Lottie Knutsons smakresa i Småland

Reseexperten Lottie Knutson beger sig till sina gamla hemtrakter för en smakfull resa genom Småland. Hon njuter av ostkaka, isterband, äppelmust och många andra småländska specialiteter. Gör som Lottie och åk på en småländsk smakresa genom ett välfyllt skafferi.


Äppledalen

Lottie Knutson stannar till i Äppledalen, en underbar och väldoftande plats strax norr om Huskvarna. Äppledalen, eller Smålands Toscana som det också kallas för, har vidunderlig vätterutsikt med vackra odlingar och hänförande omgivningar. Lottie lär sig att musta äpplen och njuter av landskapet hos Rudenstams Gårdsbutik & Kafé.

Flättinge Gårdscafé

Lottie är i Skärstadalen som sträcker sig mellan Kaxholmen och Skärstad, två små orter vackert belägna i en grönskande dalgång mellan Huskvarna och Gränna. Hon stannar till vid Flättinge Gårdscafé. I de klassiskt småländska miljöerna får Lottie lära sig att göra rabarbersaft från grunden. Den somriga drycken avnjuts i en hage hos systrarna Levinsson.

Åsens by

Lottie beger sig till kulturreservatet Åsens by. Det pittoreska kulturreservatet i norra delen av Småland är ett ovärderligt arv från förr. Lottie strosar runt bland byns historiska byggnader och kommer nära bonddjuren. Framförallt njuter hon av ostkakan – en småländsk delikatess som görs på traditionellt vis i Åsens by. För att lyckas med ostkakan krävs lika delar kemi, kärlek och hantverk. Här hittar du recept på Småländsk ostkaka.

Wallby säteri

Lottie Knutson fortsätter på sin smakresa genom Småland. Hon stannar till vid Wallby Säteri, ett säteri som drivs med värme, hjärta och kärlek. Lottie lär sig att byxa abborre och hittar alternativ till isbergssallad i den småländska skogen. Välkommen till Smålands trädgård!

Gränna polkagrisar

Lottie har kommit till den lilla idyllen Gränna vid Vätterns sydöstra strand. Staden är världsberömd för sina polkagrisar och här kan du riktigt känna doften av pepparmint. I Gränna möter Lottie upp polkagrisbagaren Calle och en barndomsdröm går i uppfyllelse. Hon får prova att baka äkta polkagrisar. I ett av Grännas polkagriskokerier kokar, drar, knådar och vrider dem den karaktäristiska rödvita degen.

Rudenstams Gårdsbutik & Kafé

Wallby Säteri

Flättinge Gårdscafé

Kulturreservatet Åsens by