Gustav Hector och Smålandssången

1912 skrev syskonen Linnéa Andrén (text) och Ivar Widéen (musik) Smålandssången. Den användes som Smålands landskapssång och sjöngs flitigt i skolor och vid högtidliga tillfällen, särskilt av körer. Efterhand föll den i glömska. Nu väcker vi den till liv steg för steg. 2021 gjorde Växjösonen John Lundvik sin finstämda tolkning. 2023 är det dags att gifta samman den nationalromantiska texten med småländsk rock. Och det gör Gustav Hector på ett självklart sätt med sitt band The Hector.


Lyssna även här: https://orcd.co/smalandssangen

HÄR ÄR JAG HEMMA I SMÅLAND

”Det var en utmaning, men en rolig sådan. Det är lite svårt med nationalromantik överlag, men den är ju ändå en klassiker. Jag tycker vi lyckades bra, men att prata om musik gillar jag inte direkt – ni får lyssna och jag hoppas ni tycker om den.”  — Gustav Hector Hemma i Småland med The Hector är inspelad i Växjöstudion Uffes källare och utgiven på skivbolaget Indieshake, Växjö. ”Nu är Småland självklart för mig. I tonåren ville jag bort härifrån och det blev några år på olika udda platser i världen. När jag i 20-års åldern återvände visste jag vad som saknades. Småland är fantastiskt vackert med sina sjöar, skogar och ängar, men var vid den tiden något tråkigt. Så vi skapade vårt lilla drömhus Kafé de luxe och alla var välkomna att komma hem till oss på fika eller fest – skevt och långt ifrån tillrättalagt. Huset fylldes med mat, dryck, kultur och dans från morgon till sent in på småtimmarna.” – Gustav Hector

Återbruket

Vi köper helst inget nytt om vi inte måste. Att ta hand om gamla grejer och renovera är självklart i vår verksamhet.

Sjöarna

De småländska sjöarna är magiska – svalkande dopp och skridskofärder förlänger livet. Fiskespöt har jag alltid med mig.

Rundturen

Gör en rundtur i hjärtat av Småland. Följ Gustav Hectors heta tips från Växjö till Kosta mitt i Glasriket och vidare till Bilkyrkogården i Ryd.

Bilkyrkogården

Jag älskar skrot och estetiken i gamla fordon. Bilkyrkogården i Ryd är dessutom en vacker och fridfull plats.

Huskvarna Folkets park

MER ATT UPPTÄCKA I HUSKVARNA MED OMNEJD  

Cliff Burtons minne

Minnesstenen är ett obligatoriskt stopp för alla headbangers. Det var en riktig bas-legend vars liv tog slut här.

Tyrolen

Besök 60-talsparadiset Tyrolen där nostalgin och värmen flödar. Allt från rockkonserter till motorträffar och marknader i samma gemyt.

DE LUXE–FAMILJEN

Småland i kanoten med Alex Stenfeldt

Var lite kulturell i Småland

Man och kvinna vandrar i trolsk skog på John Bauerleden i norra Småland

Vandra i vackra Småland