Axamo, Jönköping
Axamo, Jönköping. © Patrik Svedberg

På cykel i Småland

Smålands böljande landskap är som gjort för en cykeltur. Här hittar du våra bästa MTB-banor och trevliga cykelleder för hela familjen!

IKHP Huskvarna

Där EM i Mountainbike hölls 2016 finns idag en populär bana för besökare! Området är perfekt för mountainbikescyklister, med överraskande och varierande natur. Branta backar och kraftigt nedförslut blandas med spännande skogsterräng, ständigt med utsikt över sjön Vättern.
IKPH Huskvarna

Isaberg Mountain Resort

Södra Sveriges bästa MTB-bana finns på Isaberg! Välj mellan 12 slingor och leder som består av mountainbikeleder på antingen asfalt eller grus, pumptracks och en teknikbana. Här finns perfekta förutsättningar för alla som gillar cykling.
Isaberg Mountain Resort

Spånenleden MTB

Spånenleden i Alvesta invigdes 2017 och är en bra led för den som vill ta det lite lugnare eller är nybörjare. Leden är på ca. 16km och startar vid Vallaboden som man hittar vid starten av motionsspåret i Hanaslöv. Leden går som en loop och slutar på samma ställe som den startar.
Spånenleden MTB

Fridluftsområdet Borgen, Värnamo

Friluftsområdet Borgenhar två år i rad varit nationalarena för svensk mountainbike. Arenan erbjuder flera utmarkerade MTB-leder i varierande terräng. Borgen har öppet årets alla dagar, med fri tillgång till en så kallad pumptrack, markerade MTB-leder, sprintbana med hopp och naturliga hinder, samt en 250 meter lång barnbana.
Fridluftsområdet Borgen

Cykelmeckat Mullsjö

Att upptäcka Småland på cykel är ett lättanpassat sommaräventyr. I naturen runt Mullsjö blandas djup urskog med öppna slätter och stilla sjöar. För dig som vill uppleva känslan från cykel finns en mängd leder i olika miljöer. Följ länken för att se olika rundor!
Mullsjö

Åsnen Runt

Cykelleden Åsnen Runt är ca 14 mil lång och utgår från Alvesta. Leden fortsätter runt hela sjön Åsnen som är en unik sjö och blivande nationalpark på grund av sin orörda insjöskärgård.

Historiska Visingsö

Cykla Visingsö runt och njut av såväl omgivningarna som öns spännande historia! Att cykla de 25km runt ön tar mellan 3 och 4 timmar. Lummiga ekskogar och jordbruksmark samsas om Visingsös yta, och längs vägen finns flera möjligheter till fikapaus. Flera cykeluthyrare finns på ön för den som inte vill ta med sig egen.

Tranås

Milsvida skogar, ängsmarker och sjöutsikt kan upplevas i eget tempo när du cyklar i Tranås. Det finns flera natursköna sträckor att trampa sig fram på, och en favorit är ”Tranås med omnejd” – en sträcka med åtta olika alternativa vägar från 7-29km. Kartor till dessa finns att hämta på Tranås turistbyråer.

Glasriket

Att med cykel ta sig runt i glasriket är en naturnära upplevelse. Färden går oftast på asfalterade småvägar, med en och annan sträcka på grusväg omgiven av maffig granskog. Det finns mycket att se och uppleva längs vägarna - inte minst alla glasbruk och hantverksbodar.

Vättern-Sommenleden

För den som vill ge sig ut på längre äventyr finns Vättern-Sommenleden, som sträcker sig 30 mil och erbjuder bra möjligheter till både mat och övernattning. Ett alternativ som går fortare är att cykla runt enbart sjön Sommen. Sträckan blir då 7,5 eller 12,5 mil.

Vätternrundan

Vätternrundan är kanske världens största motionscykellopp på 30 mil runt sjön Vättern. Loppet äger rum i juni varje år och är en del av en Svensk klassiker, men det är såklart möjligt att cykla runt sjön även på egen hand.