Småland rundresa
© Alexander Hall

Följ med Jonas Henningson på

Roadtrip genom Småland

Följ med Jonas Henningsson, journalist, fotograf och redaktör på en roadtrip genom Småland.

Jonas Henningsson
Jonas Henningsson

Småland är ett helt land i ett landskap. Naturen skiftar fascinerande, från höglandet i norr, via de djupa skogarna och sjöarna i inlandet till skärgården och kusten mot Östersjön. Men vissa saker kännetecknar hela Småland. Tradition och historia har alltid vårdats ömt och hållits levande här – på senare år har man också tagit kreativa jätteskutt in i framtiden.
/ Jonas Henningsson

Jag närmar mig min barndoms landskap norrifrån. Med Vättern som blickfång följer jag vägen som leder ner mot Jönköping med den stora insjöns glittrande vattenspegel som följeslagare. Landets finaste motorvägsavsnitt är verkligen storslaget. Himlen är skirt blå och vattnet ligger klart idag. En stor sol mjukar upp naturen som är på ett sprudlande humör och bjuder på djup grönska och somriga färger. Jag lämnar urbaniteten och befinner mig snart i djupaste John Bauer-skogar, i lilla byn Bunn. Härifrån tar jag slingrande grusvägar genom ett sommarfagert böljande landskap draperat med röda stugor, glittrande vattendrag och prunkande björkar. Syrener hänger i klasar längs vägrenen. Det är precis så här Småland ser ut i turistbroschyrerna. Men det är också precis så här det gestaltar sig i min barndoms minnesbank.

alex2666-mediumresolution150dpi80quality
© Alexander Hall

Men Småland är förstås så mycket mer än röda stugor och syrener. Utanför Huskvarna cyklar jag genom äppellundar i ett grönt böljande landskap som påminner om Toscanas. Jag hälsar på matproducenter som förädlar landskapets oändliga skatter, vissa av dem klarar nästan att självhushålla helt och hållet. En bedrift i dagens moderna värld. Om dåtiden ofta känns intakt i inlandet pekar också många ut vägen mot framtiden. I Växjö finns en av landets bästa restauranger och hotell. Några mil rakt in i vildmarken knockas jag av Europas längsta zipline, som i ruskigt underbar hastighet låter dig färdas ovan träden och över vattendrag. En bit söderut kan man utforska Sveriges senaste nationalpark, en fascinerande insjöskärgård bestående av tusen orörda öar.

Åsnen Getnö lake åsnen resort
Åsnen. © Robin Visser

Så alla dessa konstnärer som funnit arbetsro och kreativitet i de småländska skogarna. Glasrikets magiska kreatörer likaså. Dessa möten inspirerar och skapar reflektioner kring ens eget liv. Kanske ska man sadla om helt och flytta ut hit och börja skapa?

Rött hus med vita knutar småland
© Alexander Hall

Sen öppnar skogarna upp sig och jag möter kusten vid Kalmar, en av landets mest sevärda historiska städer. Som dessutom gjort upp med sin egen ganska tråkiga bild (jag vet för jag växte upp här och på åttiotalet var inte utbudet jättemuntert) och nu sjuder av förändring, kreativitet och nyskapande. Ironiskt nog just för att staden när den stolt förstod sin egen betydelse genom historien och omhuldade den bilden, förmådde den att bli modern.

Så går resan vidare längs kusten. Sveriges näpnaste, sötaste köping Pataholm, och så sommarstaden Västervik som är avstampet till en skärgård jag alltid längtar tillbaka till.

Småland. Ett helt land i ett landskap.

