Glasblåsning i Glasriket
Glasblåsning i Glasriket. © Lars Nilsson

DESIGN

glasriket en het designupplevelse

Glasriket är det magiska, vackra och säregna området i skogarna mellan Växjö och Kalmar. Hit åker över en miljon människor per år för att uppleva den fascinerande tillverkningsprocessen vid de heta ugnarna, och inte minst för att handla glas. Här har det gjort glas sedan 1742 och som mest var 45 glasbruk igång samtidigt. Idag finns fortfarande många bruk och studiohyttor, vackert inramade av den småländska naturen.

Testa att blåsa glas

Det finns mycket att se för en besökare i Glasriket. Både bruksglas och konstglas i världsklass blir till i området och du är välkommen ända fram till ugnarnas hetta för att se när det skapas.

Testa på glasblåsning
Testa på glasblåsning. © Svea Landschoof
Tillsammans med glasblåsarna utmanar formgivarna hela tiden glasets möjligheter, och många glasblåsartekniker har experimenterats fram i de småländska hyttorna. Nu finns en intressant blandning av större bruk som Kosta och små studiohyttor som inspireras av varandra. Här kan du hitta unika pjäser i gemytlig miljö.

Här hittar du de olika glasbruken och hyttorna i Glasriket

glasriket.se

Shoppa design i Glasriket

Alla bruk har egna butiker och du kan alltid handla till förmånliga priser - både andrahandssortering, konstglas och prima bruksglas. I området finns också märkesoutlets, loppisar, små designbutiker och konstnärer. Håll utkik efter skyltar utmed vägen. Extra prisvärt blir det om du inhandlar ett Glasriketpass.

Magma art glass in Transjö
Magma art glass in Transjö. © Alexander Hall

Avsluta dagen med Hyttsill

Vill du avsluta en dag i Glasriket med en genuin matupplevelse med ska du boka in dig på hyttsill på något av de bruk som anordnar detta. Traditionell småländsk mat, gemenskap, underhållning och glasblåsning i hyttan står på programmet.
Läs mer om Glasriket, de olika bruken och annat som händer i området på Glasriket.se

Läs mer om Hyttsill och Kosta Boda Art Hotel - och andra boenden med design

Shoppa design i hela Småland