Linnéas del av Småland

Linnéa är uppväxt på Visingsö och bor numer med sin familj i Gränna. Här ger hon dig sina bästa tips för en resa till Småland!


Visingsö

Som born and raised Visingsö-bo vore det i princip tjänstefel att inte tipsa om Visingsö när jag gör en guide om Smålands semesterpärlor, så först ut blir så klart mitt älskade Visingsö!

Jag tycker att cykel är ett utmärkt sätt att upptäcka ön på, då det är platt och lättcyklat här. Har du planerat en cykelsemester på Visingsö så se till att boka in onsdagar 18.00-19.00 i kalendern. Då inträffar nämligen DEN MYSIGASTE aktiviteten någonsin, nämligen cykelbingo! Du tar med din cykel och startar vid VAIS klubbstuga, löser bingobricka och ger dig därefter iväg på rundan. En perfekt aktivitet att göra tillsammans hela familjen.
Rundan är cirka 5 km lång och det kostar 30 kronor att lösa bingobrickan som betalas med swish.

En annan mysig cykelaktivitet som inte är lika tyngd av tradition som bingot, men som har alla möjligheter att bli en modern klassiker är succén från förra året nämligen skattjakt på ön. Mina barn och deras kusiner älskade detta äventyr i fjol och är minst lika taggade att sätta igång med kartan i år.
Du hämtar din skattkarta i Gränna eller Visingsö hamn alternativt på Persgården och tar dig på cykel (eller till fots) runt till några olika platser på ön och letar ledtrådar. Dessa behöver du för att låsa upp skattkistan i hamnen och komma till skatten!

Vägen söderut mot Näs är den vackraste jag vet. Att susa på cykel nerför backen med vinden i håret och med sjön på bägge sidor. Nej men, nyp mig i armen för det finns inget bättre! Pass på att göra ett stopp vid den lilla grönsaksboden på vänster sida och köp lök, potatis, jordärtskockor och jordgubbar. Makarna Ing-Britt och Sven-Erik Krantz som driver den lilla boden odlar de godaste grönsakerna jag vet men det gäller att hålla sig framme, för åtgången är rykande het!
Karta Visingsö: https://maps.app.goo.gl/rwXUcRzmZDSmpUEJ9 

Flättinge gårdscafé

I vår familj har vi några stående utflyktsmål på sommaren och sen starten 2014 har Flättinge gårdscafé varit just ett sådant. En kringelikrokig väg från Ölmstad leder fram till vad som är alla landsbygdsvurmares våta dröm. Röda hus med vita knutar, några får som försynt går och betar och fantastisk utsikt över åkrarna runt omkring. Här är det tre systrar som driver caféet som ligger på familjegården som varit i släkten i generationer. Här går det att köpa fika bakat från grunden och mycket av de bär och grönsaker som används är odlade på gården. Ett självklart utflyktsmål för hela familjen!
Gårdscaféet har öppet hela sommaren och handikappsparkering nära caféet finns.
Karta: https://maps.app.goo.gl/rRLABMum6BiL5BMCA
Länk till hemsida: http://flattingegardscafe.se/

Butik Botanik

Jag är så imponerad över och blir så inspirerad av hur Hanna Björklund som driver Butik Botanik har lyckats skapa en blomstrande oas mitt ute i de småländska skogarna. Butik Botanik som ligger i Mjölarp strax utanför Aneby är en blomsteraffär, ett fik, en handelsträdgård och en inredningsbutik – för att bara nämna något av allt som ryms här. Hit åker jag när jag vill unna mig en riktigt fin blomsterbukett, som så här års mestadels består av blommor som odlas på butikens bakgård, och det är omöjligt att gå tomhänt härifrån. Senast köpte jag en blomsterfakir som jag hoppas ska rädda mina buketter i sommar. Barnen hänger gärna med och tar en fika i skuggan på baksidan, går nervkittlande balansgång på spången över ån och tittar fascinerat på vattenfallet som ligger granne med butiken.
Karta:  https://maps.app.goo.gl/442ZtvNSkXMdA8CX6
Länk till hemsida: https://butikbotanik.com/

butik botanik exteriör. utanför står det växter, krukor och vattenkannor.

Röttle

Nästa smultronställe på tur är Röttle som är en mysig liten by strax söder om Gränna. Här finns Rasmus kvarn, flera vandringsleder, vattenfall och på hösten är det alltid lika fascinerande att upptäcka hur lång tid man kan spendera med att stå och titta på öringar som leker. Som jag berättat om tidigare så har jag och min familj några stående utflykter på sommaren och en av dem är pizzakväll i Röttle hamn! Den lilla stranden i Röttle är Grännas finaste badplats tycker jag och barnen älskar att leta efter perfekta mackstenar i den steniga stranden. Att köpa med sig hämtpizza och äta kvällsmat här är ett perfekt sätt att avsluta en varm, solig dag på. Efter pizzan följer obligatoriskt bad i ett glasklart Vättern.
Bra att veta är att man inte får ta bilen ända ner till sjön, utan för att komma hit krävs en kort promenad på några hundra meter.
Karta: https://maps.app.goo.gl/YY3aARJ3ox6fymgJ9

Klevens loge

Om du söker gott fika, pittoresk miljö och milsvid utsikt över Vättern och Visingsö så ska du köra norrut genom Gränna och fortsätta uppåt, uppåt och sen ännu mera uppåt tills du kommer till
Klevens loge som bjuder på just detta. En perfekt utflykt att göra med familjen, då det ligger avskilt och med stora ytor för små barnsben att springa av sig på. Här kan man köpa både glass och hembakt fika, men faktiskt också hyra hela logen om man ska ha bröllop eller någon annan stor fest. Det finns också en kortare vandringsled för den som gillar att upptäcka till fots och en utsiktsplats med vidunderlig utsikt över både Småland, Väster- och Östergötland.
Karta: https://maps.app.goo.gl/GHehscYKLBfvSDPS8
Länk till hemsida: http://www.kleven.nu/ 

Flättinge Gårdscafé

Butik botanik

Klevens naturstig med utsikt över Visingsö

Fika i skogen
Barn dricker ur en flaska på ett bord i skogen.