Lottie upptäcker småländska designskatter
Följ med Lottie Knutson när hon tar en närmare titt på småländsk design.
Lottie besöker designskatter i Småland där hon i det första avsnittet tittar in på Kulturgatan i Bodafors.
Lottie besöker designskatter i Småland där hon i det andra avsnittet gästar flera av favoriterna.
En resa genom design-landskapet Småland
Att fördjupa sig i det svenska designarvet är ett annorlunda och underbart sätt att upptäcka Småland. För mig blev det en resa som ökade min beundran för det hantverksmässiga och lokalproducerade. Resan fick också mig att förstå hur mycket av detta gamla kulturarv som fungerar utmärkt att återanvända, i form av härliga second hand-fynd som man också kan göra över hela Småland. Under resan till allas våra designrötter fick jag till och med möjlighet att sova i hantverket, men mer om det senare.
Vi börjar i Eksjö, en av våra vackraste städer där de fina gamla trähusen från 1600- och 1700-talet kantar gata efter gata. Här fick jag förmånen att få träffa besöksnäringens motsvarighet till Ingvar Kamprad: entreprenören, kocken och eventskaparen Jonas Persson. Denne Jonas har lyckats lyfta Eksjö till en destination också på matkartan. Han har nämligen skapat Matgatan i Eksjö: med designbarer, restauranger och glassbar som lockar gourméer från när och fjärran. Bor gör man förstås på Vaxblekargården eller Eksjö Stadshotell, som – suprise surprise – också ägs och drivs av den driftige Jonas Persson.
Inspirerande på Bruno Mathsson Center
Självklart passade jag även på att besöka en av Eksjös second-handbutiker: Magasin Jungfrugatan. Även om jag inte hittade några möbelklassiker så blev det några små glas, broderade dukar och en Smålandskorg. Å andra sidan fick jag mitt lystmäte av designklassiker i Värnamo, på Bruno Mathsson-centret som nästan är för inspirerande; den berömda Jetson-fåtöljen kostar ju en del, precis som Superellips-bordet.
Starstrucked på Källemo
Att det inte är helt gratis med möbelhantverk bekräftades på familjeföretaget och möbeltillverkaren Källemo, också i Värnamo. Men i Källemos verkstad började storheten i den småländska designandan gå upp för mig: den som klättrar upp i toppen på kyrkan i Värnamo kan i princip se alla tillverkare och underleverantörer av material och delar. Allt fogas sedan samman till coola möbler på verkstaden hos Källemo. Man känner igen dem alla: National Geographic-skåpet, pilasterhyllan och Aluminium-fåtöljen av Mats Theselius. Lite starstrucked blir man faktiskt, i dessa showrooms.
Småländska möbelklassiker i Värnamo
Min djupa beundran för hantverket och kvalitén förstärktes för övrigt i Huskvarna, hos familje- och möbelföretaget Karl Andersson & Söner. Sakta gick det upp för mig att riktiga designmöbler från Småland nog egentligen borde kosta mer, med tanke på den tid och omsorg som läggs i allt från idé till ritningar, material och skapandet av dessa dyrgripar.
Men tillbaka till Värnamo, där man faktiskt kan bo mitt i designdrömmarna. Scandic Värnamo är nämligen inrett med småländska möbelklassiker. Byggnaden har i sig ikonstatus med receptionsdisk från 1960-talet, originalhissar och trapphus. Och så måste man ju besöka konst- och designhelgedomen Vandalorum. I röda designlador – jodå det går det med – lockar ständigt nya utställningar, shop och restaurang som drar folk från när och fjärran. Fika gör man förstås inne i Värnamo på nya Baket, där Hela Sverige-bakar-vinnaren Linda Hansson öppnat eget.
Trä och hantverk i Bodafors
Ett annat måste på turen är förstås Kulturgatan i Bodafors. Här hittar vi någonting så unikt som ideellt drivna utställningar i världsklass, mitt i lilla Bodafors. Temat är trä och hantverk. Det går att besöka ateljén och boningshuset där geniet och intarsia-virtuosen Rolf Lehmann växte upp. På samma gata skapar de hembakta bullarna och knäckebrödet i sig längtan tillbaka. Den som kommer på rätt dag besöker självklart Erikshjälpens second hand i den lilla staden. Har man tur dyker det kanske upp någon lokaltillverkad finmöbel från möbelsnickerierna som förr höll hela Bodafors sysselsatt.
Magiskt på Trakt Forest Hotel
När vi ändå pratar lokalproducerat så måste Forssna Kvarnagård nämnas: Sveriges enda vattendrivna kvarn som fortfarande används. Glöm inte att köpa godaste mjölet på kaféet bredvid kvarnen. Lika mysigt och lantligt känns det på Skogskaféet intill Trakt Forest Hotel som öppnar nästa sommar. Här ska man kunna bo i fem komfortabla skogssviter på pålar i skogen, i design av Gert Wingårdh och lika magiska som den omkringliggande skogen.
Nostalgi på Husqvarna Museum
I god cirkulär anda besökte jag också några favoritloppisar i Huskvarna och Jönköping: Sam-Hjälp och Erikshjälpen. Om inspirationen tryter kring gamla bruksföremål rekommenderas dessutom ett besök på Husqvarna Museum som kryllar av härlig industridesign. Här lockar rika samlingar och nostalgi kring allt från kök till motorcyklar och symaskiner.
Hitta formen på Vox Hotel
Min resa avslutades på designhotellet Vox i Jönköping. Den som vill fira i högklassigt kan boka sviten med vätterutsikt. Om inte annat får man ta sig en tur till gymmet, för aldrig förr har motionen skett med så vacker utsikt som över Vättern. Snacka om att hitta formen, i dubbel bemärkelse.