Hyttsill i glasriket
Kombinationen av värmen i glashyttan, glödande glasmassa, riktigt bastant småländsk mat, rövarhistorier, gemyt och glasblåsning. Vi kan lova dig – det hittar du inte någon annanstans i världen.
En festkväll dit alla är välkomna.
Hyttsill är en gammal tradition i Glasriket som går tillbaka till tiden när hyttan också var bygdens samlingspunkt. Här var det alltid varmt, det fanns någon att prata med och kylrören var varma och lämpade för matlagning. Här samlades ofta glasarbetarna också en stund. Luffare och jägare stod för berättelserna ochunderhållningen.
Ur den här traditionen har det utvecklats en festkväll dit alla är välkomna. När glasblåsarna går hem dukas långborden upp i de småländska glashyttorna. Kocken har stekt saltsill i kylröret där glaset tidigare på dagen långsamt fick svalna. Sillen spelar en huvudroll, precis som namnet antyder. Insaltad sill måste stå på bordet när hyttan dukar upp. Den har en stark, historisk tradition, inte bara i Småland utan i hela landet som vardagsmat. I hyttan får sillen dock sällskap av flera rätter. Det är småländska specialiteter – stekt fläsk, isterband, bakad potatis och smålänningarnas egen sylt – lingonsylt. Till efterrätt tronar den småländska landskapsrätten ostkaka med sylt och grädde.
Under en hyttsillskväll i Glasriket njuter du som gästav gemenskapen, värmen och den goda maten. Precis som luffarna och folket i bygden alltid gjort. Och naturligtvis kommer det någon nutida ”luffare” och underhåller med sång, musik och kanske någon lokal historia. Kort sagt – en helkväll i hyttan.
Hyttsill kan du uppleva på Målerås Glasbruk, Kosta Glasbruk och för bokade grupper på Bergdala Glasbruk.
Boka och läs mer
Småländsk mat
Småländska nationalrätter. I högsätet tronar ostkakan medan isterbandet står på bordet till vardags. Däremellan kan smålänningen äta lingonsylt till allt
Den gröna maten
Smålands regioner har sina specialiteter, men något väldigt viktigt är hållbar mat och råvaror – det ska vara ekologiskt, ”härproducerat” och genomtänkt.
Restauranger i Whiteguide
Upptäck några av Smålands mest hyllade restauranger, där exceptionell matlagning och passion för lokala råvaror står i centrum. Med en Michelin-stjärna och flera andra utmärkelser, kombinerar de småländsk matkultur med hållbarhet och kreativitet. Här kan du uppleva förstklassig gastronomi, där råvarorna från den småländska naturen spelar huvudrollen.
Ein Land wird TrinkBar
Willkommen in der größten Open-Air-Bar der Welt! Auch in Småland eignen sich wilde Zutaten aus Wäldern und Wiesen perfekt zum Mixen origineller Getränke. Probier, wie Småland schmeckt! Zum Wohl!