Baka en småländsk specialitet!

Recept på Småländsk ostkaka

På Åsens by präglas det småländska måltidsarvet av sundhet och enkelhet med fokus på närproducerade ock/eller ekologiska råvaror. Välkommen att smaka på Åsensby ostkaka, eller prova att baka din egna.
Receptet bjuder vi på!

Åsens bys ostkakerecept
(alltid närproducerade och/eller ekologiska råvaror)
10 l mjölk
250 g mjöl
2 msk löpe
10 ägg
200 g socker
80 g mandel
10 st bittermandlar
1 liter grädde

-Gör först en mjölredning, vispa ut vetemjölet med lite av mjölken till en slät massa och späd med ca 1 dl av mjölken.
-Värm upp resten av mjölken till 37 grader i en stor gryta. Rör runt så att värmen fördelar sig. Ta av grytan från plattan, rör runt igen och kontrollera att det inte är varmare än 37 grader för då "dör" ostlöpen.
-Vispa ner redningen.
-Rör försiktigt ner ostlöpen. Häll den i en tunn stråle samtidigt som du rör. (När ostlöpen rörs ner måste temperaturen vara 30-37°C.)
-Låt allt sedan stå i rumstemperatur i 30 till 45 minuter. Inte röra i den under tiden!
-Vispa kraftigt i den stelnade massan så att den separerar.
-Låt stå ytterligare 30 minuter. Mal gärna mandel och bittermandel under tiden.
-Sila bort den tunna vätskan som kallas vassle från den tjockare vita kesoliknande ostmassan. Använd en stor sil. Du kan krama ostmassan med händerna om du vill. Man kan ta lite i taget och sila och sedan hälla över ostmassan i en bunke. När man silat allt kan du hälla av ytterligare vassle från ostmassan om du märker att det separerat. Rör sedan om i ostmassan. Den överblivna vasslen kan du t.ex. använda som degspad om du vill baka bröd eller också är det bara att hälla bort den.
-Mal mandel och bittermandel i en mandelkvarn. Vispa ägg, socker och grädde tillsammans med en vanlig visp. Tillsätt den malda mandeln. Blanda ihop detta med ostmassan. Häll sedan upp ostkakesmeten i smorda formar, en stor eller flera små, totalt behöver formarna ha en volym på ca 2 liter. Ostkakan växer inte särskilt mycket i volym under gräddningen så det är bara att hälla upp smeten i formar som räcker till.
-Grädda mitt i ugnen 175 grader i 1 timme till 1 ½ timme. Tiden beror på hur tjockt lager med ostkakesmet du har i dina formar. Med 1-2 cm tjockt lager så blir gräddningstiden 60 min, eller kanske 5-10 minuter kortare om inte vill ha lika mycket färg som jag har på mina. Med 3-4 cm tar det ca 70 min. Du kan grädda alla dina formar samtidigt. Vi använde två stycken aluminiumformar och en ugnsform i ugnen samtidigt. Har du varmluftsugn är det också 175 grader som gäller.

Låt det smaka!