Ta båten till Blå jungfrun
Ta båten till Blå jungfrun. © Alexander Hall

Natur & äventyr

Blå jungfrun

Den sägenomspunna ön Blå jungfrun, även känd som Blåkulla, är en granitkupol som reser sig 86 meter över havet mitt ute i Kalmarsund, och har frestat människors nyfikenhet sedan urminnes tider. Ta chansen att besöka denna vackra nationalpark.

Förtrollande natur

Vandra runt ön
Vandra runt ön. © Alexander Hall

Sommartid kan du besöka Blå jungfrun med dagsturer från Oskarshamn och Byxelkrok eller med egen båt. Enskildheten och otillgängligheten gör Blå jungfrun till ett spänannde utflyktsmål. Här möts du av terräng och stora nivåskillnader. Spänger guidar dig runt ön och leder dig till en frodig lövsal av månghundraåriga, långvuxna och knotiga träd, fascinerande grottor med smala ingångar som öppnar upp till imponerande inre och geologiska bergsgrytor. På en av Blå jungfruns klippor hittar du en Trojeborg som du kan gå för önskad fruktbarhet, god fiskelycka eller kanske du önskar stilla hav på vägen hem?

Labyrinten ”Trojeborg”
Labyrinten ”Trojeborg”. © Alexander Hall

Tar du dig ända upp på toppen av Blå jungfrun möts du av en vidunderlig utsikt över fastlandskusten, Kalmarsund och Öland, väl värd mödan.

Utmana inte ödet

Åker du till Blå jungfrun så kom ihåg att inte stoppa ens en liten sten i fickan när du lämnar ön. Myten säger nämligen att den som tar en sten med sig från Blå jungfrun kommer förföljas av otur tills stenen återförs till ön. Faktum är att Oskarshamns kommun varje år får in stenar från ångerfulla turister som bestämt sig för att inte utmana ödet i onödan. Och varje år ser kommunen till att stenarna fraktas tillbaka till den mystiska ön i Kalmarsund. Det är säkrast så.

Båten till Blå jungfrun
Båten till Blå jungfrun. © Alexander Hall

Boka ditt besök

Under sommartid erbjuds turer till Blå Jungfrun med turbåten M/S Solkust och M/S Solfrun. Turerna går från Oskarshamn och Byxelkrok. Passa på att gå på spaning bland jättegrytor och grottor, ta ett varv runt den spännande labyrinten och besök den vackra stenstranden.

solkustturer.se

Legenderna är många

Kanske har det ensliga läget bidragit till alla de legender som uppkommit kring öns historia. Bergformationernas vilda skönhet, formade av inlandsisen, har gett upphov till spekulationer om vad som försiggår ute på en av Sveriges mest berömda nationalparker. Och visst kittlar det fantasin att tänka på vad som kan ha utspelat sig här, på ön som var bebodd redan under stenåldern.

En ö mitt i havet
Blå Jungfrun. © Attraktiva Oskarshamn AB

Förr trodde man att det bodde ett gudomligt väsen på ön. Allra farligast ansågs området för sjöfarare, som här drabbades av stormar oftare än någon annanstans. Sjömän har under långa tider undvikit platsen och historierna om ön är otaliga. Den mest kända och seglivade myten är kanske den om häxor som flyger till Blåkulla på sina kvastar varje skärtorsdag för att träffa andra häxor.

Parkvakt på Blå jungfrun
Parkvakt på Blå jungfrun. © Alexander Hall

Besöksinformation

Här kan du läsa om allt du behöver veta inför ett besök i Blå Jungfrun nationalpark. När det är bäst att besöka nationalparken, hur du hittar hit och om vilka regler som gäller i området.

sverigesnationalparker.se

Småland har mycket mer att erbjuda!