Kultur & Historia

Astrid Lindgren

De flesta människor har starka känslor för Astrid Lindgren och hennes böcker. Hon möter ständigt nya läsare och fortsätter att prägla vår syn på människan och världen. Hennes författarskap trotsar alla gränser – hon läses av alla generationer i alla världsdelar.

I Astrid Lindgrens fotspår

alex6502

Astrid Lindgren är uppvuxen i Vimmerby där du idag kan besöka hennes barndomshem, inspelningsplatser, den interaktiva Filmbyn som tar dig bakom kulisserna och Astrid Lindgrens Värld – där sagor blir till verklighet. En resa i Astrid Lindgrens fotspår är en upplevelse för alla åldrar där du tillåts att själv utforska, prova och besöka. Det finns så mycket att upptäcka och glädjas åt – bara vi öppnar våra ögon.

alex6819

En sådan plats är trädgårdarna kring Astrid Lindgrens barndomshem, ”Näs”. Det var på Näs i Vimmerby som Astrid Lindgren växte upp. Flera av miljöerna i hennes berättelser har hämtat detaljer och inspiration härifrån. Här fanns till exempel både snickeboa och det som blev Pippis sockerdricksträd. Idag är barndomshemmet öppet för besök. Här finns utställningar såväl som guidningar och trädgårdar som vuxit fram ur känslor och stämningar från Astrid Lindgrens författarskap. Trädgårdarna kring Näs är idag en plats för kultur, samtal, bus, debatt, lek, allvar och humor. En plats som både väcker känslor och låter dina tankar lekfullt vandra fritt.

alex7397

Filmbyn Småland

En annan förtrollande plats är Filmbyn strax utanför Mariannelund, bara 20km från Vimmerby. När du kommer till Filmbyn är du mer än en bio- eller museibesökare. Här släpps du långt innanför kulisserna och får själv vara med om att skapa egen film, sjunga med i filmmusiken, besöka studiobyggen, kanalisera din inre äventyrare i aktivitetsparken och mycket mer i de internativa miljöerna.

© Astrid Lindgrens Värld

Astrid Lindgrens Värld

En annan plats du inte får missa under din resa i Astrid Lindgrens fotspår är givetvis ett besök på Astrid Lindgrens Värld. Astrid Lindgrens Värld är platsen där sagor kommer till liv. Här hittar du miljöerna från Astrids älskade historier, omsorgsfullt uppbyggda och befolkade av riktiga karaktärer. Som besökare kan du träffa Pippi, Emil, Karlsson på taket och många andra.

Katthult

Dessutom kan man välja att på egen hand besöka en rad av de platser i trakten där Astrid Lindgrens filmer, och främst Emil i Lönneberga, spelats in. Till exempel kan man besöka Gibberyd, gården som blev Katthult i filmerna om Emil.

Cykla mellan filminspelningsplatserna

Söker du en utomhusaktivitet där du kommer den småländska naturen riktigt nära – och dessutom får uppleva ett stycke svenskt kulturarv? Då är cykelturerna i filmlandskapet Småland aktiviteten för dig! Cykelturerna utgår från Filmbyn Småland i Mariannelund och går bland annat till Katthult och Bullerbyn. Längst turerna, som är 12-70 kilometer långa, passerar du flera platser där scener till filmerna om Emil i Lönneberga spelades in och en rad andra sevärdheter. Cykeln hyr du hela dagen. I filmlandskapet är det nämligen inte den som kommer först i mål som vinner – utan den som upplevt mest längs vägen. Boka gärna till matsäck eller guide.

Läs mer