John Bauer

”Han målar mystiska och magiska platser, vilka direkt känns igen av de som en gång varit i svenska skogar” – Jönköpings läns museum


John Bauer 1882-1918

Det är framförallt tavlor med motiven troll, tomtar och älvor som gjort John Bauer så enormt omtyckt. Han ansågs vara den stora ”trollmålaren” då han med start 1907, årligen till juletid publicerad…

Läs mer +

Det är framförallt tavlor med motiven troll, tomtar och älvor som gjort John Bauer så enormt omtyckt. Han ansågs vara den stora ”trollmålaren” då han med start 1907, årligen till juletid publicerade sina berättelser under titeln ”Bland tomtar och troll”. Än idag är hans målningar uppskattade och kända. John Bauers trollmotiv visar naturen med djupa, täta skogar där tunna, svaga ljusstrålar precis klarar av att ta sig igenom grenverket. Bauer avbildar väsen som inte är synliga för det mänskliga ögat utan till synes blivit dolda av naturen. Han hämtade sin inspiration från det småländska landskapet som omgav honom.

Läs mindre –

Utforska Bauers liv och konst

John Bauer föddes 1882 i Jönköping och var den andre sonen till Joseph Bauer och Emma Wadell. Fadern Joseph utvandrade från Ebenhausen söder om München till Sverige när han var 13 år gammal. Johns mamma Emma var dotter till en bonde som hade sin gård strax utanför Jönköping. Joseph och Emma drev ett framgångsrikt slakteri i Jönköping på Östra torget, vilket gav dem ett blygsamt välstånd.

John Bauer växte upp vid Vätterns sydspets. Han återvände gärna till Småland och sin hemort Jönköping efter sina år som Konststudent i Stockholm och sina utlandsresor.

Från 1906 till 1918 bodde John Bauer med sin familj vid nordspetsen på sjön Bunn strax ovanför Gränna. Först i ett litet hus i Torstorp, senare i en villa på halvön Björkudden. På ”Digitalt Museum” (med sökbegrepp #JohnBauer) kan man se historiska bilder på hus,konstnären och hans familj.

John Bauers liv slutade tragiskt. Han var i färd med att flytta till Stockholm med sin fru och lille son och ville resa med båt från Gränna över Vättern och sedan via Göta kanal in i huvudstaden. De kom inte långt. En hård storm förde båten i sjönöd kvällen den 20 november 1918. Båtlasten med ugnar och symaskiner från Husqvarnafabriken förflyttade sig och skeppet sjönk vid Hästholmen, drygt 30 km norr om Gränna. Alla människor ombord omkom.

För att fira och hedra den kände sonen från staden skapades en specialutställning under 2018 för att fira 100-års-jubileet efter hans död. Det finns alltid något att se och uppleva kring John Bauers värld på Jönköpings länsmuseum.

John Bauerleden

Här sägs det att John Bauer själv vandrade på vägen mellan Huskvarna och Gränna. Den 46 km långa vandringsleden varierar sig från Vätterns strand till branta klippor över sjön. Gamla bondgårdar och…

Läs mer +

Här sägs det att John Bauer själv vandrade på vägen mellan Huskvarna och Gränna. Den 46 km långa vandringsleden varierar sig från Vätterns strand till branta klippor över sjön. Gamla bondgårdar och ruinrester av ett kloster ligger utmed vägen och mängder av bäckar och vattendrag korsas. Det är ett mycket omväxlande landskap med ett flertal fina utsiktsplatser, vilket gör vandringen till en härlig upplevelse.

Läs mindre –

Detaljerade kartor och beskrivningar för vandringsleden


En båtutflykt i Trollens land

De två sjöarna Bunn och Ören, ovanför Gränna, är sedan 1845 förbundna genom en kanal. Genom kanalen och via floden Röttleån skulle vatten från Ören och Bunn, vilka ligger 100 meter högre än Vättern…

Läs mer +

De två sjöarna Bunn och Ören, ovanför Gränna, är sedan 1845 förbundna genom en kanal. Genom kanalen och via floden Röttleån skulle vatten från Ören och Bunn, vilka ligger 100 meter högre än Vättern, ledas bort för att skapa ny mark att odla på. Detta ambitiösa projekt blev aldrig av som tur var och idag är kanalen nästan igenvuxen, men med de vackra mahognybåtarna från Trolska Båtturer kan man fortfarande ta sig fram där. Under taket av gröna trädkronor, från en sjö till den andra, där näckrosorna blommar och trollsländorna flyger omkring finns ett paradis som inte är bara för trollen…

Läs mindre –

John Bauerutställning

På Jönköpings läns museum kan man sedan många år se ett stort antal målningar från John Bauer. På museet finns alltid en utställning kring Bauer som årligen uppdateras. Utställningen följer John genom korta utdrag ur hans brev, flera originalverk och många teckningar.

På Jönköpings läns museum kan man sedan många år se ett stort antal målningar från John Bauer. På museet finns alltid en utställning kring Bauer som årligen uppdateras. Utställningen följer John genom korta utdrag ur hans brev, flera originalverk och många teckningar.

Läs mindre –

Hotell vid sjön Bunn

Vid Bunns sagolika sydvästra strand ligger Hotell Bauergårdens båtbrygga. Gästerna njuter av den förtrollande utsikten där båtarna lägger till, precis som säkert John Bauer också gjorde.

Vid Bunns sagolika sydvästra strand ligger Hotell Bauergårdens båtbrygga. Gästerna njuter av den förtrollande utsikten där båtarna lägger till, precis som säkert John Bauer också gjorde.

Läs mindre –

Sagomuseet

Titta runt i det roliga museet och lyssna på spännande sagor om tomtar, troll och jättar – bara för att nämna några av alla de oknytt som finns i Småland.

Astrid Lindgren

De flesta människor har starka känslor för Astrid Lindgren och hennes böcker. Hon möter ständigt nya läsare och fortsätter att prägla vår syn på världen.

Aktiviteter för Regniga Dagar

Det finns gott om aktiviteter för dig och din familj även när vädret inte samarbetar.

Filmbyn i Småland

När du kommer till Filmbyn Småland är du mer än en bio- eller museibesökare, här släpps du långt innanför kulisserna.