Smaka på Grännas många goda sidor

Blond flicka bakar polkagrisar i Gränna

Gränna är litet och mysigt, men också storartat och fyllt av spännande historier. Den lilla idyllen vid Vätterns sydöstra strand är världsberömd för sina polkagrisar, slottsruiner och polarexpeditioner. Njut av härliga smaker, vackra vyer och rik historia i Gränna.


Gränna är en urtypisk, svensk liten idyll med pittoreska trähus, lummiga trädgårdar och charmiga kullerstensgator. De branta tvärgatorna från berget ner mot Vättern är ytterligare ett starkt kännetecken. Under en promenad genom Gränna aktiverar du alla dina sinnen. Stanna till vid ett charmigt 50-talsfik och testa på det lokala mathantverket, känn doften av nybakade polkagrisar och titta ut över de fantastiska vyerna. Eller var lite kulturell och lär dig något om grevar och polarutforskare. Här finns även flertalet mysiga hotell som erbjuder matupplevelser i toppklass. Koppla av och utforska Grännas många goda sidor i sommar.

Polkagrisens hemstad

Du kan inte vara i Gränna utan att känna doften av pepparmint. Hela staden är präglad av Amalia Eriksons arv. Polkagrisens drottning har till stor del format Gränna till vad det är idag. Ett besök på ett av stadens många polkagriskokerier är därför ett måste. Upplev det säregna och klassiska hantverket på nära håll när polkagrisbagarna kokar, drar, knådar och vrider den karaktäristiska degen. I många kokerier finns också möjligheten att baka sina egna polkagrisar. Du kommer garanterat att åka hem med en stor påse fylld med godsaker. Förutom polkagrisar bjuder Gränna även på närproducerade delikatesser som äppelmust, knäckebröd och choklad. Om du är sugen på något gott, så har du kommit till rätt plats.

Familj äter polkagrisar i Gränna utanför Grenna Museum
Man och kvinna med cyklar utanför Grenna Glass på Brahegatan i Gränna

Följ med i ballong till Nordpolen

På Grenna Museum kan du komma så nära ett polaräventyr som det bara går att komma i vår del av Sverige. Här kan du dras med i den fängslande berättelsen om S A Andrées, Nils Strindbergs och Knut Frænkels ballongexpedition till Nordpolen. I museets utställningar kan du följa hela expeditionen från planering till katastrof. Vad hände egentligen de sista dagarna på Vitön 1897? Grenna Museum rymmer även andra utställningar om Arktis och Antarktis. Ett stenkast från museet finns Franckska gården där du kan ta del av Grännas långa historia, från häftiga medeltidssvärd från Vätterns djup till Amalia Eriksons polkagrisar.

Kvinna utforskar Grenna Museum, här finns utställningar om Andrés katastrofala ballongexpedition till Nordpolen

Promenera ner till Gränna hamn

Gränna Hamn är aktiv året runt, då den utgör ena delen av färjeförbindelsen mellan Gränna och Visingsö. Under sommarhalvåret vaknar hamnen till liv på riktigt. Då öppnar restaurangerna, glasskioskerna och framförallt campingen upp för turister. Campingen ligger precis vid en konstgjord lagun och bjuder på storslagna solnedgångar över Vättern. Om du vill åka till Visingsö, så är det här din resa börjar.

Visingsöfärjan Braheborg lägger till vid Gränna hamn, i bakgrunden syns lagunen och Gränna Camping

Tur och retur Visingsö

En gång i tiden var Visingsö navet i det gamla Sverige. I hamnen välkomnas du av Visingsborgs slottsruin och i södra änden av ön finns Sveriges äldsta kungaborg, Näs. Fyra av rikets kungar har dessutom dött på Visingsö. På Visingsö finns också den mäktiga ekskogen som planterades för att säkerställa kungamaktens tillgång till skeppsvirke. Visingsö är som en historiebok, fylld med berättelser om grevar, kungamord och krigsfångar, men det är också en plats för friluftsliv. Här finns härliga cykelvägar för hela familjen och kristallklart kajak- och simvatten. Visingsö är också känt för sina populära hästdroskor, remmalagen. En tur med remmalagen är ett måste när du är på Visingsö.
Läs mer om Visingsö

Flygfoto över Visingsö i Vättern

Från borg till kvarn

I Gränna med omnejd finns flertalet ruiner och borgar som vittnar om den forna stormaktstiden. Vid E4:an finns Brahehus med fantastisk utsikt över Vättern och den lilla byn Uppgränna. Om du beger dig söder om Gränna hittar du Röttle By, greve Per Brahes industriby från 1600-talet. Ett tips är att besöka Rasmus kvarn och ta en promenad ner från Röttle till Vätterns strand. Ta med dig picknickkorgen och ta ett dopp i det klara vattnet.

Brahehus vid E4:an med utsikt över Vättern och Uppgränna
Ett kompisgäng med gitarr sitter på baksidan av Brahehus och tittar på solnedgången över Visingsö
Man och kvinna cyklar i den gamla industribyn Röttle strax söder om Gränna

Ta trappan till Grännaberget

Grännaberget är ett vackert friluftsområde, men också ett friluftsmuseum. Här kan du motionera, gymma och vandra i naturen samt uppleva hur grännaborna bodde förr i tiden. Ett tips är att ta trapporna upp från Södra parken. Självklart kan du också ta dig till Grännaberget med bil. Njut av utsikten eller en räkmacka från den lokala kaffestugan.

Vandra till och från Gränna

Gränna bjuder på naturskön vandring genom trolska skogar och unika biosfärområden. John Bauerleden är en välkänd vandringsled mellan Gränna i norr och Huskvarna i söder. Leden är ett självklart val för dig som vill gå rakt in i målning av konstnären John Bauer. Strax söder om Gränna finns också Västanåleden som går genom biosfärområdet Östra Vätterbranterna. Här möts du av kraftigt kuperad terräng i spektakulär omgivning. Utsikten upplever du bäst på plats med vandringskängorna på.

Två män vandrar på John Bauerleden mellan Gränna och Huskvarna, solen skiner

Hotel Amalias Hus

Hotel Gyllene Uttern

Grenna Polkagriskokeri

Grenna Glass