Sjölyckornas gårdsbutik
Sjölyckornas gårdsbutik. © Cathrine Rydström

mat & dryck

Gårdsbutiker

Bästa sättet att handla fräsch och närproducerad mat är att besöka en gårdsbutik. Ofta finns odlingarna i närheten och det är inte ovanligt att de nyinköpta äggen kommer från hönorna som kacklar i närheten. Beroende på gårdens inriktning säljs just deras specialiteter. Vi tipsar.

Närodlad potatis och lök
© Hans Runesson

Axelssons i Aby

Gårdsbutiken strax utanför Målilla "som bara säljer det bästa". Främst egna produkter från gården, till exempel potatis, jordgubbar och ägg från sprätthöns. Särskilt potatisen håller väldigt hög kvalitet och odlas med omsorg. I övrigt köper man upp från mindre, lokala producenter som håller hög kvalitet. Ekologisk odling prioriteras.

axelssonsiaby.se

Grafitgrå
Grafitgrå

Grafitgrå

I Äppeldalens mitt, med Landsjön och dess rika fågelliv, omgiven av vackra kullar, står den gamla smedjan på grusgården. Lokalen är vackert bevarad och man kan läsa historien när man ser sig om i butiken idag. I Grafitgrå Industri finns hela sortimentet till försäljning och under samma tak finns också ett café. Här serveras närproducerat kaffe och dryck, hembakat fika och goda luncher.

Grafitgrå.se

Gårdsbutik Småland Ljungby
Kastebergs gård. © Alexander Hall

Kastebergs Gård

Utanför Ljungby ligger Kastebergs Gård som bland annat säljer hängmörat kött från gården, rapsolja från egen odling, grönsaker och potatis efter säsong, samt andra varor som äppelmust, sylt och mjöl från närområdet. Här kan du också gå på gårdssafari - följ med bonden på guidad tur med traktor och vagn.

kasteberg.com

Kivarps Gårdsbutik
Kivarps Gårdsbutik. © Niklas Hallgren

Kivarps Gårdsbutik

På Kivarps procuderas getost, och den småländska specialiteten ostkaka, av getter på gården och kor från gårdarna runt omkring. Här finns delikatesser till ostbrickan, och mycket att välja mellan för den som vill ta en fika. Butiken säljer också keramik och handgjorda linnevaror, och för den som vill provsmaka en ost eller beundra linnets kvalité är det bara att stiga in!

Kivarps facebook

Persgården, Visingsö
Persgården, Visingsö

Persgården Visingsö

På idylliska Persgården har det sedan 1972 tillverkats kravmärkt och nyckelhålsmärkt müsli. Müslin innehåller biodynamiskt odlade korn & veteflingor, hackade solmogna dadlar, bananchips, rostade hasselnötter och rostat sojamjöl från ekologsika odlingar. På gården finns också ett mysigt café och ett galleri.

persgarden.se

Rudenstams, äppledalen
Äppeldalen. © Rudenstams

Rudenstams Gårdsbutik

I äppeldalen hittar du en handelsplats för bra råvaror och lokalt producerad mat. Frukt och grönt från de egna odlingarna serveras under skördesäsong. Övriga råvaror är så lokalt producerade som möjligt, större delen från butikens direkta närhet. Rudenstams specialité är äppelmust. Denna dryck och många fler hittar du i gårdsbutiken!

rudenstam.se

Sjölyckornas gårdsbutik
Sjölyckornas gårdsbutik. © Cathrine Rydström

Sjölyckornas Gårdsbutik

Mellan Ingelstad och Hovmantorp ligger Sjölyckornas Gårdsbutik som säljer grönsaker, rotfrukter och blommor efter säsong. Grönsaker från den egna odlingen är naturgödslade och obesprutade. Dessutom finns det ägg, honung, saft, mjöl, rapsolja m.m till försäljning. På gården bor höns och grisar - utsikten över sjön Rottnen får du på köpet.

sjolyckorna.se

Öppen gårdsbod, Sirkön
Öppen gårdsbod, Sirkön. © Cathrine Rydström

Öppen Gårdsbod i Ugglekull

Gårdsboden är på plats dygnet runt från juni fram till sen höst, och kunder betalar med kontanter i en burk eller via swish. Boden är laddad med grönt efter säsong, så som isbergssallat, kålrabbi, dill, vitlök, sockerärtor, gräslök och mycket, mycket mer. Must från årets äppelskörd har en frisk balans i smaken och är utan tillsatser, med med lång hållbarhet eftersom den är pastöriserad. Glasflaskor med äppelmust helt utan tillsatser finns också i boden.

Öppen Gårdsbods Facebook

Hängmörat, ekologiskt kött.
Hängmörat, ekologiskt kött.. © Hans Runesson

Västerslät Gårdsbutik

I den lilla byn Västerslät finns denna mysiga gårdsbutik - och då är det verkligen en bondgård i full drift. På egna åkrar odlar de t.ex. raps och traditionella sädesslag. Efter många år har de nu arbetat fram ett vinnade koncept med allt från gårdsslakteri och charkuteritillverkning till gårdsbutik och café. Grunden är att djuren ska ha det så bra som möjligt och att kunderna ska veta var maten kommer ifrån.

vasterslat.se

Stjärnkrans Handelsbod
Stjärnkrans Handelsbod

Stjärnkrans Handelsbod

Utanför Lönashult, inte långt från nationalpark Åsnen hittar du Stjärnkrans Handelsbod. Här hittar du jordnära och närodlade råvaror från lokala producenter samt gårdens egen honung och senap. Fyll på picknickkorgen med delikatesser inför utflykten eller njut av en härlig fikastund i solen på gårdsbutikens egen terrass.

stjarnkrans.se

Glass från Farmors Gårdsbod
Farmors Gårdsbod. © Alexander Hall

Farmors Gårdsbod

På Farmors Gårdsbod finns egenproducerad glass och chokladpraliner gjorda på gårdens odlade bär. Den goda hallonglassen är prisbelönt och är väl värd en liten omväg bara den. Det finns även gott om lokalproducerade varor som grönsaker, ägg och mjölk. Gårdsboden har självbetjäning och är öppen varje dag mellan 07:00-21:00.

barnenstradgard.se

Mer att smaka av Småland!