Äkta Polkagris från Gränna
Äkta Polkagris från Gränna. © Patrik Svedberg

Mat och dryck

godis är gott

Småländskt godis får man unna sig på turen, besöka tillverkarna och handla det alldeles färskt. Vem känner inte till polkagrisar från Gränna eller brända mandlar från Timmernabben? Riktiga marknadskarameller görs så klart i Mariannelund. Men du vet kanske inte att färska gräddbullar handlar du av Herrgårdstoppen i Strömsnäsbruk. Låt dig väl smaka!

I Gränna kan du baka polkagrisar
I Gränna kan du baka polkagrisar. © Anna Hållams

Polkagrisens huvudstad heter Gränna

Polkagrisens hemviste är Gränna där det bakas polkagrisar i många olika storlekar, smaker och färger. Originalet är rött och vitt och smakar pepparmint. Polkagrisens moder Amalia Eriksson från Gränna har skapat många leenden. 1859 fick hon officiellt tillstånd av magistraten i Gränna att: här i staden såsom försörjningsmedel med egna händer idka bagerihantering af grövre och finare brödsorter och tillverka sk polkagrisar. På den tiden var polka en mäkta populär dans, och männen använde gärna godis för att locka till sig en dans, så varför inte kalla det nya godiset för polkagris!
I Gränna finns det flera polkagriskokerier som förutom försäljning erbjuder visningar och att baka egna polkagrisar. Några av dem är: Grenna Polkagriskokeri Polkaprinsen Franssons Polkagrisar Polkapojkarna

Med passion för choklad i Kalmar

Hos Johannas Choklad är passionen total - hon har tillverkat choklad i Kalmar sedan 2011 och finns nu på Kaggensgatan. Intresset går i släkten ända bak till hennes morfars far som startade Kalmar Karamellfabrik. Nu tillverkas handgjorda praliner av yppersta kvalitet men även tunna bräck i sju olika smaker - allt från mörk choklad med havssalt till äpplekrisp och kanel. Numera har butiken utökats med ett café. En annan verksamhet är chokladprovning för grupper. Läs mer på Johannas Choklad.

Herrgårdstoppen i Strömsnäsbruk

Ta med familjen på utflykt till Herrgårdstoppen där de välkända gräddbullarna produceras på plats. I butiken kan du köpa med deras egengjorda kokosbollar och chokladtoppar eller välja bland 600 sorter godis och snacks. Läs mer på Herrgårdstoppen

Råsnäs konfektyr i Timmernabben

Mitt i Timmernabben längs med Mönesterås kustväg hittar du fabriken och butiken. Njut av konfekt som är tillverkad enligt tradition, med omsorg och av de bästa råvarorna. I fabriksbutiken finns flera sorter att välja bland!
Hitta mer info här
Råsnäs konfektyr

Klassiska karameller
Klassiska karameller. © Sofia Ernerot

Gott i Mariannelund

På Mariannelunds Karamellkokeri tillverkas det godis med hantverksmässiga metoder efter gamla och hemliga recept. Sedan 1929 har det gjorts olika sorters karameller, chokladbollar, klubbor och annat smågodis. Runt 200 ton godis tillverkas varje år och mesta delen säljs på marknader och hantverksmässor i södra Sverige.

mariannelundskaramellkokeri.se

Mer att upptäcka i Småland!