© Restaurang Sjön

Luncha vid Sjön

Vi sitter med näsan mot Vätterns glittrande vattenspegel och spanar ut över vattnet. Nedanför restaurang Sjön, breder stadens populära strand ut sig. Inte djup och stor, men ljuvligt inramande bukten här. Vi ser hur människor möts med picknickkorgar och slår sig ner alldeles vid vattnet. Sjön var stället stadens kändiskock Tommy Myllymäki startade. Nu drivs det i annan regi och maten är fortfarande väldigt bra, burgaren inte minst. Och så har man som sagt Vättern i blickfånget.

sjon.se

Följa John, i John Bauers fotspår
Följa John, i John Bauers fotspår. © Jönköpings Länsmuseum

Följa John – magisk utställning för hela familjen

Länsmuseet i Jönköping har en trolsk utställning barnfamiljen inte får missa. Barnen hinner bara ta ett kort steg in innan de möts av ett helt rum med kläder att klä ut sig i, förstås blir de kvar där länge. De vuxna kan följa den sinnrikt uppbyggda utställningen och bli både förvånande, imponerade och lite nedstämda av det komplicerade, fascinerande liv och förhållande som John Bauer och hans fru Ester levde och upplevde. Ett väldigt fint arbete har gjorts för att göra utställningen tillgänglig även för synskadade. Gratis inträde.
Jönköping Läns museum

jonkopingslansmuseum.se

Jönköping-Bunn – 35 kilometer
© Trolska Båtturer

Trolsk båttur på kanalen mellan sjöarna Bunn och Ören

Var hämtade John Bauer sin inspiration? Jo, i skogarna mellan sjöarna Bunn och Ören. Här kan man göra en båttur med Bauertema. Picknick-korgen är fylld, guidningen av Sigge Axelsson är djuplodande, rolig och spännande lärorik. Miljön är sockersöt småländsk med passager där träden hänger ner över båten och vi glider under små broar samtidigt som Sigge pekar ut sevärdheter och låter anekdoterna bubbla fram i en strid ström.

trolska.se

© Bauergården

Bauergården

Det här är en liten pärla. Ett väldigt personligt och fint hotell som ligger perfekt för att utforska de här delarna av Småland. Hotell Bauergården har också en väldigt bra restaurang där närodlat och kortåkt från traktens matproducenter hamnar på tallriken och där den trevliga personalen vet att berätta allt om vad man kan göra i trakten.

bauergarden.se

Bunn - Örserum - 17 kilometer
© Hugos Isterband

Hugos Isterband - Smoker i småländsk stil

Den underbara rökdoften belägrar Hugos Isterband i pyttelilla näpna byn Örserum. Här gör man klassiska rökta isterband på riktigt, bland annat på nöt- och fläskfärs, men också på älg, med korngryn och lök och inget annat sedan trettiotalet. Röken går ständigt på gården och i butiken kommer såväl stamkunder som nyfikna resenärer in för att handla över disken. Som man gjort här i evigheter i en miljö där tiden tycks ha stannat.

hugoscharkuteri.se

Örserum - Rudenstams, Rudu Gård - 19 kilometer
Cykla vid östra Vätternbranterna
Cykla vid östra Vätternbranterna. © Jonas Henningsson

Cykla vid Vättern

-Nu kan du vända dig om! Elna Dahlstrand visar så med hela handen vad vi kämpat oss upp för Östra Vätterbranterna för att beskåda. Och utsikten är verkligen magisk. Vättern är spegelblank den här tidiga försommardagen, luften doftar av hyacinter, nyslaget gräs och bondgårdar. Det här är sommarsverige när det är som vackrast tänker jag när pulsen också börjar gå ner i nivå för att jag ska kunna svara Elna. Här nedanför går Vätternrundan förbi, Elna har förstås cyklat den också, hon är elitcyklist och trampar även landsvägscykel, men kör helst mtb. Idag när hon lotsar mig runt har hon med sig dottern Lovis i barnsadeln, det märks att Lovis är van vid att tillbringa tid i sadeln, hon njuter av backarna och farten. Vi ser Vättern men också Landsjön, glider genom byar, förbi hästgårdar, hälsar på ortsborna. Så fortsätter färden till Vista Kulle för ännu bättre utsikt och genom magnifika böljande äppelklädda kullar.

cykellycka.se

Rudenstams äppelodlingar
Rudenstams äppelodlingar. © Day Fotografi

Rudenstams Gårdsbutik - Mustigt och mastigt!

