Småländsk mat

De småländska nationalrätterna är tre eller möjligtvis fyra. I högsätet tronar ostkakan medan isterbandet står på bordet till vardags. Och däremellan kan en smålänning äta lingonsylt till allt – eller krösamos som det heter på redi småländska. Om kroppkakan hör till? Ja det beror nog på vilken del av Småland du gästar.


Traditionell ostkaka

Ostkakan har varit en självklarhet vid högtider och kalas i Småland i hundratals år, med rötter ända från 1500-talet. Vid gamla tiders storkalas var det status att bidra med den bästa ostkakan, och rykten om vem som bakade den godaste spred sig snabbt.

Traditionen att börja äta från mitten av ostkakan har sin historia. Förr gräddades den i kopparbunkar, där sprickor i tennbeläggningen kunde släppa ut giftig koppar. Genom att låta gästerna börja i mitten undvek man risker – eller så är det helt enkelt för att mitten är mest krämig, medan kanterna sparades till barnen och tjänstefolket. Giftet är sedan länge borta, men många håller fortfarande fast vid att ostkakan ska ätas inifrån och ut.

Den småländska ostkakan skiljer sig från andra varianter med sin gryniga konsistens. Den görs på opastöriserad mjölk, ostlöpe, mjöl, ägg, grädde, socker, mandel och bittermandel. Ljummen, tillsammans med sylt och grädde, är den en fröjd för smaklökarna. Ska det vara rätt sylt? Åsikterna går isär – klarbärssylt anses av vissa vara originalet, medan andra nöjer sig med sylt av jordgubb eller hallon.

Även om färre bakar sin egen ostkaka idag lever traditionen vidare. Sedan 2004 firas Ostkakans dag den 14 november, vilket visar att denna klassiska efterrätt fortfarande har en självklar plats på det småländska bordet.

Sussies Lantcafé

Upptäck Sussies Lantcafé – en småländsk pärla! Här njuter du av hembakad ostkaka enligt mormor Birgits recept, läckra räkmackor och småländska isterband. Med mysiga sittplatser både inne och ute, och en lekplats för barnen, finns något för hela familjen.

Upptäck Sussies Lantcafé – en småländsk pärla! Här njuter du av hembakad ostkaka enligt mormor Birgits recept, läckra räkmackor och småländska isterband. Med mysiga sittplatser både inne och ute, och en lekplats för barnen, finns något för hela familjen.

Läs mindre –

Isterband- Smålands nationalrätt

Småland var förr ett fattigt landskap mellan det bördiga Skåne i söder och lika bördiga Östergötland och Västergötland i norr. Men den rejäla vardagsmaten från gamla tider i Småland – isterband – är nu upphöjd till Småländsk nationalrätt.

Traditionellt serveras isterband stekta, antingen hela eller delade på längden. De serveras på julbord och smörgåsbord eller som egen rätt. Med dillstuvad potatis, inlagda rödbetor och kanske lite lingonsylt till är det en delikatess. Isterbanden är oftast gjorda på fläskkött och alltid utdrygade med potatis eller gryn, eller bådadera.

Isterband har alltid en viss syrlighet och det ursprungliga sättet att få fram detta var att låta de färdigstoppade korvarna hänga ovanför vedspisen eller på vinden och torka, varvid de naturligt förekommande mjölksyrabakterierna i korven förökade sig och bidrog till den syrliga smaken. Idag används ofta mjölksyrakultur för att återskapa denna smak. Småländska isterband lär vara den enda genuint svenska korvsorten utan motsvarighet i andra länder.

Det finns flera olika genuina tillverkare i Småland, bland annat: Ello i Lammhult och Stens Chark i Åseda, Stensåkra chark.

Vandalorum museum & restaurang

På Vandalorum, ett museum för konst och design i småländska Värnamo, hittar du även en prisbelönt restaurang där mat och kultur möts. Här tillagas säsongens råvaror med omsorg, och menyn inkluderar…

Läs mer +

På Vandalorum, ett museum för konst och design i småländska Värnamo, hittar du även en prisbelönt restaurang där mat och kultur möts. Här tillagas säsongens råvaror med omsorg, och menyn inkluderar bland annat de klassiska småländska isterbanden. Restaurangen är en populär mötesplats för både lokalbor och besökare. Passa på att njuta av en måltid innan eller efter ditt besök på museet.

Läs mindre –

Klassiker på Korrö Restaurang

Upplev Korrö Restaurang vid den idylliska Ronnebyån, där småländska och svenska klassiker står på menyn. Här serveras raggmunk med fläsk och rårörda lingon, samt den klassiska Korrö schnitzeln – en…

Läs mer +

Upplev Korrö Restaurang vid den idylliska Ronnebyån, där småländska och svenska klassiker står på menyn. Här serveras raggmunk med fläsk och rårörda lingon, samt den klassiska Korrö schnitzeln – en favorit för många. Måltiderna tillagas med noggrant utvalda lokala råvaror och erbjuder en smakupplevelse utöver det vanliga. Ta en paus och njut av god mat i en härlig miljö.

