Kräftfiske
Kräftfiske. © Hans Runesson

Fiska

Kräftfiske

Att fiska kräftor och sedan få möjlighet att tillaga eller smaka på fångsten är det alldeles för få som har fått vara med om. Nu har du chansen att göra något exklusivt - upplev det småländska kräftfisket!

Småland har en lång tradition av fiske efter de läckra skaldjuren, oavsett om fisket skett i Vättern, i mindre sjöar eller i bäckar så små att man kan ta ett kliv över dem. Några småländska boendeanläggningar anordnar populära kräftfiskepaket. Det innebär att du som regel får vara med längs hela kräftfiskeresan. Från kräftfisket till den traditionella kräftskivan med alla dess tillbehör.

Kosta Lodge, Glasriket
Kosta Lodge, Glasriket. © Kosta Lodge

Kosta Lodge

Kosta vildmarkscamp erbjuder kräftfiske med eller utan guide. Burar, bete och båt är inkluderade i grundpriset och vittjar gör man på morgonen efter. Det finns möjlighet att äta middag under kvällen och burarna vittjas på morgonen efter. Man behåller sina egna kräftor och de kan kokas av Lodgen mot ersättning. Kosta Lodge ligger beläget mitt i det småländska glasriket, i närhet till ett av Sveriges äldsta glasbruk. Välj mellan att bo i nybyggda stugor med hög standard eller i själva hotellbyggnaden.

kostavildmarkscamp.se

Wallby Säteri i skymning
Wallby Säteri i skymning. © Björn Wennerwald

Wallby Säteri

Kräftfisket börjar med kaffe och smörgås, följt av en genomgång. Därefter sätter kräftfisket igång, både med burar, sänkhåvar och ibland nät för att fånga abborre. På kvällen blir det tävling om vem som får upp den största kräftan, följt av grillbuffé, nykokta kräftor, dessert och drycker. Morgonen efter serveras frukost.

wallby.se

Paradis fiskecamp
Paradis fiskecamp. © Paradis Fiskecamp

Paradis Kräftfiske

Med fika på bryggan och berättelser om trakten runt Paradis välkomnas du till kräftfisket. När burarna är i sjön anordnas en femkamp, och den som vill kan ta ett dopp i sjön. När mörkret lagt sig vittjas burarna, och kvällen avrundas med att frossa i kräftor. Morgonen efter serveras frukost.

paradisfiskecamp.se

Korrö hantverksby
Korrö hantverksby. © Korrö

Korrö

Upplev de småländska kräftfisket på Korrö. Gammal arnrik hantverksby naturskönt belägen vid ronnebyåns strand. Fiska kräftorna direkt utanför ditt sovrumsfönster. Restaurangen serverar sedan en kräftinspirerad meny.

korro.se

Kräfta
Kräfta. © Hans Runesson

Fortuna Marin

I Vätterns klara vatten erbjuds kräftfiske med en utbildad fiskeguide. Upplevelsen börjar i hamnen med en genomgång, och därefter kan kräftfisket börja. Från Fortuna Marin får du med dig en del av fångsten hem.

fortunamarin.se

Fiske i hav och sjö

I Småland finns hav, sjöar och vattendrag i varierande storlek, med enastående artrikedom och välmående fiskebestånd.