På de branta solklädda sluttningarna ner mot Vättern ligger Rudenstams Gårdsbutik inklädd i grönskande rader av äppelträd. Ja, även vinrankor ser vi när vi åker traktor och vagn uppför ägorna med tredje generationens äppelodlare David Rudenstam. David berättar att det var farfadern som startade odlingarna på 40-talet, inspirationen fick han från en resa i Amerika där han såg hur en dal precis med förutsättningar som i Skärstadalen härhemma producerade massor av frukt. Så när han kom hem övertygade han bönderna runtomkring att börja odla äpplen, kunde de i Amerika så kan vi! På den vägen är det och nu är verksamheten omfattande, med även vin (bland annat på druvan Solaris), musteri med spännande produktion av sortrena produkter som must, cider och mycket annat. Barnen älskar traktorturen och fikat i gårdsbutiken med äppelpaj såklart, var så säkra.

rudenstam.se

Rudenstams, Rudu Gård - Vandalorum, Värnamo - 84 kilometer
Vandalorum
Vandalorum. © John Nelander

Designdrömmar på Vandalorum

Vandalorum i Värnamo är ett måstestopp på rundresan. Designcentret och konstinstitutionen håller hög internationell klass och jag älskar att återvända hit för att se vad som hänt sedan sist, man visar ett femtontal olika utställningar med nutida konstnärer och formgivare varje år. Inredningen i sig är värd besöket bara den, med möbler av Mats Theselius, Bruno Mathsson, Hans J. Wegner och Jonas Bohlin. Missa heller inte skulpturerna både inne och utanför. Öppet dagligen, vuxna betalar en hundralapp, barn upp till 18 går in gratis. Fina restaurang Syltan ska ni heller inte missa, bra mat med lokalt fokus.

vandalorum.se

Madame

I en gammal industribyggnad mitt i stan som tidigare inhyste gummifabrik tronar numera Madame. Gummifabriken är Värnamos kreativa hub och lockar numer med bland annat teater, livescen, biograf och bibliotek. Navet i detta är stilsäkra Madame, både gastronomiskt och socialt. Madame har lyckats både behålla charmen i det industriella och förfina det med en urban känsla. Mingelsorlet i bistron är smittande när jag provar lokala klassiker från menyn, köttbullar och potatismos.
Besök Madame.se

Värnamo - Isaberg – 46 kilometer
© Isaberg Mountain Resort

Isaberg Bike Park

Gillar familjen mtb är Isaberg Bike Park ett måste. Anläggningen Isaberg Mountain Resort har Sveriges största MTB-anläggning. Och verkligen något för alla. Från nybörjare till proffs. Från små tottingar till äldre (ja, det finns även el-mtb). Över 20 leder, liftburen cykling, pumptracks och teknikbanor. Man erbjuder också kurser för barn och hela anläggningen erbjuder långt mer än bara cykling, Isaberg är ett centrum för att aktivt utforska den småländska vildmarken och här kan man enkelt stanna några dagar med familjen. Se mer på sajten.

isaberg.com

Isaberg - Sjöborgen - 95 kilometer
Sjöborgen
Sjöborgen. © Alexander Hall

Sjöborgen

Med somrigast tänkbara läge mot sjön ligger Sjöborgen. Från dryckeriet tar jag en vindlande väg upp över kullen och ner mot sjön. Där framme i utomhusköket är elden igång och raggmunkarna och fläsket tillagas. Varje tisdag under sommarhalvåret kör man fläsktisdag och man är ofta fullbokade. Så sitter vi snart med vidunderlig utsikt över sjön och äter denna småländska klassiker med lingon som sig bör. Peter och Malin som driver Sjöborgen lever precis som de lär. I stort sett allting produceras på gården, man föder upp djur, fiskar, odlar, samlar och plockar från naturen, aldrig har begreppet självhushållning känts mer passande. Och raggmunkarna då? Jag förstår att folk vallfärdar på tisdagarna.
-Hemligheten är den potatis vi använder, och att vi använder skalet, det blir mäktigare då, säger Peter. Sen är det den öppna elden, omsorgen om produkterna, den lantliga miljön och förstås utsikten. Allting lyfter smaken.

