipsen:

När man blir hungrig på Huskvarnaberget:

– Köp med dig mat eller lunch från supercharmiga Kroatorpet och ha picknick med utsikt över Vättern. Nedanför IKHP-stugan finns flera bord där man kan sitta. Läs mer om Kroatorpet

– Grilla korv till after biken vid någon av grillplatserna på IKHP.

Ombyte, cykeltvätt och uthyrning:

– Byta om: När IKHP-stugan är öppen finns möjlighet att swisha en avgift för att använda dusch och omklädningsrum.

– Cykeltvätt: jajemen. Här finns cykeltvätt med episk utsikt över Vättern.

– Hyra cyklar för att prova på. Läs mer om att hyra cykel

– Boka guide för XC-MTB. Läs mer på cykellycka.se

– Andra aktiviteter: På IKHP finns utegym, lekplats, grillplats, äventyrsbana för barnen, långa och korta löpspår. Området är naturreservat och bjuder på vacker, spännande och varierande natur.

Vista MTB – Kaxholmen

Det sägs att det är Sveriges äldsta MTB-bana som ligger inbäddad i naturreservatet i Kaxholmens lövskog nära Vistavallen. Här har man tävlat i MTB sedan nittiotalet och många cyklister får ett lyckligt leende på läpparna när Vistabanans flowiga trails kommer på tal.

Vista är inte så tekniskt svår. Här finns inga svåra hopp och dropp och superläskiga partier istället får du njuta av stig som slingrar sig fram som en berg- och dalbana genom lövskogen. Det går upp och det går ned, det är snabba ryck och knixiga kurvor, en och annan utmanande backe. Det kittlas i magen såpass att man liksom glömmer hur jobbigt det kan vara att cykla fort. Det är svårt att ha en dålig dag på Vista, och om man har en dålig dag glömmer man snabbt bort det när man avverkar kurva efter kurva.

Om våren kantas stigarna av miljoner vitsippor och om sommaren växer ormbunkarna höga i ravinerna längs med banan. Vistabanan gör sig bäst om sommaren då den är torr och snabbcyklad och det finns tre olika banor att variera sig med. Den gröna fungerar lika bra för stora som för små, den röda är en klassiker, den blå en ny favorit och det sägs att det är en svart bana är på gång.

Sätt guldkant på Vista – här är tipsen:

Cykelfika i närheten:

Grafitgrå
Rudenstams Gårdsbutik & Kafé
Gårdsrosteriet

Bada:

Bada vid Hunnerydsbadet

Bra att veta:

Åk till Vistavallen – leta dig upp mot elljusspåret på andra sidan vägen så hittar du snart banorna. Läs mer på ikvista.se

Boka MTB-guidning på cykellycka.se

Vistabanans röda spår på Strava

Grännaberget, GBOK MTB Arena

Gränna är mest känt för sina polkagrisar och kanske har du varit där och köpt dig en randig stång någon gång. Tänkte du på att den charmiga lilla staden ligger precis vid foten av ett berg? Jo, om man står på Brahegatans kullerstenar med en polkagris i näven och tittar uppåt så ser man det. Ett berg. Ett Grännaberg. Och där uppe, alldeles längs med bergets kant, där går faktiskt en av världens coolaste stigar.

Det är strax över tvåhundrafemtio trappsteg eller en lång backe upp till äventyren på Grännaberget och fantastiska stigar för MTB-cykling och GBOK MTB Arena. Det finns stigar som passar utmärkt både för stigcyklisten, endurocyklisten och XC-cyklisten. Boka guide för att hitta dolda enduropärlor och fina långpass på stigarna.

Vid GBOK:s MTB-arena börjar mycket rolig cykling.

Leden Bergatrollet känns lite som en djungel, tät lövskogsgrönska och om våren kantas stigen först av vitsippor, sedan av blommande ramslök – och därefter slår liljekonvaljerna ut.

Det kittlas lagom i magen när du i valfri fart rullar genom det inledande flowiga partiet som sedan fortsätter och blir den norra MTB-slingan.

Den södra delen av slingan består till större delen av naturliga stigar av den där typen som alla klarar av att cykla. Förutom två XC-spår finns det flera nedfarter som passar både endurocykel och crosscountrycyklist.

GBOK MTB Arena bjuder på många timmars av rolig aktivitet på cykel för vuxna och barn. Här finns flytleden Trollmor som för tankarna till klassiska leden Barbro i Järvsö, hoppleden Flygtrollet, lederna Vätten och Bergatrollet, pumptrack, skills area och hopplinjer. Grillplatser, utegym, löpspår och lärbana för orientering finns nära arenan och som tack för att du får cykla här swishar du en slant till GBOK.

Om du bor i Gränna du ta dig upp på berget via den branta backen som börjar där Bergsgränd slutar, en avstickare till Bergsgatan som går parallellt med den kullerstensbelagda huvudgatan. Du är garanterat uppvärmd när du kommer upp – följ den lilla stigen längs med berget och sväng vänster vid lusthuset så hittar du strax till GBOK-stugan och starten på MTB-banan.

Sätt guldkant på Grännaberget – här är tipsen:

Cykelfika: Läs mer om Kaffestugan

Gårdsbutik & café i närheten: Ravelsmarks Gård

Boka enduroguide

Boka MTB-guide och teknikcoach på www.cykellycka.se

Läs mer om MTB-cykling i Gränna

Parkera vid Grännabygdens OK

Bada vid Bunnströms badplats

Om man inte vill cykla: vid GBOK-stugan finns ett härligt utegym, löpspår och lärbana för orientering. Vid Kaffestugan finns ett friluftsmuséum. Läs mer om Grännas friluftsmuseum

GBOK MTB Arena på Facebook

Grännabergets norra blå slinga på Strava

Minisemester med MTB – tips på boenden:

Bauergården, Bunn (cykelanpassad anläggning)

Grenna Hotell

Hotell Amalias Hus

Huskvarna Stadshotell

Scandic Elmia

Gyllene Uttern

Grafitgrå

Rudenstams Gårdsbutik & Kafé

Hotel Amalias Hus

Huskvarna Stadshotell