En ö mitt i havet
Blå Jungfrun. © Attraktiva Oskarshamn AB

Natur & äventyr

Blå jungfrun och myterna

Bara de modigaste, eller möjligen de mest dumdristiga vågade kalla den mytomspunna ön i Kalmarsund vid sitt rätta namn. Enligt folktron var det nämligen förenat med onödiga risker att ens uttala namnet, Blåkulla. Redan på 1400-talet förknippades ön med föreställningar om häxor och trolldom. Idag är ön ett uppskattat utflyktsmål och naturupplevelse, men du kan känna av historiens vingslag när du stiger i land.

Legenderna är många

Kanske har det ensliga läget bidragit till alla de legender som uppkommit kring öns historia. Bergformationernas vilda skönhet, formade av inlandsisen, har gett upphov till spekulationer om vad som försiggår ute på en av Sveriges mest berömda nationalparker. Och visst kittlar det fantasin att tänka på vad som kan ha utspelat sig här, på ön som var bebodd redan under stenåldern.

Förr trodde man att det bodde ett gudomligt väsen på ön. Allra farligast ansågs området för sjöfarare, som här drabbades av stormar oftare än någon annanstans. Sjömän har under långa tider undvikit platsen och historierna om ön är otaliga. Den mest kända och seglivade myten är kanske den om häxor som flyger till Blåkulla på sina kvastar varje skärtorsdag för att träffa andra häxor.

Förtrollande natur

Sommartid kan du besöka Blå Jungfrun med dagsturer från Oskarshamn och Byxelkrok eller med egen båt. Enskildheten och otillgängligheten gör Blå Jungfrun till ett spänannde utflyktsmål. Här möts du av terräng och stora nivåskillnader. Spänger guidar dig runt ön och leder dig till en frodig lövsal av månghundraåriga, långvuxna och knotiga träd, fascinerande grottor med smala ingångar som öppnar upp till imponerande inre och geologiska bergsgrytor. På en av Blå Jungfruns klippor hittar du en Trojeborg som du kan gå för önskad fruktbarhet, god fiskelycka eller kanske du önskar stilla hav på vägen hem?
Tar du dig ända upp på toppen av Blå Jungfrun möts du av en vidunderlig utsikt över fastlandskusten, Kalmarsund och Öland, väl värd mödan.

Utmana inte ödet

Sommartid kan du besöka Blå Jungfrun med dagsturer från Oskarshamn och Byxelkrok. Åker du dit så kom ihåg att inte stoppa ens en liten sten i fickan när du lämnar ön. Myten säger nämligen att den som tar en sten med sig från Blå Jungfrun kommer förföljas av otur tills stenen återförs till ön. Faktum är att Oskarshamns kommun varje år får in stenar från ångerfulla turister som bestämt sig för att inte utmana ödet i onödan. Och varje år ser kommunen till att stenarna fraktas tillbaka till den mystiska ön i Kalmarsund. Det är säkrast så.

Läs mer om Blå jungfrun på Sveriges nationalparkers egen hemsida.

sverigesnationalparker.se

Småland har mycket mer att erbjuda!