Kalmar slott

Hade du kommit hit i slutet av 1200-talet hade du mötts av Sveriges modernaste fästning. Idag är tonen fredligare, men under flera hundra år var slottet Sveriges utpost mot Danmark och ett viktigt försvarsfäste. Härifrån har Sveriges gräns försvarats under hundratals år.


Genom 800 år av förändringar

Genom slottets 800 år har historien bjudit på ständiga förändringar. Regenter har kommit och gått, rikets gränser har flyttats och slottet har använts på många olika sätt. Det var under 1500-talet som slottet fick sitt nuvarande utseende då medeltidsborgen byggdes om till renässanspalats av Vasakungarna Gustav, Erik XIV och Johan III. I Ståthållarvåningen berättas Kalmar Slotts historia, varje rum visar en epok, en händelse eller ett tema. Du kan fördjupa dig i Kalmarunionens historia, Vasaprinsessornas liv eller kanske stanna en stund och begrunda den kungliga kosten under seklen som gått.

Kunglig glamour bjudes i Slottskyrkan från 1592. Här kan du se drottning- och kungastolarna från 1620, då Gustav II Adolf planerade bröllop med Maria Eleonora. Kalmar drabbades dock olägligt av pesten och bröllopet fick flyttas till Stockholm.

Du som kommit till Kalmar Slott för att uppleva något utöver det vanliga kan delta i en av de dagliga guidade turerna eller kolla upp aktuella specialguidningar som till exempel handlar om slottets tid som kvinnofängelse, de arkitektoniska mästerverken eller tiden som gränsfästning. Du som är modig följer med på vandringen efter mörkrets inbrott.

På sommaren förvandlas Kalmar Slott till Barnens Slott, ett spännande och roligt utflyktsmål. Om du vågar och vill väntar kittlande äventyr och mysiga sagostunder när slottet öppnar portarna för alla barn. Du möter ruskiga spökkärringen i fängelsehålan eller hjälper slottets prinsessa.

Besök Kalmar Slotts hemsida och planera ditt besök


Glasriket

Hit åker över en miljon människor per år för att uppleva den fascinerande tillverkningsprocessen vid de heta ugnarna, och inte minst för att handla glas.

Kultur & historia

Det var en gång tolv små länder som blev Småland. Då som nu berättar vi gärna om det historiska och vårt nutida värv.

Astrid Lindgrens Näs in Småland

Hier verbrachte Astrid Lindgren ihr glückliche Kindheit. Das Elternhaus der Schriftstellerin in Vimmerby ist heute Teil des Kulturzentrums Astrid Lindgrens Näs.