Pilgrimsleder
Vandra genom Småland på vackra små vägar, genom pittoreska byar med ängar och hagar. Ibland går vandringen i riktiga tassemarker genom stora skogar. Ibland genom ljusa landskap med många sjöar där du kan ta dig en simtur. Njut av en vandring med mening – stillhet och tystnad, lyssna på fågelsången, upplev djurlivet, kanske passerar en älg, ett rådjur eller en räv på din vandringsväg genom Småland…
En andlig och kulturell resa genom historien
Småland är en del av det stora nätverket av vandringsleder på 400 mil från Santiago de Compostela i Spanien till Trondheim, det gamla Nidaros i Norge. På Svenska Kyrkans egen hemsida för pilgrimsvandrare finns information om ”den yttre vandringen” – arrangerade vandringar, korta och långa där den fysiska platsen är målet – likväl som den ”inre vandringen” – det inre målet hos nutidsmänniskan, vilket ofta rör sig kring att äntligen få tid att tänka, fundera och reflektera i lugn och ro. En pilgrimsvandring kanvara ett tillfälligt avbrott i ett hektiskt liv. Oavsett vem du är och varför du ger dig ut kan vandringen och mötena längs vägen bli en fin upplevelse.
Ordet pilgrim kommer från latinets peregrinus som betyder främling. Som pilgrim ger du dig av från det hemvanda mot det okända. Du får ta emot nya erfarenheter, möten och insikter, ensam eller tillsammans med andra. Många som i dag kallar sig pilgrimer är historiskt intresserade av medeltidens helgon och vandrar i deras fotspår. Andra gör det för att deras tro innefattar vallfärder eller pilgrimsvandringar till heliga platser.
Pilgrimsrörelsen växer explosionsartat över hela Europa. Den nya statusen som Europeisk Kulturväg (”European Cultural Route” sanktionerat av Europarådet) för vissa utvalda Olofsvägarna i Norge, Sverige och Danmark har medfört möjligheter, men också ansvar.
Behovet av kvalitetssäkring och av att lösa frågor kring ägande, ansvar och underhåll av lederna blir allt större. Likaså behovet av en gemensam, organiserad struktur för boende, mat, service och information för pilgrimslederna. Regionala och lokala ”pilgrimscentrum” behöver dessutom mer stöd och samordning.
Pilgrim i Sverige är en samarbetsorganisation för olika organisationer i samhället, främst på regional nivå som museer, turistorganisationer, hembygdsorganisationer, kyrkor och samfund på stifts- och riksnivå, vandrar- och friluftsorganisationer, studieförbund, kommuner m.fl. Pilgrim i Sverige medverkar till att den första förstudien – ”Steg 1-Steget” – har genomförts för att få en kartläggning av landets pilgrimleder och dess organisationer.
Nydala Klosterområde
Det finns fyra huvudleder att välja på som möts mitt i Småland vid Nydala klosterområde – en gång ett stort och betydelsefullt cistercienserkloster som grundades 1143. Här finns intressanta minnen från den 400-åriga klostertiden ända fram till Gustav Vasas reformation på 1500-talet. Nydala är än idag ett stort besöksmål med kyrka, gudstjänster, krönikespel, berättaraftnar, klosterträdgård, café, guidade visningar på svenska, engelska, tyska och franska.
På lagom dagsetapper (ca 15-20 km) finns en säng och något att äta – dock med olika standard. Från herrgårdshotell och stadshotell till vandrarhem eller bed & breakfast hemma hos en smålänning.
Vandra långa eller korta sträckor – i flera dagar eller kanske bara under en dag eller några timmar! Turistbyråerna på de större orterna längs lederna kan berätta mer om sträckor, sevärdheter, äta och bo.