Läs mindre –

Sill i glashyttan – Hyttsill

Känner du till Hyttsill, sillen från hyttan? Alltså sill från hyttan? Tidigare värmde arbetarna vid glashyttorna i Småland sin mat i smältugnarna: Potatis och inlagd sill var typiska måltider för g…

Läs mer +

Känner du till Hyttsill, sillen från hyttan? Alltså sill från hyttan? Tidigare värmde arbetarna vid glashyttorna i Småland sin mat i smältugnarna: Potatis och inlagd sill var typiska måltider för glasblåsarna i södra Småland. Idag kan du också uppleva en rustik Hyttsill-kväll i skenet av smältugnarna. Läs mer på glasriket.se.

Läs mindre –

Kroppkakor

Kroppkakor är en älskad traditionell rätt på Öland och i Småland, där de kan göras på både kokt och råriven potatis. Fyllningen består ofta av stekt fläsk, hackad lök och en nypa vit- eller kryddpeppar. Rätten är en viktig del av den lokala matkulturen och serveras ofta med lingonsylt, grädde eller smält smör för extra smak.

Öländska kroppkakor har en lång historia och nämndes redan år 1775 av en resenär som beskrev dem som ”en mycket välsmakande rätt”. Det finns teorier om att kroppkakorna har sina rötter i Östeuropa och att de flitigt sjöfarande öländska bönderna kan ha fört med sig rätten tillbaka till ön. På 1700-talet betraktades kroppkakan redan som en typisk öländsk rätt. Ursprungligen gjordes kroppkakorna av kornmjöl och vete och fylldes med kött såsom fårkött, griskött eller gåskött. Från mitten av 1800-talet ersattes kornmjölet successivt av potatis. Fyllningen varierade beroende på tillgång och tradition. Ål och sill var inte ovanliga fyllningar, och de mindre välbärgade gjorde ibland kroppkakor utan fyllning, så kallade ”blinningar”.

Öländska kroppkakor skiljer sig från småländska kroppkakor genom att de tillverkas med en blandning av kokt och råriven potatis. Ursprunget till namnet ”kroppkaka” är okänt, men ordet ”kropp” används även i andra maträtter, såsom ”Kropphuvuden”, vilket är torskhuvuden fyllda med torsklever. Denna rätt förekommer i Roslagen, Gotland, Öland och Blekinge.

Riktiga kroppkakor från Öland

Njuta av de älskade öländska kroppkakorna och andra utsökta rätter hos Aronstorps kroppkakor & mat. Här serveras förstklassiga kroppkakor tillagade med omsorg och kärlek, som bjuder på en riktig sm…

Läs mer +

Njuta av de älskade öländska kroppkakorna och andra utsökta rätter hos Aronstorps kroppkakor & mat. Här serveras förstklassiga kroppkakor tillagade med omsorg och kärlek, som bjuder på en riktig smakupplevelse. Med utmärkt service och en avslappnad atmosfär är detta ett perfekt ställe att njuta av både vardagliga och mer festliga måltider. Kom och upplev den gastronomiska lyxen i en enkel och mysig miljö.

Läs mindre –

Plocka bär och svamp

Smålands vackra skogar är tillgängliga för alla och…

Godis från Småland

Unna dig småländskt godis! Polkagrisar från Gränna,…

Skogens röda guld

I de småländska skogarna växer skogens röda guld – lingonen, som har blivit en viktig del av den småländska matkulturen. Lingon är en naturlig skatt, fylld med både syra och sötma, och används flit…

Läs mer +

I de småländska skogarna växer skogens röda guld – lingonen, som har blivit en viktig del av den småländska matkulturen. Lingon är en naturlig skatt, fylld med både syra och sötma, och används flitigt som tillbehör till maten. Ett av de mest älskade tillbehören är lingonsylt, i småländskan kallad krösamos, som ofta serveras till traditionella småländska rätter som kroppkakor och köttbullar. Men även på havregrynsgröten på morgonen är lingon en självklar smakförstärkare. Krösamoset, med sin perfekt balanserade syrlighet, ger varje rätt en extra dimension och för tankarna till den småländska naturen.

Läs mindre –

Äkta polkagrisar från Gränna

Polkagrisens hemviste är Gränna, där det bakas polkagrisar i många olika storlekar, smaker och färger. Originalet är rött och vitt och smakar pepparmint. Polkagrisens moder, Amalia Eriksson, från G…

Läs mer +

Polkagrisens hemviste är Gränna, där det bakas polkagrisar i många olika storlekar, smaker och färger. Originalet är rött och vitt och smakar pepparmint. Polkagrisens moder, Amalia Eriksson, från Gränna skapade denna älskade godsak som har spridit glädje i generationer. De polkagrisar som bakas i Gränna idag följer samma traditioner och recept som Amalia en gång började med. Sedan 2022 har Äkta Gränna Polkagrisar fått en skyddad geografisk beteckning från EU, vilket säkerställer att de är äkta och tillverkade enligt traditionen.

Läs mindre –

En rad med klassiska polkagrisar på ett polkagriskokeri i Gränna

Småländska drycker

Typiska drycker för Småland är must från äppelodlin…

Gårdsbutiker

Smålands gårdsbutiker som säljer grönsaker, kött, ä…