Katrin Bååth tipsar om småländska designpärlor

Katrin Bååths ateljé på Tändsticksområdet i Jönköping

I min ateljé på Tändsticksområdet har jag ofta kunder som åker långväga för att ­besöka mig. Ofta får jag också frågan vad man mer ska hitta på när man ändå åker till ­Jönköping. Här kommer därför några tips på vad man kan göra i ­Jönköping och Småland.


SE & UPPLEVA

Butik Botanik

I Flisby på småländska höglandet ligger Butik Botanik. En härlig blandning av ­blomsterbutik, inredningsbutik och minicafé. Här hos Hanna kan man kombinera att köpa med sig den allra vackraste fredagsbuketten med att hitta unik inredning och att fika i ­trädgården på baksidan. En utflykt till Butik Botanik är verkligen värt en extra omväg. Kan också varmt rekommendera att smaka den småländska Ryssbyglassen som finns till försäljning i ­butiken. 
Butik Botanik, Mjölarp 1, Flisby – karta

Fasade på Butik Botanik i Småland
Interiör i Butik Botanik i Småland
Kvinna håller i blommar vid Butik Botanik i Småland

Leva Café

Ett av mitt och mina barns favoritutflyktsmål är Leva Café. Jag blir lika glad varje år när de öppnar upp för säsongen. Leva Café har Smålands mysigaste orangeri, en jättefin inredningsbutik, grymt goda belgiska våfflor och bäst av allt – man har sällskap av lantlig luft. Vad mer kan man begära liksom.
Leva Café, Österskog 2, Hok – karta

Leva Café i Småland, exteriör

Äppledalen

I Äppledalen strax norr om Huskvarna ligger både Rudenstams och Grafitgrå. Två spots som jag varmt kan rekommendera som utflyktsmål. På Rudenstams kan du vandra i äppelodlingen, fika i deras café och avsluta med att handla småländskt mathantverk i deras fina gårdsbutik. På Grafitgrå äter man med fördel flatbread, fikar eller njuter av en glass utomhus. Sedan ­strosar man runt i deras inrednings- och klädbutik för att avsluta med att köpa med en fin bukett blommor hem.
Rudenstams Gårdscafé, Rudu 50, Huskvarna – karta
Grafigrå Industri, Vistakullevägen 1, Huskvarna – karta

Katrin Bååths Ateljé

Utan att verka självgod vill jag såklart också tipsa om att besöka mig i min ateljé och butik på Tändsticksområdet. Här säljer jag vintage blandat med annorlunda och unika produkter från världens alla hörn som jag själv antingen producerat eller handplockat. Ateljén är ­också en eventlokal, ett showroom, ett galleri och en kreativ plats. Välkomna till min värld. Hela Tändsticksområdet ligger mig enormt varmt om hjärtat. Här hittar ni bland annat konst­gallerier, inredningsbutiker, pubar och restauranger.
Katrin Bååths Ateljé, Tändsticksgränd 28, Tändsticksområdet – karta

Second hand i Jönköping

I Jönköpingsområdet har vi massor av loppisar och second hand-butiker. Och jag själv är något av en vintagegalning. Ett av mina tips måste därför vara att ta sig en secondhand-runda. Passa på en lördag, då har de flesta öppet på samma gång. 

Här kommer mina favoriter:

Katrin Bååth utforskar second hand-butiker i Jönköping
Katrin Bååth fyndar på Jönköpings många second hand-butiker

Ge för Livet

Min favorit bland alla secondhandaffärer här i Jönköping ligger vid Kungsporten i ­Huskvarna och heter Ge för Livet. Här har jag bland annat fyndat ett magisk arkivskåp, och massor av fint porslin genom åren.
Ge för livet, Kungsängsvägen 25, Huskvarna – karta

Myrorna

Till Myrorna åker jag så fort jag hinner, ibland flera gånger i veckan. Jag har handlat ­oräkneligt mycket rekvisita och finheter här.
Myrorna, Herkulesvägen 6, Jönköping – karta

Erikshjälpen, Huskvarna

Hit åker alla och det är verkligen huggsexa om allt. Jag har fyndat allt möjligt här. Mest åker jag hit för att hitta möbler och porslin. Men de har också ett bra utbud av kläder, tavlor, lampor och husgeråd.
Erikshjälpen, Birkagatan 38, Huskvarna – karta

Erikshjälpen, Jönköping

Den här butiken är en av Europas största secondhandbutiker. Här hittar jag alltid något, främst porslin och småsaker. Men ibland också några riktiga guldkornsmöbler.
Erikshjälpen, Herkulesvägen 56, Jönköping – karta

Sam-Hjälp

Här har jag mest köpt småsaker som tyger, porslin och en och annan hatt. Men priserna är väldigt bra och det är inte lika mycket folk som hittar hit, så här kan man göra riktiga fynd.
Sam-Hjälp, Kungsängsvägen 5, Jönköping – karta

Kupan Röda Korset, Huskvarna

Ett ställe som få egentligen kommer ihåg att åka till. Jag hittar mest krukor, småmöbler och porslin här, men i deras möbellager kan man göra fynd om man letar ordentligt.
Kupan, Drottninggatan 15 a, Huskvarna – karta

Bankeryds Second Hand

En klar favorit, här hittar jag alltid massor av småprylar och rekvisita.
Bankeryd Second hand, Industrigatan 1, Bankeryd – karta

ÄTA

STUK

Stuk är helt klart mitt favorithak i Jönköping. Deras löjromspizzor är något att dö för, och deras bullar är fullkomligt oemotståndliga. Men det allra härligaste är egentligen hela atmosfären som de skapat. Här kan alla känna sig som stammisar även om man är där för första gången. På Stuk äter man allt från frukostgröt till lunchsallad eller kvällspizza. Allt i samklang med goda naturviner eller en perfekt tillagad kaffe.
Stuk, Lantmätargränd 3, Jönköping – karta

SOVA

Hooks Herrgård

Smålands finaste spahotell. Helt nyrenoverat med sprillans ny restaurang och jätteschysst spaavdelning. Hit åker jag flera gånger om året för att bara vara och njuta. Ett måste är ett dopp i sjön från bryggan – oavsett årstid.
Hooks Herrgård, 560 13 Hok – karta

Fasaden vid Hooks Herrgård i Småland
Brygga vid Hooks Herrgård i Småland
Klassisk interiör i Hooks Herrhgård i Småland

Vox Hotel

Min hotellfavorit i centrala Jönköping. Här hittar man prisvärda fina och fräscha rum. Allt från den stora sviten med egen bastu och stort badkar till smårum utan fönster för den som vill bo riktigt billigt i källaren. Vox har också alltid superservice och stans godaste ­hotellfrukost. Dessutom ligger det rakt över gata från mitt favvohak Stuk, och mitt i centrala Jönköping vilket betyder en minut från både shopping och mat.
Vox Hotel, Lantmätargränd 2, Jönköping – karta

Utsikt över Vättern från Vox Hotel i Jönköping

Samtliga foton är tagna av Katrin Bååth

Leva Cafe

Rudenstams Gårdsbutik & Kafé

Grafitgrå

Katrin Bååths Ateljé