Småland i kanoten med Alex Stenfeldt
Alex Stenfeldt, @detfria på Instagram, är en kille med stor passion för jakt, vandring och kanotpaddling. Häng med när Alex utforskar några av Smålands fantastiska åar och sjösystem med kanoten. En unik naturupplevelse väntar i Jönköpings län.
Jag älskar att paddla kanot och med över 5000 sjöar i Småland finns det mycket att välja på. I denna artikel kommer jag att dela med mig av mina tre bästa paddlingsturer i Jönköpings län som passar både nybörjare så väl som mer erfarna paddlare. Häng med när jag utforskar några av Smålands fantastiska åar och sjösystem.
Paddling är en unik naturupplevelse som skiljer sig från allt annat, det är något otroligt rogivande med att ljudlöst glida fram genom slingrande åar omgiven av tät skog och total tystnad. Kanoten har också många fördelar gentemot vandring; packutrymmet är stort och viktkapaciten är hög vilket gör det möjligt att lyxa till sin kanottur med både en skön stol att sitta i framför lägerelden samt god mat och dryck. Kanotens ljudlösa framfart ökar också chanserna att få ta del av Smålands rika djurliv och det är inte omöjligt att du får se en älg eller två längs strandkanten.
Örskanalen
Om du är ny till paddling eller bara vill ha en kortare och lite lättare tur så tycker jag att du ska paddla Örskanalen. Turen passar både som en dagsutflykt eller med övernattning. Kanalen går mellan sjöarna Bunn och Ören som ligger nordost om Jönköping. Paddlingen utgår från Bauergården vid Bunns södra ände. Här hittar du förutom restaurang, hotell och ställplats för husbil, självklart även kanotuthyrning. Det sägs att John Bauer har hittat mycket av sin inspiration från detta området och du förstår snart varför.
Paddlingen går österut genom Bunn mot Skarsjön där kanalen som tar dig till Ören börjar. Kanalens öppning ligger gömd i vassen och kan vara svår att upptäcka på avstånd så se till att du har med en karta och att ni har kollat upp rutten på förhand. När du väl kommit in i kanalen så börjar det magiska! Framför dig har du en längre sträcka med lugn paddling genom natur som ser ut att vara tagen direkt ur en målning av John Bauer. Paddlingen går under broar, genom en slingrande kanal och allt du hör är ljuden är dina egna paddeltag. Efter den trolska paddlingen i Örskanalen är du framme i Pettersvik och sjön Ören. Rakt fram har du Lerön, en halvö med eldstad och sittplatser. Ett utmärkt ställe att stanna för lunch eller en fika. Här kan du också njuta av ett uppfriskande dopp i Ören. Kom ihåg att ta med egen ved om du ska elda och glöm inte att plocka med dig skräpet hem, lämna bara dina fotspår efter dig i naturen.
Vill du fortsätta din tur så rekommenderar jag att paddla förbi Lerön och runda nästa ö, Marsön. Här, på andra sidan av sjön, hittar du en lägerplats i Björkenäs naturreservat. En vackert belägen lägerplats där du kan njuta av att ha din egna sandstrand med fantastiska vyer över den lugna sjön när solen går ner.
Paddlingen går sedan samma väg tillbaka till Bauergården. Värt att hålla koll på vindarna då det blir lite kämpigare att paddla på sjön om det är kraftigare mot- eller sidovindar.
Tips
Bunnsjöarna erbjuder fantastiskt fiske på abborre, gädda och gös så glöm inte ta med fiskespöet.
På Bauergården finns mängder med god mat och lokala delikatesser, ät på plats eller köp med en picknickkorg.
Boende finns också på Smålandsgården.
Småländska delikatesser på Hugos Chark.
Härån
Om du är ute efter en längre och lite mer utmanande tur så tycker jag att du ska paddla i Härån. Härån börjar vid Hok, söder om Jönköping, och rinner sedan söderut tills den går ihop med Lagan. Här kan den äventyrslystne fortsätta paddla hela vägen till utloppet vid Kattegatt.