Nydalaleden- längs uråldriga vägar
Markaryd-Ljungby-Värnamo till Nydala Kloster. Här vandrar du längs en väg som använts sedan de första människorna började befolka Sverige för cirka 10 000 år sedan. Du färdas i både tid och rum län…
Läs mer +
Markaryd-Ljungby-Värnamo till Nydala Kloster. Här vandrar du längs en väg som använts sedan de första människorna började befolka Sverige för cirka 10 000 år sedan. Du färdas i både tid och rum längs en väg som varit Sveriges viktigaste ända sedan forntiden. Leden går till stor del parallellt med ån Lagan. Välkommen på en njutbar vandring längs en historisk väg genom ett levande landskap.
Läs mindre –
Franciskusleden – genom levande landsbygd och intressant historia
Byarum – Jönköping – Alvastra Franciskusleden tar vid där Munkaleden slutar i Byarum, och går via Jönköping och Huskvarna längs Vätterns östra sida, förbi Gränna och slutar i Alvastra klosterområde…
Läs mer +
Byarum – Jönköping – Alvastra Franciskusleden tar vid där Munkaleden slutar i Byarum, och går via Jönköping och Huskvarna längs Vätterns östra sida, förbi Gränna och slutar i Alvastra klosterområde på gränsen Småland-Östergötland. Leden har en anrik historia och förr vandrade bland annat luffare här, kungar red sin eriksgata, och pilgrimer sökte sig mot Vadstena.
Läs mindre –
Munkaleden – genom alla typer av småländsk natur
Nydala Kloster-Byarum Munkaleden startar i Nydala och knyter ihop cistercienserordens två medeltida klosterlämningar; Munkklostret i Nydala som grundades 1143 och nunneklostret i Byarum, grundat på 1170-talet. Mitt på leden liggerTallnäs Stiftsgård med övernattning.
Nydala Kloster-Byarum Munkaleden startar i Nydala och knyter ihop cistercienserordens två medeltida klosterlämningar; Munkklostret i Nydala som grundades 1143 och nunneklostret i Byarum, grundat på 1170-talet. Mitt på leden liggerTallnäs Stiftsgård med övernattning.
Läs mindre –
Östra Sigfridsleden – Källebäcksmåla – Kolsboda
Östra Sigfridsleden är ca 30 km lång och passerar fyra kyrkor, Hagby, Voxtorp, Arby och Mortorps kyrka i Södermöre pastorat. Leden kan med fördel delas upp på flera vandringstillfällen med olika st…
Läs mer +
Östra Sigfridsleden är ca 30 km lång och passerar fyra kyrkor, Hagby, Voxtorp, Arby och Mortorps kyrka i Södermöre pastorat. Leden kan med fördel delas upp på flera vandringstillfällen med olika start och mål. De historiska platser man vandrar förbi finns utmärkta och beskrivna i broschyrhäftet och på informationstavlor längs leden. Ledens totala sträckning är till största del också framkomlig för rörelsehindrade personer.
Läs mindre –
Västra Sigfridsleden – småländsk kulturbygd
Leden är den småländska etappen av den berömda Pilgrimsleden som sträcker sig mellan Santiago de Compostela i norra Spanien och Trondheim i Norge. V:a Sigfridsleden börjar i Fridafors och fortsätter norrut med slutdestination Nydala Kloster i Värnamo Kommun.
Leden är den småländska etappen av den berömda Pilgrimsleden som sträcker sig mellan Santiago de Compostela i norra Spanien och Trondheim i Norge. V:a Sigfridsleden börjar i Fridafors och fortsätter norrut med slutdestination Nydala Kloster i Värnamo Kommun.
Läs mindre –
Sevärda kyrkor
Medeltida kyrkor, domkyrkor och andra sevärda som representerar den tid då de byggdes. Idag är de också populära besöksmål.
Utsiktspunkter
En vy du inte glömmer. Smålands varierande landskap bjuder in till många vackra utskiktspunkter.
Vättern – Visingsö
Vättern är Sveriges näst största sjö och har bedårande natur och härliga stränder. Som pricken över i hittar vi Visingsö, även kallad Vätterns pärla.
Vandra
Tips på fina vandringsleder i Småland längs kust och sjöar, på pilgrimsleder och i djupa skogar.