Den gröna maten

De typiska smakerna av Småland kommer från det lokalt producerade och det ekologiska, och sneglar gärna på regionens klassiker. Småland är stort och de olika delarna har egna specialiteter, men något som är väldigt viktigt för oss är hållbar mat och råvaror – det ska vara ekologiskt, ”härproducerat” och genomtänkt.


Växjös gröna stadsodlingsprojekt

Flertalet restauranger och cafér hämtar sin inspiration från Smålands natur med skogar, sjöar, ängar och det gröna. För ett antal år sedan startades stadsodlingsprojektet Östrabo Ekobacke i Växjö, en ”cityfarm” som är KRAV-certifierad och förser flera av Växjös restauranger och privatpersoner med grönsaker och rotfrukter. Ekobacken är en öppen plats dit alla kan komma och handla eller bara njuta av miljön. Odlingen sköts av Kooperativet Macken i samarbete med Växjö Kommun. Det anordnas även studiebesök och i mån av tid/resurser utomhusmatlagning för sällskap. Säsongen i Ekobacken avslutas med en skördefest.

Varje år i september anordnas MAT i Växjö som är det största evenemanget i landet när det gäller småskalig och närproducerad mat. Fler än 100 matproducenter och mathantverkare från framförallt Småland, men även från övriga landet, lockar en publik på ca 50 000 besökare. Det unika med evenemanget MAT ligger i kombinationen forum och upplevelser tillsammans med flera olika aktörer. Målsättningen är många olika röster där den gemensamma nämnaren är att det på något sätt handlar om en närproducerad u0026 hållbar måltid.

Vid ett antal tillfällen under sensommaren och tidig höst kommer Bondens egen Marknad till Växjö. Producenter av närodlat och närförädlat från länet med omgivning erbjuder sina egna produkter – helt utan mellanhänder.

KRAV – Sveriges mest kända miljömärkning för mat

KRAV-märket visar att en vara är producerad på ekologisk grund med extra höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. Den produkt som bär KRAV-märket uppfyller KRAVs regler och kontrolleras minst en gång varje år.

Hälsa- och gourmetvandring på Korrö

En hälsosam och kulinarisk runda i Korrös vackra naturreservat. En naturguide tar dig med till olika stationer med smakprov av traktens läckerheter – allt från hemgjord korv, till lokala ostar och muster. Längs med turen berättar guiden om ätliga växter och om naturens väsen.
En hälsosam och kulinarisk runda i Korrös vackra naturreservat. En naturguide tar dig med till olika stationer med smakprov av traktens läckerheter – allt från hemgjord korv, till lokala ostar och muster. Längs med turen berättar guiden om ätliga växter och om naturens väsen.

Läs mindre –

Smaka på Tjust

Hållbart, lokalt, smakfullt ute på landsbygden. I september varje år ordnas denna Mat- och kulturrunda i trakterna runt Västervik. deltar gör gårdsbutiker, caféer, restauranger och gårdar för att nämn…

Läs mer +

Hållbart, lokalt, smakfullt ute på landsbygden. I september varje år ordnas denna Mat- och kulturrunda i trakterna runt Västervik. deltar gör gårdsbutiker, caféer, restauranger och gårdar för att nämna några. Vänd dig till Västerviks Turistbyrå för mer information. Vi får så klart inte glömma Sveriges största skördefest – en snabb resa från Kalmar över bron tar dig till Ölands skördefest i slutet av september.

Läs mindre –

Småländska drycker

Typiska drycker för Småland är must från äppelodlingar, öl från mikrobryggerier och lingondricka.

Småländska specialiteter

Småländska nationalrätter. I högsätet tronar ostkakan medan isterbandet står på bordet till vardags. Däremellan kan smålänningen äta lingonsylt till allt

Restauranger i Whiteguide

Restauranger i Småland som har fått utmärkelser i White Guide

The Edible Country

Upplev naturnära matlagning med Småländska råvaror i goda vänners lag – Välkommen till The Edible Country – Småland.