Pittoreska Gränna och historiska Visingsö

| En mysig dagsutflykt till Gränna och Visingsö är svårslaget. I vackert väder närmast oslagbart. Den lilla trästaden med polkagrisarna ligger alldeles vid foten av Grännaberget, på de vackra östra Vätterbranterna. Här möts du av kullerstensgator och charmiga låga hus. Och Visingsö ligger bara en kort resa med färjan bort.


Polkagrisar och polarexpedition

Gränna är födelseort för upptäcktsresanden Salomon August Andrée (1854-97), berömd för sin uppmärksammade och misslyckade ballongexpedition till Nordpolen. På Gränna Museum kan man lära sig allt om Andrées mödosamma resa och dess mystiska slut.

Idag är dock staden allra mest känd för sina polkagrisar. Att tillverka dem är ett hantverk och det är fascinerande att besöka någon av de många tillverkarna och titta på när den klibbiga degen förvandlas till symmetriskt randiga pinnar.

Visingsö

I Gränna hamn ligger mysiga restauranger på rad och färjan över till Visingsö går täta turer. På Visingsö finns spår av människor ända från stenåldern och har svenska kungar har använt ön sedan 1100-talet. Under 1600-talet höll den mäktiga Braheätten till i Visingsborg, slottsruinen nära hamnen. Det finns många sevärdheter på ön och ett utmärkt sätt att ta sig runt är med häst och vagn, de karaktäristiska Remmalagen. Turerna utgår från hamnen under sommarsäsongen. Ett annat populärt sätt att se Visingsö är på cykel. Ta med egen eller hyr på plats.