Astrid Lindgrens Värld

Här blir sagor verkliga! Den som växte upp med Astrid Lindgren känner till platserna och figurerna: Pippi Långstrump och Villa Villekulla! Ronja Rövardotter och Mattisborgen! Och naturligtvis Emil i Lönneberga och alla de andra! Kom bara hit och fördjupa dig i berättelserna: Astrid Lindgrens Värld är en av de största utomhusteatrarna i Europa – och en av de bästa platserna att leka och busa på.


Kliv in i sagorna

Mitt i Småland, i staden Vimmerby, ligger Astrid Lindgrens Värld bara en stenkast från Astrid Lindgrens barndomshem. Nästan en halv miljon besökare kommer varje år för att träffa Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga, Ronja Rövardotter och alla de andra. Varje sommar iscensätts åtta till nio berättelser från Astrid Lindgrens rika skatt av berättelser. Det finns upp till 50 föreställningar per dag på de sju olika scenerna. Dessutom kan barnen helt enkelt leka så mycket de vill: skutta i höet på Katthult-gården från Emil, hoppa över Helvetesskrevan i Ronjas rövarborg, åka rutschkana med Karlsson på taket och – inte att förglömma – leka ”Inte-röra-marken”-spelet.

Figurer

Rosendalen och Körsbärsdalen förekommer i Astrid Lindgrens roman ”Bröderna Lejonhjärta”. Den fantastiska äventyrsromanen om Jonathan och hans lillebror Krumbukten i landet Nangijala är modellen för dessa upplevelsevärldar i temaparken och teaterparken Astrid Lindgrens Värld. Historien om brödernas kamp från den fredliga Körsbärsdalen, som slåss mot tyrannen Tengil och draken Katla, riktar sig till lite äldre barn. Den dramatiska handlingen växlar mellan Körsbärsdalen och Rosendalen. Teaterpjäserna spelas växelvis i Rosendalen och i Körsbärsdalen. I Astrid Lindgrens Värld träffar du inte bara Pippi Långstrump, Tommy och Annika utan också Emil i Lönneberga och hela familjen Svensson! Du kan besöka Karlsson på taket och Ronja på rövarborgen! Och om det inte pågår en föreställning i Villa Villekulla just då kan du utforska alla hörn och vrår och leka där! Och kanske är Pippi, Tommy och Annika också där – och blandar sig bland besökarna! Det är inte bara teater som spelas och publiken behöver inte sitta tyst. Nej! Överallt i parken kan både små och stora gå på upptäcktsfärd och hoppa över Helvetesskrevan själva i Mattisborgen. Och på Katthult-gården från Emil kan du snida figurer i snickarboden!

Upplev äventyret!

I Villa Villekulla bor Pippi Långstrump, och med Pippi är det alltid fullt ös. Här kämpar hon mot piraterna – eller firar födelsedag! Och nästa stund leker hon spratt med poliserna Kling och Klang. I Katthult får du uppleva hur det var på en bondgård för hundra år sedan, du kan vandra över ängarna och leka precis under de gamla ekarna, där Astrid Lindgren själv också lekte som barn! Till ekdungen var det nämligen inte långt: Hennes barndomshem, gården Näs, ligger ju alldeles i närheten! Äventyret fortsätter sedan vidare till Mattisborgen och den stora Mattis-skogen. Här kan du besöka rövarnas fängelse, prova på Glatte-Pers säng eller våga dig ner i Helvetesskrevan. Ronja, Mattis, Lovis och alla andra rövare är också där! För familjer med egen mat finns det många olika picknickplatser i parken. Alla besökare är också varmt välkomna till de olika restaurangerna, där man kan njuta av god och generös mat.

Maten

Astrid Lindgrens Värld förbereder allt från grunden och använder ingredienser från regionen. Många recept är småländska klassiker, som till exempel potatisplättar med bacon, en av de mest populära rätterna. Naturligtvis erbjuder de också de typiskt svenska köttbullarna och pannkakorna. Astrid Lindgrens Värld är öppen dagligen från mitten av maj till slutet av augusti. I september är parken öppen som lekplats alla dagar, och teaterföreställningar hålls då på helgerna.

Höstmarknad

Höstmarknad Under de svenska höstloven i slutet av oktober/början av november händer det verkligen mycket i parken! Då hålls en traditionell småländsk hantverksmarknad – och naturligtvis spelas det också teater. Dessutom kommer det att finnas mycket underhållning. En småländsk höstmarknad inkluderar hantverk och lokala delikatesser, samt massor av lek och skoj för barnen. Höstmarknaden i Astrid Lindgrens Värld är en riktigt mysig marknad i gammal svensk stil.

Här finns mer information om Astrid Lindgrens Värld.


Älgparker i Småland

I Smålands skogar är det älgen som bär den största kronan och alla som stött på honom vet att han klär bra i rollen som regent.

Filmbyn i Småland

När du kommer till Filmbyn Småland är du mer än en bio- eller museibesökare, här släpps du långt innanför kulisserna.

Äventyr för barn

Höjder, fart och fläkt hittar du bland aktiviteterna här. Var cowboy för en dag, klättra bland trädtopparna och ge dig ut på ett spännande äventyr.

O-Ringen

Välkommen till O-Ringen Smålandskusten 2024. Längs med rundade berghällar och sagolika skogar hittar ni en vacker plats som kallas Smålandskusten.