Hyttsill i glöden från glasugnar
Hyttsill i glöden från glasugnar

mat & dryck

hyttsill i glasriket

Kombinationen av värmen i glashyttan, glödande glasmassa, riktigt bastant småländsk mat, rövarhistorier, gemyt och glasblåsning. Vi kan lova dig - det hittar du inte någon annanstans i världen.

Hyttsill är en gammal tradition i Glasriket som går tillbaka till tiden när hyttan också var bygdens samlingspunkt. Här var det alltid varmt, det fanns någon att prata med och kylrören var varma och lämpade för matlagning. Här samlades ofta glasarbetarna också en stund. Luffare och jägare stod för berättelserna och underhållningen.

Festkväll

Ur den här traditionen har det utvecklats en festkväll dit alla är välkomna. När glasblåsarna går hem dukas långborden upp i de småländska glashyttorna. Kocken har stekt saltsill i kylröret där glaset tidigare på dagen långsamt fick svalna. Sillen spelar en huvudroll, precis som namnet antyder. Insaltad sill måste stå på bordet när hyttan dukar upp. Den har en stark, historisk tradition, inte bara i Småland utan i hela landet som vardagsmat. I hyttan får sillen dock sällskap av flera rätter. Det är småländska specialiteter - stekt fläsk, isterband, bakad potatis och smålänningarnas egen sylt - lingonsylt. Till efterrätt tronar den småländska landskapsrätten ostkaka med sylt och grädde.

hyttsill

Underhållning

Under en hyttsillskväll i Glasriket njuter du som gäst av gemenskapen, värmen och den goda maten. Precis som luffarna och folket i bygden alltid gjort. Och naturligtvis kommer det någon nutida ”luffare” och underhåller med sång, musik och kanske någon lokal historia. Kort sagt - en helkväll i hyttan.

Hyttsill kan du uppleva på Målerås Glasbruk, Pukebergs Glasbruk,Kosta Glasbruk och för bokade grupper på Bergdala Glasbruk.

Smaka och upplev mer av Småland