Röd stuga i Småland

Information

Om Småland

Småland är skogar, ängar, hagar och glittrande sjöar. Skogarna är milsvida och bjuder in till vandring, svamp- och bärplockning. Här kan man uppleva absolut tystnad, endast avbruten av fåglars kvitter och möjligen trampet från skogens konung – älgen. Det är här Emil i Lönneberga och Bullerbybarnen levde sina liv i Astrid Lindgrens böcker. De röda stugorna och hagarna ser ut precis som då. Karaktärerna och miljöerna kommer till liv i Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby.

Många små land

Namnet Småland kommer från att man slog samman flera "små land" till ett gemensamt. Begreppet smålänningar finns belagt sedan medeltiden. Enligt sägnen är seghet, påhittighet och företagsamhet utmärkande för smålänningens 12 små landskap. Småföretagandet blomstrar också i nutid.

Natur

I Småland finns det plats för många gäster och de flesta kommer hit på semester för att uppleva naturen. Småland är ett av Sveriges sjörikaste landskap. Bland dem finns det mängder av fiskesjöar och åar för paddling. Alla är rena och går bra att bada i. Leder för vandring och cykling finns i stort sett överallt. Med jordnära äventyr kan du göra ditt besök spännande. Klättra högt i berg eller låt vandringsleder ta dig genom djupa skogar, upptäck livet under ytan genom att dyka djupt i havet eller håll dig vid ytan och fiska eller bada.

Kultur & Design

Bland kultur och design finns traditionellt hantverk och nyskapande konst. Var med och baka randiga polkagrisar, lär dig glasblåsningens ädla konst, dubbas till riddare på ett slott, besök sagornas och myternas förtrollade värld där fantasin nästan blir på riktigt. Den småländska kulturen är lätt att uppleva genom sevärdheter och museer liksom den småländska maten med genuina råvaror.

Småländska smaker

För dig som uppskattar det goda livet finns äkta råvaror att njuta av, odlade i den småländska myllan med kärlek och kunskap. Grön sparris, röda jordgubbar, bruna bönor och orange pumpa. Följ säsongen och njut av läckerheterna som hör årstiden till. Fira de svenska högtiderna med oss och upplev det äkta och ärliga Småland. Till nationalrätterna räknas ostkaka och isterband. I skogarna växer det röda guldet och krösamos är ett måste på matbordet.

Smålänningarna är kända för sin seghet, påhittighet och klurighet och det måste den vara som valde att slå sig ner i gränslandet bland skog och sten, i de ”små landen” i Småland, mellan de bördiga slätterna i Östergötland och Västergötland i norr och Skåne i söder. Och som vi har fått klura och hitta på för att kunna försörja oss!

Läs om kända Smålänningar