Plocka bär och svamp

Smålands vackra skogar är tillgängliga för alla och är alldeles fulla av läckra bär och svampar som bara väntar på att bli plockade.


Förtrollande skogar

Med 4 nationalparker och över 400 naturreservat är det inte konstigt att Småland är känt för sin vildmark. Det småländska landskapet domineras av djupa skogar, ett rikt djurliv och kristallklara sjöar.

Att plocka bär är en uråldrig tradition från den tiden då man förlitade sig på vitaminerna från konserverade bär för att överleva de stränga vintrarna. Men än idag förstår många tjusningen med att bege sig ut till skogs för att leta reda på naturens smakrika godis och mellan juli och september är det inte ovanligt att möta både en och en annan bärplockare ute i skogarna.

Allemansrätten

Att vistas i naturen har en positiv inverkan på oss och får oss att må bättre både fysiskt och mentalt. För oss är det enkelt att utforska naturen och vildmarken tack vare allemansrätten som låter oss röra oss fritt bland skogar och sjöar. Lagen låter oss också plocka bär och svamp så länge de inte är fridlysta.

Det är viktigt att komma ihåg att allemansrätten innebär såväl rättigheter som skyldigheter. Det gäller att ta ansvar för natur och djurliv samt att visa hänsyn mot markägare och andra besökare.

Svenska bär i Smålands skogar

Lingon, blåbär, hallon, smultron… I Smålands skogar finns gott om bär av olika sorter och – bäst av allt – de är enkla att hitta. Ät bären som de är, eller tillred dem genom att koka sylt eller kanske gelé. Hallon är helt himmelska att äta tillsammans med en välsmakande småländsk ostkaka.

De syrliga lingonen, även kallade ”skogens röda guld”, växer vilt i skogarna och är till exempel fantastiska att äta rårörda eller kokta till lingonsylt. Flera klassiska maträtter, däribland köttbullar, serveras ju med lingonsylt och bäret gör sig minst lika bra med viltkött och andra kötträtter.

Plocka svamp

I Sverige, inte minst i Småland, växer inte bara bär utan även svamp i överflöd. När den franskfödde Karl XIV Johan kom till Sverige 1810 led landet av hungersnöd, så när han hade efterträtt tronen uppmanade han svenskarna att leta efter de rikliga svamparna i skogen. Detta ska vara en av anledningarna till svenskarnas förkärlek för svamp och svampplockning och varför en utsökt svamp kröntes till ”Karljohansvamp”. Utanför Sveriges gränser är den känd som Porcini eller Porcino och svampen har en fantastisk, nötig smak, doftar starkt av jordartad karaktär och innehåller mycket protein. Perfekt att ha till risotto, pastarätter eller en krämig sås!

Kantareller finns det gott om i de småländska skogarna, en svamp med köttig konsistens, fruktig arom och pepprig smak. Allra bäst smakar de stekta med lite salt och mycket smör. Kantareller kan vara lite svåra att hitta, dess guldgula färg till trots. Ofta är nämligen växtplatserna en noggrant bevarad hemlighet av upptäckaren… Men oroa dig inte – det finns mängder med goda matsvampar kvar att plocka. En svampbok kan vara en bra idé att ta med ut på turen, men ät bara de svampar du verkligen är helt säker på inte är giftiga!

Allemansrätten

Tack vare allemansrätten kan alla röra sig fritt i den svenska naturen. Men det finns vissa saker du måste tänka på när du är ute och paddlar, tältar, vandrar, plockar blommor eller gör något annat…

Läs mer +

Tack vare allemansrätten kan alla röra sig fritt i den svenska naturen. Men det finns vissa saker du måste tänka på när du är ute och paddlar, tältar, vandrar, plockar blommor eller gör något annat i naturen. Det är viktigt att komma ihåg att allemansrätten innebär såväl rättigheter som skyldigheter. Det gäller att ta ansvar för natur och djurliv samt att visa hänsyn mot markägare och andra besökare.

Läs mindre –