Strax söder om Hok, i Svenarum, bakom kyrkan och i direkt anslutning till Härån, hittar du Svenarums kanotuthyrning, ett bra ställe att påbörja paddlingen. Väl i ån går paddlingen söderut och slingrar sig fram genom lummigt landskap och kohagar. När du kommit förbi samhället slås du av den totala tystnaden. Ån, som är omringad av tät skog, för tankarna till att paddla i en djungel och känslan av vildmark infinner sig snabbt.
Härån är grund på sina ställen och gör sig bäst om det har regnat och vattenflödet är högt. Då är det enkelt att ta sig fram och lyften blir färre. Det är ingen fara att paddla även om vattenståndet är lägre men räkna med att få dra kanoten över en och annan sten.
Längs ån finns två större vattenfall där det krävs kortare lyft för att ta sig förbi. Lyften är väl förberedda med bra platser att gå i land och grusade vägar gör det lätt att gå utan risk för att halka.
Härån är smal på sina ställen och fallna träd finns det gott om så stundtals är det som att paddla i en labyrint. De flesta har flyttats så pass att det går att paddla förbi men räkna med något extra lyft förbi träd som blockerar färdvägen. Vid skrivandet av denna artikel blev det ett oplanerat lyft förbi ett större träd. Ha packningen i ryggsäckar så går lyften smidigt.
Efter ungefär 10 km mynnar Härån ut i Hubbestadsjön och Rolstorpasjön. Passagen mellan Hubbestadsjön och Rolstopasjön är svår att upptäcka så ha en karta nära till hands så slipper du paddla fel. Vid badplatsen i Rolstorpasjön har du paddlat cirka 15 km och detta är en bra plats att slå läger. Här finns en iordningställd lägerplats men också flera öar och uddar runtomkring att slå upp ditt tält på. Blåbärsrisen är täta, matsvamparna finns det gott om och den småländska naturen visar upp sig från sin vackraste sida.
Om du inte känner för att paddla samma väg tillbaka så finns möjlighet att boka upphämtning och skjuts tillbaka till parkeringen i Svenarum.
Tips
Ta en fika på Leva Café i närheten av Svenarum.
Spa på Hooks Herrgård.
Tidan
Tidan är ett populärt resmål för paddlare. Paddlingen utgår från Kyrkekvarn, på gränsen mellan Jönköpings län och Västra Götaland. Här kan du hyra kanot men också all annan utrustning du behöver för en eller flera dagar ute på ån. Tidan är en av få åar i Sverige som rinner norrut men vattenflödet är lugnt och det är enklast att paddla söderut, vilket de flesta gör. Att paddla i ån är inte så väderberoende. Det är alltid trevligare när det är vindstilla och solen skiner, men ån är inte så bred och paddlingen påverkas minimalt av vinden.
Vid starten i Kyrkekvarn finns det två rutter att välja; norrgående och södergående. Paddlingen norrut går i ån Tidan under hela paddlingen och tar dig så långt som till ån utlopp i Vänern. Denna paddling är krävande då den har många lyft, vissa så långa som 1 km. Att paddla norrut kräver kanotvana och god fysik.
Den södergående paddlingen börjar i Tidan med stilla och lummig å-paddling. Detta är en enkel tur, utan lyft som passar hela familjen. Efter 5 km övergår Tidan till sjön Stråken. Här hittar du flera öar och iordningställda lägerplatser. Du kan slå upp ditt tält vid din alldeles egna sandstrand, njuta av tystnaden och ett bad i solnedgången. Tänk på om du ska övernatta att inte tälta på känslig mark och att dra upp kanoten ordentligt från vatten så att den inte guppar iväg under natten.
Du väljer själv hur långt du vill paddla och den avlånga sjön sträcker sig hela vägen till Bottnaryd vid riksväg 40. Vill du inte paddla hela vägen tillbaka till Kyrkekvarn finns det möjlighet att boka transport tillbaka till parkeringen.
Bra att ha-länkar
Karta över sveriges kanotleder.
Karta över vindskydd och sevärdheter i Jönköping.
Köpa egen kanot?
Behöver du friluftsutrustning? Besök Naturkompaniet i Jönköping eller friluftsbutiken Uthuset