sjoborgen.se

Sjöborgen - Huseby Bruk - 42 kilometer
Huseby bruk
Huseby Bruk. © Alexander Hall

Huseby Bruk

Huseby Bruk är en komplett järnbruksmiljö med tillhörande slott där jag börjar mitt besök med en afternoon tea på slottet, herrgårdsbyggnaden som byggdes 1844. Mellan de sinnrikt komponerade snittarna berättas historien om familjen Stephens som flyttade hit 1867. Florence Stephens blev den sista i ätten, hon bodde här till sin död 1979. Nu är Huseby ett perfekt utflyktsmål för hela familjen med utställningar, restaurang, trädgård och kafe. Och massa roliga aktiviteter för barnen.

husebybruk.se

Huseby - Växjö - 22 kilometer
PM & Vänner
PM & Vänner. © Alexander Hall

Högklassigt rakt igenom

PM & Vänner är inte bara ett hotell och en gastronomisk upplevelse av hög klass. Det är mer än så. Det är en destination i sig själv som också lyft en hel stad. Från starten i början av 90-talet har PM & Vänner vuxit till att bli en självklar punkt högt upp på mångas bucket list. Det är få förunnat att finnas på många människors måstelista, men man förstår precis varför när man äntligen har vägarna förbi. Ingen detalj är för liten för att slipas på, allt görs med omsorg och kärlek och lust. Då blir det så här bra. Missa inte PM Bar och sköna sofistikerade takhänget på terrassen och vid takpoolen. Och missa inte frukosten som slår det mesta, brödet bakas på egna bageriet runt hörnet. PM klass där också.

pmrestauranger.se

Vy över Åsnen
Vy över Åsnen. © Per Pixel

Åsnens Nationalpark – Sveriges nyast nationalpark

Småland har en fascinerande insjöskärgård med över tusen orörda öar och 700 kilometer strandlinje, visste du det? Åsnens Nationalpark är Sveriges 30:e och nyaste nationalpark och den lockar såväl vildmarksmänniskor, outdoorsfantaster och förstås barnfamiljer. Nationalparken i Åsnen består huvudsakligen av vatten och har djupa barrskogar, ädellövskogar och magiska myrmarker att utforska. Här kan du vandra, paddla eller cykla – eller varför inte låta barnen gå på fiskeskola, rida islandshäst eller spana efter Åsnens Big Five; älg, havsörn, fiskgjuse, storlom och trana. De kommer älska den här fascinerande vildmarken!

visitasnen.se

Växjö - Little Rock Lake, Klavreström – 48 kilometer
Little Rock Lake Zipline
Little Rock Lake Zipline. © Daniel Breece

Wowfaktor för hela familjen: Europas längsta Zipline

Wooohooooo! Känslan när jag gick över hängbron mot mitt första zipline-åk någonsin var mer skakig än vad jag förväntade mig. Det är högt och jag ska alltså trotsa all överlevnadsinstinkt och kasta mig ut här från tornet. Känslan när jag landar säkert långt där borta i nästa torn är obeskrivbar. Wooohoooo! Men adrenalinruset och ett leende som inte går att ta bort säger allt. Sen följer sju åk till tillsammans med mina guider Erik och Mohanad. Några ännu högre, några där vi når 70 kilometer i timmen. För varje åk blir leendet större. Det här är kul för hela familjen, det finns olika banor för olika ålder. Men det här stället är mer än zipline. Man kan göra väldigt mycket mer här. Vandra, utforska vildmarken, bada bastu med magisk utsikt, klättra eller campa i skogen, äta raggmunkar med fläsk småland-style - anläggningen i sig är dessutom smakfullt utlagd med särskild hänsyn till miljön, vildast tänkbara natur i mörkaste Småland.

