Besök klassiker på rad på Husqvarna Fabriksmuseum

Husqvarna Fabriksmuseum är ett välbesökt utflyktsmål. Inte så konstigt, för letar man saker att göra i Jönköping med omnejd är det här en upplevelse som tilltalar många. Historien man berättar går långt tillbaka i tiden och har en bredd som intresserar en stor publik.

Historien börjar så tidigt som på 1300-talet. Så länge sedan är det som man började tillverka vapen på den plats som nu är Husqvarna. Till en början var tillverkningen ägd av Kronan och skulle förse kungen med vapen, men 1757 blev fabriken privatägd och fick namnet Husqvarna gevärsfaktori.

Sedan dess har Husqvarna kommit att förknippas mer och mer med andra typer av produkter. Under 1800-talet inleddes tillverkning av hushållsprodukter som symaskiner, spisar, kaminer, motorcyklar och trädgårdsmaskiner och idag är Husqvarna världens största tillverkare av motorsågar, röjsågar, gräsklippare och trädgårdstraktorer.

Vid Huskvarnafallet, i den byggnad som var vapenverkstad fram till 1940-talet ryms numera en stor samling av företagets produktion genom århundradena. Tidstypiska miljöer är uppbyggda i museet och utställningarna visar både vapentillverkningen och hushållsprodukter och motorcyklar från olika tidsepoker.

Museet är öppet i stort sett året runt och det går att boka guide för grupper.