© Jörgen Tannerstedt

Kalmar slott

Hade du kommit hit i slutet av 1200-talet hade du mötts av Sveriges modernaste fästning. Idag är tonen fredligare, men under flera hundra år var slottet Sveriges utpost mot Danmark och ett viktigt försvarsfäste. Härifrån har Sveriges gräns försvarats under hundratals år.

Utställning berättar om 800 år

Genom slottets 800 år har historien bjudit på ständiga förändringar. Regenter har kommit och gått, rikets gränser har flyttats och slottet har använts på många olika sätt. Det var under 1500-talet som slottet fick sitt nuvarande utseende då medeltidsborgen byggdes om till renässanspalats av Vasakungarna Gustav, Erik XIV och Johan III. I Ståthållarvåningen berättas Kalmar Slotts historia, varje rum visar en epok, en händelse eller ett tema. Du kan fördjupa dig i Kalmarunionens historia, Vasaprinsessornas liv eller kanske stanna en stund och begrunda den kungliga kosten under seklen som gått.

Slottskyrkan

Kunglig glamour bjudes i Slottskyrkan från 1592. Här kan du se drottning- och kungastolarna från 1620, då Gustav II Adolf planerade bröllop med Maria Eleonora. Kalmar drabbades dock olägligt av pesten och bröllopet fick flyttas till Stockholm.

Guidade turer

Du som kommit till Kalmar Slott för att uppleva något utöver det vanliga kan delta i en av de dagliga guidade turerna eller kolla upp aktuella specialguidningar som till exempel handlar om slottets tid som kvinnofängelse, de arkitektoniska mästerverken eller tiden som gränsfästning. Du som är modig följer med på vandringen efter mörkrets inbrott.

Barnens slott

På sommaren förvandlas Kalmar Slott till Barnens Slott, ett spännande och roligt utflyktsmål. Om du vågar och vill väntar kittlande äventyr och mysiga sagostunder när slottet öppnar portarna för alla barn. Du möter ruskiga spökkärringen i fängelsehålan eller hjälper slottets prinsessa.

slottet-aktiviteter-barn-49_marcusfunke
© Kalmar Slott / Marcus Funke

Besök Kalmar Slotts hemsida och planera ditt besök

kalmarslott.se

Upplev mer i Kalmar med omnejd