swedenzipline.com

Little Rock Lake - Ösjöbol - 8,6 kilometer
Persson & Persson
Persson & Persson. © Alexander Hall

Konst och kultur: Personliga Persson

Byn Ösjöbol är sannerligen inte stor. Jag fastnar i en tanke och missar därför huset och vips så är jag ute ur byn. Men en u-sväng senare står han där och tar emot, glaskonstnären Morgan Persson. Tillsammans med Elin bildar han Persson & Persson, fyra barn har de också och ett oerhört sött hus mitt ute i djupaste Småland. Morgan växte upp på västkusten, i Varberg och tishan för dagen skvallrar tillsammans med hans längd om att han en gång var en vass volleybollspelare i Hylte. Men så fastnade han för glasblåseri i Orrefors och så ändrade livet inriktning. Elin träffade han mitt i glasriket och så småningom hamnade de här med egen glashytta i Ösjöbol. Man återanvänder flaskor och burkar som man värmer upp och omformar till nya föremål. Föremålen blir både nya och bär med sig spår av vad de en gång var, ungefär som konstnären i Hyltetröja här framför mig. Vi sitter i vad som var byns lanthandel och den fina köpmannadisken är intakt liksom känslan. Här driver man också kafe. Mellan kaffesipparna blir det så en filosofisk och personlig pratstund om livet innan jag åker vidare.

glasriket.se

Ösbjöbol - Målerås - 53 kilometer
Målerås Glasbruk
Målerås Glasbruk. © Tina Stafrén

Kultur för hela familjen: Komplett hytta i mysigt format

Målerås är en av våra mest välkända glashyttor som funnits sedan 1890 i byn med samma namn. Utställning, shop och restaurang gör att man kan hänga här ett bra tag. Har du barnen med dig finns massor att göra för dem under tiden. Utanför hyttan vilar ett gammalt ånglok och där finns Barnens Glasrike där de små kan gå igång på lek-glashytta och klätterställning. För de lite äldre har man en app där man kan följa Ebba&Ture på äventyr vid glasbruket under förra sekelskiftet. Kanske vill någon prova Trollstigen. Både stora och små gillar att prova att blåsa glas själva. Dessutom arrangeras hyttsillskvällar, samkvämen går tillbaka till tiden då hyttan var byns samlingspunkt, nu är de ett trevligt inslag för besökaren med musik, traditionell meny och dryck – liksom förstås glasblåsning.

glasriket.se

Målerås - Kosta Boda - 22 kilometres
Bertil Vallien
Bertil Vallien. © Hans Runesson

Kosta Boda Art Gallery

Jag börjar besöket med en sväng in på fantastiska konstgalleriet, där man alltid förundras över hantverksskickligheten hos världsberömda konstnärer som Bertil Vallien, Göran Wärff och Åsa Jungnelius och där även lokalen, ritad av Bruno Mathson på femtiotalet, lyckas känns sprudlande samtida. Utställningarna är alltid högklassiga här.

destinationkosta.se

© Kosta Boda AB

För hela familjen: Bli glasblåsare du också!

Självklart ska man prova på att skapa glas, tänker jag och tar mig till Kosta Glascenter. Där möter jag upp Niklas Fröjd. Niklas har arbetat med glas hela livet, här i många år men också i Nya Zeeland och i Sydafrika. Det är en fröjd att se hur skickligt han hanterar hantverket att forma den här 1100 gradiga smälta sanden till föremål och det är vansinnigt roligt att själv få prova.
Kosta Glascenter har provapå-kurser och längre utbildningar.

