Tyrolen

Tyrolen i hjärtat av Småland, i Blädinge, i Sverige, i världen – 60-talsparadiset som pulserar av liv och allehanda musik, kultur, mat och dryck, gamla fordon och mycket nostalgi. Rockfestival, jätteloppis eller veteranbilsträff – allt hanteras på samma varma och proffsiga sätt av den sammansvetsade personalen. På Olles onsdagar glider veteranbilarna mjukt in på området och parkerar mellan pizzaboden och dansbanan Joddelero med korvbaren i ryggen.  Bild ovan: Kristina Eriksson, Vendela Maija, Michelle Adamsen


Något helt unikt

På ett självklart sätt hittar alla något och någon att umgås med. För här är man som man är och känner sig välkommen. Eller som en besökare sa i väntan på sin rosa sockervadd: – Jag såg en bebis där inne och sen kom en gammal man med rullator och båda såg ut att trivas. Här finns alla sorters folk och det är så trevligt. Det finns verkligen något för alla. Carl Hector och hans barn har tränat på att göra sockervadd och levererade denna galant. Men vad driver då honom att lägga ner så mycket jobb? – Man blir glad av att vara här. Att göra kul saker för andra – på så vis blir bygden där vi bor en roligare plats och så är det ju något helt unikt som vi bevarar, säger han. Tack, säger vi besökare.

Det bakas pizzor, breds sillamackor och grillas korv. Vid konserter serveras festliga tallrikar. Maten är viktig – härodlad eller närodlad, ekologisk och lagad på plats. – Att allt lagas på plats, även under festivaler är unikt, säger köksansvarige Johan Danielsson.

Adam Bergman i Tyrolens vänner får frågan om vad som egentligen är unikt här. – Vi är ett gäng som brinner för helheten och har en vision framåt. Vi bevarar den gamla folkparken så långt det bara går, vi serverar ett blandat utbud av kultur och försöker ha ett så brett program som möjligt – så kan man sammanfatta det, säger han. Sen gör också variationen att det är roligt att jobba här – ena dagen odling, den andra snickeri och så tar man emot artister och sedan städar man. När man ser all denna passion och gemenskap som gör Tyrolen till en rolig plats där besökare stortrivs – då tänker man att detta är nog Smålands pulserande hjärta – om inte Sveriges.

Nöjesstället Tyrolen hade annars sina glansdagar under 60-talet. Stora artister uppträdde här. Sedan föll den kära folkparken i glömska tills ett gäng vänner fick upp ögonen för den och tillsammans inhandlade densamma år 2007 och bildade föreningen Tyrolens Vänner. Sedan tog ett intensivt renoverande fart och nu driver den ekonomiska föreningen parken vidare och förvaltar dess unika miljö. Festplatsen Tyrolen ligger i Blädinge, 7 km söder om Alvesta och 27 km väster om Växjö. Läs om sommarens fullspäckade program.

Hotell Rådmannen

Quality Hotel Royal Corner

Café st Clair

Tyrolen i Blädinge