Vandra med Alex i det fria Småland
Alexander Stenfeldt, också känd som @detfria, ger sig ut och vandrar i Jönköpings län. Alex testar på korta och långa vandringsleder samt ger användbara vandringstips på vägen. Ta ett djupt andetag och känn den friska luften. Friare kan man inte vara.
Småland till fots med Alexander Stenfeldt
Oavsett om du är ute efter dagsturer eller flerdagarsvandring så finns det mycket att välja på i Småland. Med allt från snirkliga skogsstigar i trolsk miljö till mäktiga stenformationer från istiden finns det något som tilltalar de flesta. Jag har valt ut tre favoritleder av olika längd och helt olika karaktär som passar både nybörjare och mer erfarna vandrare. Häng med på en resa bland tomtar och troll där vi upplever den fantastiska småländska naturen och några av mina bästa smultronställen.
John Bauer-leden
Självklart börjar vi med John Bauer-leden, denna klassiska vandringsled sträcker sig från Huskvarna i söder till Gränna i norr och har fått sitt namn från konstnären som sägs ha vandrat här för inspiration till sina verk. Vandringen börjar vid IKHP-stugan utanför Huskvarna och tar dig sedan 46 km norrut till Grännaberget. Leden är varierad i karaktär och tar dig genom hänförande småländsk natur. Här erbjuds en stundtals kuperad vandring med vacker utsikt över Vättern, djupa skogar och mängder av historiska platser som tar dig hela vägen tillbaka till medeltiden.
Leden är i gott skicka och tydligt markerad med orangea pinnar vilket gör att den är lättvandrad även om terrängen är kuperad på sina ställen. Att vandra alla 46 km tar 2-3 dagar men det går också bra att vandra delar av leden som en dagsutflykt. Väljer du dagsutflykt rekommenderar jag att du påbörjar din vandring i Huskvarna, Gränna eller Bunn där det finns gott om parkering.
Längs leden finns tre lägerplatser med vindskydd, eldstad och toalett. Dessa finns i Fjällstorp, Uvenstorp och Hulvestorp. Alla tre lägerplatser ligger söder om Bunn och om du har för avsikt att sova i vindskydden så är det värt att notera att sista etappen från Hulvestorp till Grännaberget blir cirka 25km lång. Det går att avbryta vandringen vid Reaby och ta bussen tillbaka till Jönköping. Detta minskar sista etappen med cirka 10 km.
Det går bra att slå upp sitt tält längs leden, även utanför de dedikerade lägerplatserna, men tänk på att ett par sektioner av leden ligger i anslutning till naturreservat och här är allemansrätten begränsad. Om du slår läger utanför lägerplatserna så välj din lägerplats med omsorg. Tänk på att inte tälta på känslig mark eller nära bostadshus och glöm inte att ta med ditt skräp hem. Det gamla mantrat ”inte störa, inte förstöra” gäller fortfarande.
John Bauer-leden tar dig genom de underbara småländska skogarna. Här finns gott om vackra platser att slå upp ditt tält på. Har du tur så har blåbären börjat mogna så du kan njuta av naturens egna godis längs vägen. Om du är här på en dagstur eller bara vill utforska naturen runt leden lite extra rekommenderar jag att du tar en avstickare till Råbyskogens naturreservat. Här går leden ihop med Råbyskogens strövarstig som tar dig till bland annat Benktagölen.
Strax utanför leden vid Råbyskogens naturreservat hittar du Benktagölen, ett perfekt fikaställe.
John Bauer-leden avslutas i Gränna och sista stoppet är Grännaberget (350 m.ö.h), här har du utsikt över de fyra landskap som omger Vättern; Småland, Västergötland, Östergötland och Närke. Ta en fika på Kaffestugan eller fortsätt ner till Gränna för en välförtjänt Grenna Glass innan du hoppar på bussen som tar dig tillbaka Jönköping via Huskvarna.
Snabb info om John Bauer-leden
Total längd: 46 km
Markering: Orange
Parkering: Vid start (IKHP) och slut (Gränna)
Vatten: Finns att tillgå på ett fåtal ställen längs leden så tänk på att ta med tillräckligt.