destinationkosta.se

Att bo: Kosta Boda Art Hotel

Genomdesignat och prisbelönt, fint spa med pool både inne och ute och mycket bra mat i flera restauranger får man på Kosta Boda Art Hotel. Missa heller inte den glittrande fina Glasbaren där man kan slå sig ner efter en lång dag i Glasriket och prova öl från lokala Emmaboda Bryggeri.

kostabodaarthotel.se

Kosta Boda – Boda Glasbruk – 30 kilometer
The Glass Factory
The Glass Factory. © Jonas Lindström

Kultur utanför boxen: The Glass Factory

Kreativt, innovativt och väldigt trevligt är det på The Glass Factory i Boda Glasbruk, glasrikets kanske mest innovativa hytta. Här verkar fristående formgivare och glasblåsare. Fina utställningar i fantastiska industrilokaler där svunna tider elegant tilläts ta plats bland modernare visningsmetoder. Roliga aktiviteter för barn som abstractemption där barnen får känna på glas men inte se, de kan prova på glasmålning och gå på bokstavsjakt eller utforska den väldigt kreativa lekhörnan. Dessutom finns en liten shop och kafe.

theglassfactory.se

Boda Glasbruk – Kalmar – 47 kilometer
Krusenstiernska gården
Krusenstiernska gården. © Johannes Norlander

För fikasugna familjen: Krusenstiernska Gården, Kalmar

När Kalmars gamla stad förstördes av en brand beslutade man sig för att bygga trädgårdar för rekreation där staden tidigare låg. I den största kvarvarande av dessa sitter vi nu och fikar på finbakat och lyssnar på historielektionen mellan tuggorna (utsökta morotskakor). För Krusenstiernska är idag ett väldigt omtyckt sommarcafé, det är också museum och man brukar ha sommarteater i den lummiga trädgården. Trädgården hamnade 1874 i Hermina von Krusenstiernas ägo och hon inredde sitt hem med arvegods, mycket kom från hennes farfar, översten och ostindiefararen Mauritz Salomon von Krusenstiernas resor över världshaven. Då var man självförsörjande med egna djur och stora odlingar. Idag är man en av Kalmars finaste oaser. Missa inte museet där hemmet visas precis som det var då när Hermina hängde här, och håll utkik efter den omåttligt populära sommarteatern!

kalmar.se

Kalmar slott
Kalmar slott. © Alexander Hall

Kalmar Slott och stadsvandring

Kalmar är en av våra mest intressanta historiska städer, med en stadskärna bestående av näpna hus som har fått stå kvar i Gamla Stan och på Kvarnholmen dit stadskärnan flyttades på 1600-talet. Slottet är förstås det som mest drar till sig blickarna där det ligger med Kalmar Sund som fond och härliga ön Öland i som skymtar över sundet. Slottet tronar också i blickfånget från stadsmuren som började konstrueras redan på 1100-talet, sitt nuvarande utseende fick det på 1500-talet. Slottet har såväl permanenta som tillfälliga utställningar, se mer på sajten för information om vad som är på gång.

kalmarslott.se

© Postgatan

Postgatan

Lite tidigt ute börjar jag med ett besök på systerstället Kallskänken tvärsöver gatan. Kallskänken är hängvänligt med pizzaugn och hantverksöl från Ängöl som håller till ett stenkast härifrån. Fina Postgatan är Kalmars bästa nytillskott på den kulinariska kartan, det har djungeltelegrafen meddelat mig i flera år. Kortåkt och närproducerat, handplockat och utvalt. Föredömligt kort meny sammanställd av ägarna Johannes och Viktor. Att det är lokalt får man också veta på muggen där Utvandrarna reciteras och där en broderad duk för ut budskapet: Småland. Att vi är i Småland går inte att ta miste på. Menyn är rolig och pigg och vaken, Smapas är småländska tapas. Ett gäng stammisar kommer in för råbiffen, igen!, och själv börjar jag med en underbar soppa på ramslök, med bakat primörägg från Botuls glada hönor, krispigt kycklingskinn och smörstekt kycklingmousseliné. Till det en albarino som matchar perfekt. Sen fortsätter det så. Maten och vinet i skön symbios. Trevligt, avslappnat och väldigt bra är det på Postgatan. Så den där djungeltelegrafen hade helt rätt.

