Mountainbike & Pumptrack

Den som letar efter en rolig men något mer utmanande aktivitet bör testa att cykla mountainbikeleder som går i varierande terräng, eller så kallade pumptracks där du inte använder pedaler, utan tar dig upp och ner för kullar genom pumpande rörelser med cykeln.


Mountainbike-området Huskvarna

Huskvarna är ett ultimat område för mountainbikescyklister på grund av dess överraskande och varierande natur. Branta backar och kraftigt nedförslut blandas med spännande skogsterräng. Under 2016 arrangerade Huskvarna EM i mountainbike. Europas alla elitcyklister besökte staden och i branta sluttningar och genom småländsk natur gjorde de upp om segern, hela tiden med utsikt över Vättern. 

Isaberg Mountain Resort

Upptäck Smålands berg och dalar på en mountainbike! På Isaberg Mountain Resort finns 12 slingor och leder som består av mountainbikeleder på antingen asfalt eller grus, pumptracks och en teknikbana. Här finns perfekta förutsättningar för alla som gillar cykling.

Är du ovan cyklare finns kurser att delta i och vill du ha en guidad tur finns guider att tillgå. En tur tar 1,5-2 timmar och grupperna kan variera från 1 till 10 personer. Under turens gång stannar ni flera gånger för att hämta andan, prata och dricka vatten. 

Svartbäcksmåla

I Svartbäcksmåla finns ett stort utbud leder som bjuder på branter och fart såväl som vackra vyer och lugnare cykling. Området är stort med stigar genom både luftig tallskog och gammal granskog.

Wimer Bike Park

I direkt anslutning till de norra delarna av Vimmerby, nära Astrid Lindgrens Värld, ligger Wimer Bike Park. Terrängen är med regionens mått mätt ganska kuperad, så vänta dig sluttningar både uppför och utförs. Här finns fyra leder att njuta av och enbana av BMX-karaktär att värma upp i.

Spånenleden MTB

Spånenleden i Alvesta invigdes 2017 och är en bra led för den som vill ta det lite lugnare eller är nybörjare. Leden är på ca. 16km och startar vid Vallaboden som man hittar vid starten av motionsspåret i Hanaslöv. Leden går som en loop och slutar på samma ställe som den startar.

Friluftsområdet Borgen, Värnamo

Friluftsområdet Borgenhar två år i rad varit nationalarena för svensk mountainbike. Arenan erbjuder flera utmarkerade MTB-leder i varierande terräng. Borgen har öppet årets alla dagar, med fri tillgång till en så kallad pumptrack, markerade MTB-leder, sprintbana med hopp och naturliga hinder, samt en 250 meter lång barnbana.

Bikepark Långehäll

I Långehäll finns ett omfattade utbud stigcykelleder -allt från lättcyklade leder för barn och nybörjare till riktigt spännande utmaningar för erfarna cyklister. För den som söker en utmaning finns extra slingor i anslutning till lederna med hinder i form av dropp, hopp, byggda ramper, doserade kurvor och mer därtill. Området omfattar också en bikepark med pumptrack, flowtrails och hopplinje.

Målerås

Målerås erbjuder tre korta, men intensiva leder att njuta av. Karaktären beskrivs bäst som teknisk XC – med andra ord en konditionskrävande cykelupplevelse.

Dackestupet

I Virserum ligger Dackestupet som bjuder på överraskande många höjdmeter och leder som passar gammal som ung. Lederna startar på toppen av Dackestupets slalombacke där du även finner en teknikpark.

Karstorp

I Västervik ligger Karstorp som bjuder på cykelleder med både hastighet och tekniska utmaningar. Terrängen består av skog, berghällar och sluttningar. Vid ledernas start finns också en pumptrack att fila på tekniken i.

Strömbergshyttan

Strömbergshyttan ligger mellan Växjö och Kalmar och erbjuder en relativt kuperad terräng med närhet till vatten och vackra vyer. I området finns också ett stort utbud grusvägar för en mer lättsam cykelupplevelse.

Isaberg Mountain Resort

Både under sommar- och vintertid hittar du allt du behöver för en aktiv semester på Isaberg Mountain Resort i Småland.

Upptäck Småland på cykel

I Småland finns korta och långa cykelleder, cykling i skärgård och utmanande mountainbike-äventyr.

Natur & äventyr

Unika fiskevatten, vandrings- och cykelleder genom småländsk idyll eller höj pulsen genom äventyr i vildmarken.