Slingrande cykelvägar på grus och asfalt med Elna

Elna Dahlstrand syns oftast på sin mountainbike, hon cyklar även landsväg och gravel. Här är Elnas hyllning till krävande uppförsbackar och slingrande vägar i norra Småland. 


Jag bor strax söder om Gränna och det är en makalöst fin plats att vara cyklist på för det är nära till all sorts cykling. Det finns slingrande små asfaltsvägar och oändligt med äventyr på grusvägscykel.

Oftast har jag inte bestämt vart jag ska, inte ens åt vilket håll jag ska köra, när jag rullar iväg hemifrån på landsväg eller gravel-cykel. Ibland behöver jag få rensa hjärnan och just bara cykla lugnt rakt in i en solnedgång och ibland passar jag på att köra intervaller eller distans.

Elna Dahlstrand står på ett cafe i småland med en kopp kaffe i handen i cykelkläder

Det är så lyxigt att ha en arena av små fina grus- och asfaltsvägar alldeles precis utanför knuten, sådär så att jag på min höjd bekymrar mig över att kolla vilket håll det blåser åt ifall jag är sugen på att ha medvind hem, det är man ju ibland. Fast helt ärligt – jag kollar nog mer åt vilket håll det blåser för att avgöra om jag kan få lite extra skjuts av naturen uppför en favoritbacke för det är något vi har gott om just i min del av Småland är det backar och det enda man kan göra när man bor backigt är att jobba med dem och bestämma sig för att tycka om dem åt båda hållen.

En bra uppförsbacke börjar med rätt inställning och belöningen blir många gånger en alldeles makalöst vacker utsikt. Visserligen blir man trött i benen men då har man också blivit starkare och förresten – det finns ju många sätt att köra en uppförsbacke, man behöver ju inte köra fullt spett hela vägen. Dela in backen i etapper, börja lugnt, öka på halvvägs, spurta på slutet eller mata på i just din bekväma fart – det är ingen annan än du som har med att göra hur du cyklar uppför. 

Elna Dahlstrand flyger nedför en backe på cykel vid Vista Kulle i Småland

Att ha det där förstklassiga vägnätet av små och vackra och backiga grus- och asfaltsvägar alldeles just utanför huset där jag bor och dessutom kunna kombinera det med god lokalkännedom gör ju att jag står lite lätt handfallen när någon undrar om jag har några bra rutter att dela med mig av. Det har jag ju inte – för det är ju så enkelt att bara skarva på eller korta av för att få rundan att stämma med den tid jag tänkt mig vara ute. Men – jag har några tips som kan hjälpa dig på vägen när du ska planera din småländska cykelupplevelse och här kommer de.

Cykla gravel och fika dig igenom Vätterbranterna 

Att cykla landsväg och gravel är en upplevelse som kräver fika och just fika på vykortsfina gårdscaféer finns det alldeles utomordentligt gott om. Jag har samlat mina bästa fikatips på bloggen, klicka dig in här och var inte blyg nu – lägg en rutt som ger dig möjlighet att fika så mycket närproducerat gott som det bara går. Många backar kräver mycket fika, det är sedan gammalt.

Elna Dahlstrands cykel står lutad mot ett staket vid en äng med en fantastisk solndegång

Jag har lagt den här tiomilaren som på gravelbike tar dig förbi alla fina ställen jag fika-tipsar om – ett mastodontigt pass för en heldags fikatur på asfalt och grus. Om du inte vill ha en riktigt så mastig rutt kan jag rekommendera den här som jag körde med deltagarna på ett vinterträningsläger med Cykellycka Event & Upplevelse. Den är en av mina allra vackraste med fantastiska utsikter. 

En älskad klassiker i Smålands Toscana – Landsjön runt 

Det finns en landsvägsrunda som liksom inte går att tröttna på. Det finns inte på kartan att man kan köra den en gång för många för den är både alldeles lagom och alldeles storslagen samtidigt. Landsjön runt. Jag har kört den minst en miljon gånger. Eller, äsch – det kanske var en liten överdrift men många varv runt sjön har det blivit. Med vänner i klunga, ensam som tempo-intervall eller som del av ett längre pass. Och så emellanåt med en journalist i släptåg – för det här är bland det vackraste som finns i mina krokar.

Elna tar en paus i cyklandet bredvid ett rapsfält

Här cyklar jag om våren när äppelträden blommar, om försommaren förbi knalligt gula rapsfält, om hösten när det sprakar av färg, om vintern när sjön ligger frusen och allt är inbäddat i ett vitt snötäcke eller i en gnistrande rimfrost. Den här rundan funkar lika bra med cykelkorg eller med barn i vagn som den gör på landsvägscykel och den går förbi Gårdsrosteriet Vista och Grafitgrå Butik & Café och det är nära att göra en avstickare till Rudenstams Gårdsbutik och Kafé om man känner för det.

Cykla gravel i Gränna

Nordöst om Gränna finns det massor av ljuvliga grusvägar. Ett tips om du vill ha en riktigt fin runda är att börja vid Bauergården utanför Gränna och cykla förbi sjöarna Bunn och Ören och sedan vidare in på grusvägarna, hem genom Gränna och kulturarvet i Röttle. Kika på den här Stravarutten som jag använt till ett gravel-läger jag arrangerade om vintern.

Åtta favoritbackar med ljuvlig utsikt som belöning 

Skarpabacken i Gränna

Röttleserpentinen mellan Röttle och Västanå slott

Norra Klevaliden i Huskvarna

Norra Boarp Climb, Grännaberget

Skinnersdal, Jönköping

Gestra, Kaxholmen

Tabergstoppen

Lyckås

Lägg din egen rutt i Småland 

Hur ska man göra då, om man vill hitta den perfekt rutten men inte har så himla bra lokalkännedom? Det finns flera bra sätt förstås. Boka en skräddarsydd guidning med Cykellycka, kolla in Cycling Jönköpings grymma bibliotek av rutter eller norpa dig en av Visit Smålands nya cykelkartor. Du kan också göra en sökning på rutter på Ride with GPS eller gå in på Strava, klicka din i ruttskaparen och slå på Strava global Heatmaps – då ser du var folk cyklar. 

Elna Dahlstrand cyklar leendes fram på en landsväg med en vagn bakom cykeln

Just heatmaps på Strava använder jag supermycket när jag vill upptäcka ställen jag inte har så stor koll på. Och när jag gjorde researchen för den här artikeln upptäckte jag att alla Visit Smålands kartrutter finns inlagda på Ride with GPS. Guld! Vad sägs om sagocykling i Bullerbyn och Katthult eller Småland och halva evigheten? Det är bara att välja, cykla och vraka!  

Stigtips, MTB-tricks och inspiration från mig hittar du på min sajt. Läs mer på elnadahlstrand.se

Grafitgrå

Rudenstams Gårdsbutik & Kafé

Hotel Amalias Hus

Huskvarna Stadshotell