Sagomuseet

Sagomuseet i Ljungby ligger mitt i en sagobygd med otaliga sägenomspunna platser. Här kan du titta runt i det roliga museet och lyssna på spännande sagor om tomtar, troll och jättar – bara för att nämna några av alla de oknytt som finns i Småland.

Sagomuseet är ett levande museum som sjuder av aktivitet och för berättartraditionen vidare. Du kan titta runt själv bland mylingar och gastar eller följa med en berättarguide. Det är öppet året runt, men framför allt på sommaren. Då är det extra kul för barnen som kan leta sagoskatter kring museet med hjälp av GPS. De kan också vara med på en berättarstund.

Ljungby berättarfestival

På Ljungby Berättarfestival, i juni varje år, träffas ett 50-tal berättare från när och fjärran. Festivalen har ett digert program med ett 70-tal föreställningar där du både kan lyssna och delta. Under flera dagar får du höra sagor och berättelser i spännande miljöer – i skogen, i hembygdsgårdar, på logar och ängar.

Sägenplatser

Du kan själv besöka de klassiska och mytiska platserna från gamla berättelser. Trollberg, offerkällor, drakskatter och Näckens vattenhål finns alla utmärkta. De ligger ofta vackert och du färdas i typiskt, småländskt landskap. Hitta platserna med hjälp av appen ”Sagobygden” som finns för iOS och Android. Appen är gratis och du hittar den där du brukar hämta appar.Vid varje sägenplats hittar du ett sagoskåp där sägnen till just den platsen finns nedskriven.

Berättartradition

Det är ingen slump att Sagomuseet ligger just i Ljungbytrakten. Den omgivande, magiska sagobygden i sydvästra Småland bär på berättartraditioner sedan många hundra år tillbaka. Då gick berättelserna från mun till mun, från släktled till släktled under en tid då skogarna och avstånden till närmsta granne var milsvida. Man samlades i de små stugorna under långa vinterkvällar för att lyssna på berättelserna från det gamla Småland.

Läs mer om Sagomuseet och Sagobygden på hemsidan.


Filmbyn i Småland

När du kommer till Filmbyn Småland är du mer än en bio- eller museibesökare, här släpps du långt innanför kulisserna.

Glasriket

Hit åker över en miljon människor per år för att uppleva den fascinerande tillverkningsprocessen vid de heta ugnarna, och inte minst för att handla glas.

Huseby Bruk

Huseby Bruk är en välbevarad bruksmiljö från 1800-talet . Tidsepoken är väl bevarad. Aktiviteter från påsk till november med nordens största julmässa.