Nationalparker

Naturen i Småland låter sig inte beskrivas i en mening. Här finns djupa skogar, karga mossar, sjö- och kustlandskap. Nationalparkerna är olika varandra, men erbjuder alla upplevelser av vild natur som fått sköta sig själv.

Blå Jungfrun

Ta en dagstur till Blå Ljungfrun, antingen med båt från Oskarshamn och Byxelkrok eller med egen båt. Enskildheten och otillgängligheten gör ön till ett spänannde utflyktsmål. Här möts du av terräng och stora nivåskillnader och från toppen möts du av en vidunderlig utsikt över fastlandskusten, Kalmarsund och Öland, väl värd mödan.

Läs mer

Norra Kvill

Norra Kvill nationalpark består av genuin, småländsk urskog. Den har inte avverkats på 150 år och vissa av tallarna är 350 år gamla. Omkullfallna träd, mossbelupna stenblock och trolska skogstjärnar är typiska inslag i landskapet. En vandring upp till nationalparkens högsta berg ger en strålande utsikt.

Läs mer

Store Mosse

Naturen på Store Mosse nationalpark påminner om den norrländska och präglas av en stor mångfald inom både djur- och växtriket, med allt från sjöar och kärr till tranor, älgar och örnar. Här kan du vandra och upptäcka natur- och djurliv på egen hand genom att följa någon av de vandringsleder som finns eller följa med på guidade turer, som snöskovandring – mitt på sommaren!

Läs mer

Åsnens nationalpark

Åsnens nationalpark ligger i södra Småland och består till stor del av vatten. Öarna är urskogslika och orörda, andra delar har skimrande lövträd, djupa barrskogar och trolska myrmarker. Mångfalden av miljöer gör Åsnen till en mix av hela Sveriges natur!

Läs mer