postgatan.nu

Hamnen i Kalmar
Hamnen i Kalmar. © Alexander Hall

Hotel Packhuset

Centralt och mysigt boende får man i Packhuset som ligger alldeles nere vid vattnet. Utanför fönstren guppar segelbåtarna och folk promenerar på bryggan. Man har en mysig restaurang och bar där man kan samla kraft inför nästa rundvandring i staden. Kalmar har flera bra boenden inne i den gamla stadskärnan, med restauranger, kafeer och badplatser alldeles runt hörnet.

nordicchoicehotels.se

Kalmar – Pataholm - 34 kilometer
Pataholm
Pataholm. © Alexander Hall

Pataholm och Förlig Vind

En resa upp längs den småländska kusten får inte genomföras utan att ta en titt på Sveriges kanske minsta köping, den lilla oefterhärmligt söta Pataholm. Anländer du med båt kan du förtöja mitt i skönheten och vandra upp till det lilla sommarcaféet Cafe Förlig Vind mitt i byn. Kullerstensgator blir inte finare än så här, missa inte Hullgrenska gården efter fikastunden. Ibland ordnas loppis i den här somriga fina miljön och du kan också hyra kanot för att utforska den fina skärgården (gå ändå upp i Alsterån för extra lummig och somrig paddling).

forligwind.se

Pataholm - Västervik - 112 kilometer
© Västervik Framåt

Västervik

Sommarstaden Västervik är väl värd ett stopp längs kusten. Inte minst är staden avstampet för att utforska den fina skärgården alldeles utanför staden, det är ett enkelt nöje för hela familjen om du hoppar på Skärgårdstrafikens turer och utforskar Loftahammar, Hasselö, Idö och Rågö.

västervik.com

Västervik skärgård
Västervik skärgård. © David Wall Denhef digital

Paddla från Västervik centrum till ytterskärgården

Kajakälskare har hamnat helt rätt, ingenstans är förutsättningarna bättre och paddlingskulturen starkare i Småland än här. Du kan börja paddla inne i centrum eller längs kusten och paddla via en mängd öar för att nå ytterskärgården och öppen horisont på mindre än en halvtimme. Lederna är ofta lugna och fina, helt perfekta för paddling. Flera uthyrare och guider finns i stan, bland annat Ostkusten Kajak som erbjuder barnpaddling, yogapaddling, fullmånepaddling och längre flera dagars långa paddlingar där du kan utforska Gryts skärgård eller Tjust skärgård lite längre söderut.

vastervik.com

Sail in på Slottsholmen
Sail in på Slottsholmen. © David Vall

Sail in på Slottsholmen

Nyöppnade Slottsholmen on Water erbjuder boende på vattnet med utsikt över skärgården. Sail in är onekligen ett lockande koncept för den som inte vill slita sig från båten, utan kan lägga till vid rummet. Maffigast är Mamma Mia-sviten i två etage. Abba-ikonen Björn Ulvaeus har lyckats skapa en internationell hotellupplevelse i sin lilla födelsestad. Restaurang med fokus på råvaror från trakten men med impulser från när och fjärran som har en oslagbar dragkraft - utsikten som är enastående somrig och småländsk.

slottsholmen.com

Rutter

Korta rutten, tre dagar, två nätter:
Jönköping-Växjö-Kosta-Kalmar

Långa rutten, en vecka:
Jönköping - Huskvarna - Bunn - Värnamo – Isaberg (Hestra) - Moheda - Huseby Bruk/Grimslöv – Växjö – Åsnens Nationalpark - Zipline LIttle Rock Lake (Klavreström) - Ösjöbol - Målerås - Kosta - Boda - Kalmar - Pataholm – Västervik