Växjö City
© Alexander Hall

Städer

Växjö

– staden i hjärtat av Småland

Det är kontrasterna som definierar Växjö. Å ena sidan puls, shopping och nöjesliv, å andra sidan mysiga gränder, kullerstenar och kultur. I Växjö finns det en arenastad, sjöar, ett prisbelönt gastrohotell, naturreservat och mycket mer. Välkommen att upptäcka den lilla världsstaden!

Växjö - sjön där vägarna möts

Stortorget för arvet vidare och är inramat av Residenset och det anrika Stadshotellet. Här handlas det som förr. Onsdagar och lördagar är det traditionell torghandel med grönsaker, frukt, ost, fisk, blommor - allt efter årstid. Flera större marknader och fester arrangeras också under året, till exempel Karl-Oskardagarna. I Linnéparken samlas Växjöborna på somrarna för att delta vid events som allsång eller Scensommar.

Varierande shopping längs Storgatan

I Växjö finns en av Sveriges kanske längsta gågator med sina 700 meter. I anslutning finns flera andra gågator och här hittar du en blandning av små, unika butiker, kedjor, second hand och specialbutiker - ett riktigt varierat utbud. Det är tätt med matställen av alla sorter - allt från restauranger med i Guide Michelin och White Guide till indiskt, mexikanskt och hembakat - och naturligtvis något småländskt. Affärerna är öppna alla dagar i veckan och på helgerna händer det allt som oftast något särskilt för barnen. Läs mer om vad som händer i stan på Växjö City.

Kulturstaden

Inte att förglömma - Växjö är också en riktig kulturstad med gallerier, museer och konserthus. Smålands Museum är Sveriges äldsta landsortsmuseum och öppnande i egen byggnad redan 1885. I de permanenta utställningarna hittar du godbitar ur museets stora samling som växt genom åren. I anslutning ligger Sveriges Glasmuseum där ett urval av Sveriges största samling av konst- och bruksglas visas. Dessutom kan du åka med Sveriges äldsta vedeldade ångare; Ångaren Thor. Båten trafikerar Helgasjön utanför Växjö, med Kronobergs slottsruin som hemmahamn.

PM Hotel
© Markus Crépin Sundström

PM & Vänner Hotel - ett gastrohotell

PM & Vänner Hotel erbjuder en hög gastronomisk hängivenhet och oklanderlig internationell service. Som gäst överraskas du av en vinmiddag vid det eftertraktade Sommelier´s Table i vinkällaren eller en skördetur med kockarna i växthuset på takterassen intill swimmingpoolen. Inredningen på hotellet är småländskt sparsmakad men internationellt elegant, där lyxiga detaljer med lokal anknytning spelar stor roll.

pmrestauranger.se

Sveriges största matmarknad

Varje år arrangeras MAT i Växjö. Det unika med evenemanget MAT ligger i kombinationen forum och upplevelser tillsammans med flera olika aktörer. Marknaden rymmer över 100 utställare och en enorm variation av råvaror och delikatesser.

matsmaland.se

Läs mer om Växjö och alla besöksmål

Växjö & Co - Växjö Turistcenter

Fler städer i Småland

Kalmar

Läs mer

Jönköping

Läs mer