Kliv in bakom kulisserna i Filmbyn Småland

Filmbyn Småland i Mariannelund tar vara på Astrid Lindgrens berättelser, så som de framställts i filmerna om Emil i Lönneberga, Saltkråkan och Pippi Långstrump. De klassiska filmerna har varit en del av uppväxten för flera generationer av svenska barn och många har säkerligen minnen av både platser, kostymer och rekvisita som dyker upp i dem.


Stig in i filmvärlden

När du kommer till Filmbyn är du mer än en bio- eller museibesökare. Här släpps du långt innanför kulisserna och får själv vara med om att skapa egen film, sjunga med i filmmusiken, besöka studiobyggen och mycket annat i de interaktiva miljöerna.

Dessutom kan man välja att på egen hand besöka en rad av de platser i trakten där Astrid Lindgrens filmer, och främst Emil i Lönneberga, spelats in. Till exempel kan man besöka Gibberyd, gården som blev Katthult i filmerna om Emil. Här kan man se bostadshuset, drängstugan och snickeboa. För att hitta platsen där scenerna inuti snickeboa spelades in får man dock sätta sig i bilen och åka vidare till en helt annan plats, en anspråkslös fabrikslokal en bit därifrån. Så kan det vara när man trollar i filmens värld.

Utställningen Filmbyn Småland öppnade under sommaren 2017 i helt nybyggda lokaler i Mariannelund. I ett av Smålands absolut nyaste utflyktsmål kan både små och stora besökare hitta spännande upplevelser.

Upplev filminspelningsplatserna på cykel

Söker du en utomhusaktivitet där du kommer den småländska naturen riktigt nära – och dessutom får lära dig mer om svenskt kulturarv? Då är de guidade cykelturerna i filmlandskapet Småland aktivitet…

Läs mer +

Söker du en utomhusaktivitet där du kommer den småländska naturen riktigt nära – och dessutom får lära dig mer om svenskt kulturarv? Då är de guidade cykelturerna i filmlandskapet Småland aktiviteten för dig! Cykelturerna utgår från Filmbyn Småland i Mariannelund och går bland annat till Katthult och Bullerbyn. Längst turerna, som är 5-25 kilometer långa, passerar du flera platser där scener till filmerna om Emil i Lönneberga spelades in. I korgcykling är det inte den som kommer först i mål som vinner utan den som upplevt mest längs vägen.

Läs mindre –

Vill du veta mer om Filmbyn? gör ett besök på hemsidan


Astrid Lindgren

De flesta människor har starka känslor för Astrid Lindgren och hennes böcker. Hon möter ständigt nya läsare och fortsätter att prägla vår syn på världen.

Sagor för barn

Barnsagor som följt såväl unga som gamla. Träffa karaktärerna, vandra deras stigar och insup miljön där sagorna utspelat sig.

John Bauer

John Bauer förknippas med målningar av troll, vättar och älvor. Landskapet han inspirerades av kan man uppleva genom att vandra på Bauerleden.

Älgparker i Småland

I Smålands skogar är det älgen som bär den största kronan och alla som stött på honom vet att han klär bra i rollen som regent.