Karta över leden
Hassafallsleden
Vill du uppleva den småländska naturen men tycker att John Bauer-leden låter lite lång? Då tycker jag att du ska en utflykt till Hassafallen. Här hittar du en vandringsled på 7 km som börjar och slutar vid hembygdsgården i Hovslätt. Vid hembygdsgården finns gott om parkeringsplatser i direkt anslutning till elden. Vandringen går först nedströms längs Tabergsån genom lummiga skogar. Vid sammanflödet med Sandserydsån vänder leden uppströms och tar dig förbi de vackra vattenfallen som gett leden dess namn.
Denna kortare vandring tar dig genom imponerande natur och är den perfekta dagsturen för hela familjen. Leden, som är utmärkt med blått, är lätt att gå och har trappor uppför de brantaste partierna för att underlätta vandringen. Hassafallsleden ligger endast 10 minuter från centrala Jönköping och är helt rätt utflyktsmål för dig som semestrar i Jönköping och vill komma bort från staden för att utforska de småländska skogarna.
Längs leden finns två iordningställda eldstäder, perfekt för att tillaga dagens frukost eller lunch. Även om ved ibland kan finnas vid grillplatserna rekommenderar jag att ta med ett par vedklabbar för att inte riskera att stå utan när kaffesuget är som störst.
Efter fallen kan du vända tillbaka hemåt eller fortsätta vidare mot Varkullen (228 m.ö.h.) med milsvid utsikt över centrala Jönköping med Vättern i norr och Taberg i söder. Från Varkullen kan du välja att vända tillbaka mot hembygdsgården eller fortsätta ytterligare en sträcka västerut på Kallebäckleden. Kallebäckleden tar dig vidare ut på andra etappen av Södra Vätterleden och tre kilometer senare är du framme vid Tabergstoppen (343 m.ö.h.). På toppen kan du njuta av en räkmacka i caféet och en makalös utsikt på sju mil vid klart väder innan du traskar hemåt igen. Om du vid det här laget är trött i fötterna så går det både buss och tåg tillbaka till hembygdsgården i Hovslätt eller direkt till Jönköping.
Snabb info om Hassafallsleden
Längd: 7km
Parkering: Hovslätts Hembygdsförening. Buss och tåg går från Jönköping till Hovslätt.
Markering: Blå
Karta över leden
Klevens naturstig
Är du ute efter en kortare vandring, fantastisk utsikt och ett perfekt ställe att avnjuta kvällsmaten i solnedgången? Då är det till Klevens naturstig du ska åka! Norr om Gränna, precis på gränsen mellan Jönköpings och Östergötlands län ligger denna pärla. Vandringsleden, som endast är 2 km lång, utgår från Klevens Café, följ skyltarna förbi Cafét så kommer du till parkeringen. Vandringen tar dig genom kuperad betesmark och porlande vattendrag.
Halvvägs genom leden, efter en kort men brant stigning kommer du till Solhöjden, en avsatts med den mest fantastiska utsikten över Småland, Östergötland och Västergötland samtidigt. Slå dig ner på bänken och njut av utsikten, den är magisk!
Efter halva vandringen kommer belöningen; fantastisk utsikt och en perfekt plats att äta sin matsäck. Vandringen fortsätter sedan i backig terräng och jag rekommenderar försiktighet och bra skor, särskilt om det nyligen har regnat. Leden avslutas nedanför caféet, uppe bland träden hittar du ett soldäck, klättra upp för stegen och njut av Vätterutsikten bland trädkronorna. Har du eller någon i ditt sällskap problem med att gå i kuperad terräng? Inga problem! Utsikten från bänkarna vid parkeringen är nästan lika bra och bara det värt en resa.
Caféts öppettider hittar du här. Här kan du fika på plats men även köpa en korg med fika att ha på turen.
Snabb info om Klevens naturstig
Längd: 2km
Parkering: Vid ledens start. Följ skyltarna förbi logen.
Markering: Orange
Bra att ha-länkar
Sugen på att börja laga mat ute? Köp boken ”Eldmat”
Se alla leder, vindskydd och sevärda platser i Jönköping på den här kartan
Behöver du utrustning? Besök Naturkompaniet i Jönköping eller friluftsbutiken Uthuset