Den småländska maten doftar sjö, skog och hav.

De småländska smakerna kommer från skog, äng, hav och sjö. Det är nära, det är genuint och det är tillagat med omsorg. Börja med de klassiska nationalrätterna och sök dig vidare.

Småländsk ostkaka

Säg den smålänning som inte ätit ostkaka på släktkalas? Ostkakan har en given plats på större fester och kalas, och finns i lika många recept som det finns smålänningar.

I Småland heter det "kåv"

Det småländska isterbandet är välkänt. Här är nykomlingen "Surkorv" gjord på vildsvinskött, syrad med mjölksyrebakterier. Korven fick första pris i Mathantverk 2016.

Närodlat utan mellanhänder

I Småland är det nära mellan odlare och konsument. Torghandel, marknader och gårdsbutiker ger tillfälle till inköp av riktig mat.

Kräftfiske

Kräftan är en småländsk delikatess. Du kan prova på både att fiska och att vara med på ett riktigt kräftkalas.

Ostkakan -  ett måste på kalasen.

Den småländska ostkakan innehåller förutom mjölk, mjöl och ostlöpe, bittermandel, ägg, grädde, mandel och socker. Helst avnjutes den ljummen tillsammans med sylt och grädde. Allra helst ska det vara klarbärssylt.

Förr skulle ostkakorna räcka till många gäster på landsbygdens stora kalas. Gästerna hade ofta med sig ostkaka som förning - varje familj förde med sig en maträtt när de gick på kalas. Status var att ge bort en stor ostkaka. I Astrid Lindgrens bok om Emil i Lönneberga finns en fantastisk skildring av "det stora tabberaset", ett bonnakalas.

Man börjar alltid på mitten av en ostkaka. Det lär vara för att man förr bakade i en kopparbunke med beläggning av tenn. Blev det sprickor i tennet så blandades ostkakan med den giftiga kopparn. Då fick de finare gästerna i alla fall inte i sig så mycket av giftet.

Andra hävdar att det är för att ostkakan är mest krämig i mitten och mera bränd i kanterna, vilka sparades till barnen och tjänstefolket.

Ostkakans lov
"På alla kalaser ja vatt ha ostkakebonkar de hatt. Å fast de vatt stora söm kar inte en smöla blett kvar. Men mätta vi gått därifrå. Kan likare föa en få?". Kontakta första bästa smålänning och be om en översättning!

Lyssna på en berättelse om ostkaka

I appen Trip Tale kan du lyssna på berättelser om småländska besöksmål och företeelser. Ladda ned appen i app store och lyssna på berättelsen redan nu genom klicka på länken till Trip Tales webbsida. Länk till webbsida

Smålands nationalrätt - isterband

Småland var förr ett fattigt landskap mellan det bördiga Skåne i söder och lika bördiga Östergötland och Västergötland i norr. Men den rejäla vardagsmaten från gamla tider i Småland – isterband – är nu upphöjd till Småländsk nationalrätt! 

 
 

Traditionellt serveras isterband stekta, antingen hela eller delade på längden. De serveras på julbord och smörgåsbord eller som egen rätt. Med dillstuvad potatis, inlagda rödbetor och kanske lite lingonsylt till är det en delikatess. Isterbanden är oftast gjorda på fläskkött och alltid utdrygade med potatis eller gryn, eller bådadera. Oftast är det korngryn i isterbandet men även risgryn är vanligt. Havregryn kan förekomma i vissa recept. 

Isterband har alltid en viss syrlighet och det ursprungliga sättet att få fram detta var att låta de färdigstoppade korvarna hänga ovanför vedspisen eller på vinden och torka, varvid de naturligt förekommande mjölksyrabakterierna i korven förökade sig och bidrog till den syrliga smaken. Idag får man fram den på andra sätt. Orökta isterband kallas för "torkade".  Men man kan också röka dem lätt. Småländska isterband lär vara den enda genuint svenska korvsorten utan motsvarighet i andra länder.

Många tillverkare i Småland fermenterar fortfarande isterband på ett helt naturligt sätt med mjölksyrakultur och kallröker dem under ett antal dygn. Allt detta för att få fram den naturligt syrliga smaken. Det förekommer annars att man häller i vinäger och röker ett par timmar.

Bland genuina tillverkare i Småland kan nämnas – (en del säljer i flera butiker, andra säljer själva i butik och på marknader.):

Ello i Lammhult, Stens Chark i Åseda, Stensåkra chark i Vetlanda, Gullaskruvs delikatesser och Åkes hemlagade i Tingsryd.

Gör isterband själv

Här är ett av många isterbandsrecept – det blir ca 5 m korv…..

5 dl korngryn, kokas i lättsaltat vatten dagen före tillagning
5 m svinfjälster, läggs i kallt vatten dagen före, därefter spolas de väl genom vattenkranen i kallt vatten
2 kg fläskfärs eller fläskkarré males
2  stora lökar, rives väl
1 msk salt
1 kokt kall potatis pressas 
1 tsk vitpeppar, stött
½ tsk kryddpeppar

Blanda färs, lök potatis och kryddor med korngrynen. Är smeten för fast blanda i lite vatten. Korven stoppas. Salta lätt på korvarna och ugnstek dem i varm ugn. Går även bra att låta dem rökas lätt.

Krösamos

I Småland har vi gott om lingon och av skogens röda guld kokar vi gärna krösamos.

1 liter lingon och 1 liter vatten i en gryta.
Hetta upp långsamt, medellåg värme. Låt sjuda i 15 minuter. Skumma av på ytan. Ta kastrullen av värmen

Rör i 3 dl socker, lite i taget tills sockret löst sig. Sjud sylten i 10 minuter på låg värme. Fastare sylt: Tillsätt pektin efter anvisning på paketet.

Tag av grytan från plattan, låt stå några minuter. Skumma noga, häll sylten i väl rengjorda burkar. Skruva på locket medan sylten är varm, samt vänd dem upp och ner. Då fäster sig locken väl och tätt.