Cykla dressin på Smalspåret
Cykla dressin på Smalspåret. © Per Pixel

Cykla

Cykla dressin

Med vinden i håret trampar du fram mellan Smålands skogar och sjöar. Spåret leder vägen och när benen längtar efter en rast stannar du för en titt i fikakorgen eller ett dopp i sjön. Att cykla dressin passar bra för alla åldrar.

Cykla dressin på Smalspåret

Ett riktigt njutbart och miljövänligt sätt att ta sig fram på Smalspåret är med dressin. Dressiner finns att hyra på tre charmiga hållplatser utmed Smalspåret.

Hultsfred till Målilla

Väljer du att starta i Hultsfred går turen 12 km söderut mot Målilla. Du passerar ett varierande landskap med mycket tallskog och en vacker badsjö. Vid Hesjön finns en fin rastplats, så ta dig tid för en fika innan du cyklar vidare mot Målilla. Vill man kan man också cykla vidare 1 km mot Målilla Sanatorium, som är slutstation för dressinerna. Här lyfter man själv dressinen och vänder för att cykla tillbaka mot Hultsfred.

Cykla från Virserum

Från Virserum kan du cykla hela vägen till Åseda, en sträcka på 29 km, men du väljer själv om du vill cykla hela eller bara en del av sträckan. Ett förslag är att cykla till Aggatorp - en sträcka på ca. 6,5 km. Startar du i Virserum får du inte missa en runda i stationshuset som är renoverat för att minna om 1950- och 1960-talen.

Du börjar din resa genom en vacker lövskog och spåret ger dig en härlig utsikt över Dackebygden och Virserumssjön. Se till att sakta farten när du närmar dig Hjortöström så att du hinner ta en titt på den gamla kvarnruinen och dess damm. Den kanske vackraste sträckan av alla är när Smalspåret passerar på en bank över sjön Hjorten och du har vatten på båda sidor av spåret. Längs med turen finns flera fina rastplatser där ni kan pusta ut.

Åseda till Triabo

Djupa skogar, sjöar och små röda stugor omger dig när du trampar ut från Åseda på din väg mot Triabo. Här trampar du genom det mest småländska av landskap. Halvvägs väntar den gamla lanthandeln i Hultanäs. Här kan du frossa i loppisfynd, men tänk på att de ska få plats på dressinen på vägen tillbaka!

Mer information på Smalspårets hemsida

Dressincykling i Strömsnäsbruk

Upplev naturen från en annan vinkel. Under somrarna finns det möjlighet att hyra dressin hos SSJF i Strömsnäsbruk för att cykla den underbara sträckan mellan Strömsnäsbruk och Axhult som är ca 7,5 km lång enkel tur. I Axhult finns en fin rastplats som är perfekt för ett fikastopp innan det är dags att vända i Axhult och cykla tillbaka.

Läs mer om SSJF och att cykla dressin i Strömsnäsbruk här

img_3931sma
© Lånad från ssjf.nu

Hitta ut till fler äventyr